Nové technologie vrtání s plazmovým vrtákem zajistí geotermální energii  
Slovenští GA Drilling přicházejí s novými technologiemi hlubinného vrtání Anchorbit a Plasmabit. Vylepšují možnosti stávajících vrtných zařízení a využívají existující vrtnou infrastrukturu. Obě technologie mají společně zaručit rychlé a levné vrtání do hloubek kolem 10 km, kde je dostatek tepla pro geotermální energetiku.
Vrták Plasmabit. Kredit: GA Drilling.
Vrták Plasmabit. Kredit: GA Drilling.

Země na to možná na první pohled nevypadá, ale zemské hlubiny představují prakticky nevyčerpatelný zdroj tepla, přinejmenším za současného stavu technologií. Může ohřívat páru pro generátory nebo přímo vytápět domácnosti. Má to ale háček. Nejprve je nutné se k tomuto teplu dostat.

 

Geotermální energie je jen výjimečně dostupná snadno a bez problémů. Typicky jde o geologicky nestabilní oblasti, kde se nacházejí sopky a kde jsou častá zemětřesení. Taková místa ale představují jen asi 3 procenta zemského povrchu. Všude jinde se pro geotermální energie musíte provrtávat nepříjemně mohutnými vrstvami nepoddajných hornin.

 

Technologie Anchorbit. Kredit: GA Drilling.
Technologie Anchorbit. Kredit: GA Drilling.

Hlubinné vrty jsou technologicky velmi náročné. Rychle se při nich ničí i ty nejvíce odolné vrtáky. Také jsou velmi zdlouhavé a samozřejmě velice drahé. Výsledkem toho všeho je, že geotermální energetika se v dnešní době prosazuje ve velkém jen na pár místech světa, jako je Island, Salvador nebo Nový Zéland. Tento typ energetiky přispívá ke každoroční produkci energie méně než 100 GWh, což je jako kapka v moři.

 

Logo. Kredit: GA Drilling.
Logo. Kredit: GA Drilling.

Slovenská společnost GA Drilling (dříve Goethermal Anywhere) by to ráda změnila. Jejich cílem je mnohem více zpřístupnit geotermální energii díky novým technologiím vrtání, která fungují se stávající vrtnou infrastrukturou a vybavením. Technologie Anchorbit mechanicky stabilizuje vrták a zajišťuje dvojnásobnou rychlost postupu vrtáku horninou. Další výhodou je, že dvojnásobně prodlužuje životnost dnes existujících vrtáků.

 

Anchorbit pomůže s vrtáním do 6 kilometrů. GA Drilling ale míří hlouběji, až do hloubek kolem 10 kilometrů. Na tom se bude podílet druhá z nových technologií, Plasmabit. Jde o plazmový termální vrták, podobný technologiím společností Petra a Earthgrid, o nichž jsme na OSLU psali loni (2022). Tento vrták je možné instalovat na stávající vrtné soupravy. Zakousne se do horniny plazmatem o teplotě 6 tisíc °C, vytvořeným elektrickými oblouky a rozmělněnou horninu odstraňuje proudem vody pod vysokým tlakem.

 

Vrták s technologií Plasmabit se vlastně ani nedotkne horniny a propaluje se hlouběji a hlouběji. Podle GA Drilling by se měl relativně snadno dostat i skrz 10 kilometrů pořádně tvrdé žuly. V hloubkách kolem 10 km lze na většině míst čekat teploty přes 350 °C, což je pro geotermální energetiku požehnáním.

 

GA Drilling nedávno uspořádali veřejnou předváděčku technologie Anchorbit v technologickém centru Nabor v americkém Houstonu, i když samozřejmě jen některých jejích možností a výhod, vzhledem k tomu, že jde o hlubinné vrtání. Každopádně se zdá, že geotermální energetika může dostat významný impulz, který ji dostane o pořádný kus dál.

 

Video: Anchorbit

 

Video: Neulogy Ventures Presents GA Drilling Cut

 

Literatura

New Atlas 7. 6. 2023.

Datum: 07.06.2023
Tisk článku

Související články:

Na Islandu vrtají nejžhavější díru na světě     Autor: Stanislav Mihulka (03.11.2016)
Robotický termální systém Swifty proráží nejtvrdší kvarcit jako nůž sádlo     Autor: Stanislav Mihulka (08.01.2022)
Startup Earthgrid hodlá razit tunely s plazmovými termálními roboty     Autor: Stanislav Mihulka (23.07.2022)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz