Rodiče se méně věnují ošklivějším dětem  
Provokativní studie v oblasti atraktivity dětí a nakupování v supermarketech. Nakupujete rádi v supermarketech? Všimli jste si někdy, že se rodiče při nákupech věnují dětem podle toho, jak jsou hezké?

Jste ošklivé dítě? Zamyslete se nad sebou, protože Vám hrozí méně pozornosti rodičů. Dospěl k tomu A. Harrell z Universtity of Alberta se svými spolupracovníky. Věnovali se pozoruhodnému a jistě i velmi náročnému pozorování – sledovali totiž chování nepřehlédnutelných nakupujících skupinek, které jistě každý dobře zná i z našich supermarketů; totiž dětí, nákupních vozíků a (často propocených) nakupujících rodičů.

Dr. Andrew Harrell. Ví o tom, že jeho data jsou poněkud politicky nekorektní. Hledá „brave journal“, který by mu je publikoval.

S laskavým svolením managementu 14 různých supermarketů pozorovali rodiče a jejich dvou až pětileté potomky, vždy po dobu 10 minut. Během studie uskutečnili 426 pozorování, tedy ne zrovna málo.  Zjišťovali, zda se příslušné dítě veze na nákupním vozíku a jak často se dítě dostane od rodičů dál než na 3 metry. Zároveň bylo každé sledované dítě ohodnoceno maximálně možně nezaujatě na stupnici atraktivnosti od 1 do 10. V potaz se brala především symetrie obličeje a záměrně se neuvažovaly věci jako barva vlasů, očí či kvalita oblečení.
Ukázalo se, že nejméně atraktivní děti (čili politicky nekorektně řečeno nejošklivější) jeli na vozíku jen v 1,2% případů, zatímco nejatraktivnější děti se vezli v celých 13,3% případů. Neatraktivní děti se zároveň toulaly bez dozoru častěji a dál od rodičů.


Harrell, dlouholetý výzkumník bezpečnosti nákupních vozíků komentuje své výsledky poněkud neobratně. Domnívá se, že „zřejmě podvědomě věnujeme více pozornosti hezčím dětem, protože představují lepší genetický materiál“. Upřímně, jen si koleduje o hlučné poznámky nejrůznějších existencí, navíc to jistě bude složitější. Přitom mohl spekulovat kupříkladu o tom, jak přírodní výběr zařídil, že rodiče usilovněji pečují o děti, u nichž lze předpokládat, že budou odolnější vůči infekčním a parazitárním onemocněním. Nebo že pravděpodobněji předají jejich geny dál. Ani slovo o nějakém „lepším genetickém materiálu.“ Žádný Matrix ani Brave New World.

 

Zvětšit obrázek
Maddie si o pozornost rodičů stoprocentně nemusí dělat starosti. Ošklivější děti přesto nemusí házet flintu do žita. Podle reklamních materiálů děti milují nakupování s touhle trendy vychytávkou. Zabere i na rodiče?

Zpátky k Harrellovi, není divu, že to pěkně schytal od rodičů, kteří jsou výsledky „šokováni a zděšeni“. Taky si to musel pěkně žehlit. Tohle téma je totiž tabu. Naštěstí je Harrell pětinásobným otcem a trojnásobným dědečkem, takže mu nejspíš naštvaní rodiče uvěřili, že „miluje své děti a že je podle krásy nijak nediskriminuje“. Taktně ponechme stranou, že Harrell buď ve své práci sourozence neporovnával a pokud ano, tak podle svých vlastních dat pravděpodobně lže, pokud ovšem nemá doma pět na chlup stejných klonů nebo paterčata.
Pes je zakopaný v tom, že mnoho lidí není schopno nebo ochotno pochopit, že tyhle výzkumy nevypovídají o konkrétních lidech. A tak se vztekají, že oni se o své děti přece skvěle starají. Přitom zbytečně, protože tohle je o lidech jako o druhu. O průměrném Homo sapiens sapiens, o jeho tendencích a sklonech. Každý má rád svoje dítě, je to přece vrozené. Jak se ale zdá, lidé mají zřejmě (vrozený) sklon se průměrně méně starat (přinejmenším v supermarketech) o ošklivé děti, byť jsou většinou jejich.


Téměř každý je ovšem v hloubi duše přehnaně kritický. Normální člověk se podívá na své dítě a usoudí, že 10 bodů nedostane. Nevzpomene si na Gaussovu křivku a přikloní se spíše k dolní hranici zmíněné stupnice. Dospěje k názoru, že dle Harrella se svému dítěti dostatečně nevěnuje. A oheň je na střeše.

Studie jako je tato jsou v jistých kruzích velmi nepopulární. Není divu, zpochybňují totiž velikou lidskou chloubu, institut svobodné vůle. Jistě, bylo by možné se svobodně rozhodnout maximálně pečovat o ty nejméně atraktivní děti, nehromadit společenskou prestiž, zachraňovat topící se cizí lidi přednostně před topícími se příbuznými nebo si cíleně hledat starší ošklivé manželky bez majetku. Lidé ovšem (kupodivu) většinou „svobodně“ volí jinak. Jak to pak vlastně je se svobodou vůle, nechť si každý učiní názor sám.
Lidská společnost je cizí planeta, dosud málo probádaná a přitom k zajímavým výsledkům stačí jen tak málo. Mít originální nápad, minimum peněz, nemít moc předsudky a trochu se orientovat ve statistice, aby to celé bylo k něčemu. To by přece šlo dělat i u nás, nemyslíte?


Pramen: Express News, University of Alberta (příspěvek na konferenci, dosud nepublikováno)

Datum: 24.05.2005 05:55
Tisk článku


Diskuze:

Dovětek

Láďa,2005-06-15 15:47:14

Ano, ten dovětek pana Mihulky je moc pěkný a výstižný.

Odpovědět

K zamyšlení ...

ondrej,2005-06-02 15:20:41

Co když by náhodou byla do jisté míry snížená péče (míra hlídání,... - tedy jen do jisté míry!!!), tedy větší volnost třeba pro ty "méně symetrické" - tedy potenciálně "méně kvalitními geny disponující" potomky do jisté míry adaptivní?

Co takový jedinec nemá v genech, může zkusit "dohonit" více zkušenostma, cvikem,...?

Samozřejmě pouze nástřel, žádnou studii na toto téma jsem nečetl ani o ničem takém neslyšel, ale vzhledem k tomu, že výsledné přežívání jedince (i fitness) je dáno jakýmsi "průnikem" genetických dispozic na straně jedné a právě prostředím - nejrůznějšími vazbami, v případě savců i sociálními apod., nemůžu se této myšlence ubránit. Co Vy?

Odpovědět


...

j,2007-08-12 17:35:46

A co tohle?
Je zname, ze nedostatecna vsimavost rodicu vede k pocitum menecenosti/depresim v dospelosti - a ty jsou prekazkou pri navazovani vztahu..

Odpovědět

Jádro problému...

Al,2005-05-30 11:10:52

Co říci na dysleksii a dysgrafii z hlediska evoluce "kvalitního lovce a sběrače"??? Za prvé bych řekl, že dysgrafie má nulovou korelaci s "krásou" (tzn. celkovou harmonií těla a snad i genů).
Za druhé je otázka, co dysgrafie "dělá" s chováním lovce - sběrače (jestli má dopad na vznik nějaké adaptace nebo vznik určitého chování...). To´t zajímavá otázka ke zkoumání!

Odpovědět

jiná zkušenost

Tom,2005-05-26 16:50:40

Já mám zase pocit, že děti postaru s LMD( dyslektici, dysgrafici...) jsou většinou jako z obrázku. kdo může rozlišit zda rodiče dítě víc hlídají, nebo mu dávají přednost? celý ten výzkum má jen hodnotu toho tvrzení, že hezčí děti se vozí, a víc nic.

Odpovědět

Ještě Dwarfovi o mém pohledu na miss a krásu...

Al,2005-05-26 10:00:58

No nevím, já asi na kluky nejsem, ale mě se taky líbí štíhlounké, útlé holčiny s uzounkým pasem, kulatým zadečkem, dlouhýma nohama a dlouhými vlasy....:). Čím mladší tím lepší (tak 17 až 19 - ale viděl jsem i pár 15letých buchet, co vypadaly na 40), bavit bych se s nima ale moc nemohl...leda tak o Superstar...

Někde jsem četl, že údajně chudí muži dávají přednost ženám plnějších tvarů, naopak muži bohatí dávají přednost štíhlým (že bych byl bohatý???) a dokonce je prý ta souvislost u muže hladového/ sytého...!

Odpovědět

Moje děti jezdily také ve vozíku

Ccecil,2005-05-24 22:48:24

ale tím určujícím faktorem nebyla krása, ale skutečnost, že by se ztratily, utekly, nebo by převrhly regál s okurkami. Co vy na to pane vědec výzkumník? ;o)

Odpovědět


otázku pro pana Harrella ...

SM,2005-05-25 12:36:40

... bude nutno přeložit do angličtiny a poslat mu mailem, určitě bude mít radost. Za moji osobu bych škodolibě upozornil na výstrahu mnou zmíněnou v textu, že výzkumy jako tenhle vypovídají o podvědomých sklonech lidí jako celku, nikoliv o konkrétních osudech jednotlivců, které se jistě v rámci statistiky mohou lišit. A bez urážky, provedl jste experiment, kterým by jste mohl doložit, že nekecáte a že v tom vzhled dítěte nehraje roli? :)

Odpovědět


tak nevím

Vendelín,2005-05-27 19:24:18

...A moje symetrické náááádherné děti byly tak dokonalý materiál, že se mohly vzdalovat dle libosti, protože byly tak inteligentní a orientované, že nás nejen zase našly, ale cestou navíc nic nepřevrhly a ještě do našeho vozíku stihly dovléct pár úlovků.
Mimochodem, viděl jste někdo ošklivé dítě?
Mě ošklivé připadají hlavně ti uřvaní fakani, které rodiče musí připoutat do vozíku.....ale každý rodič je nastaven na to, aby své dítě vnímal jako krásné, prostě se to po porodu vtiskne. Možná že těm rodičům, kteří maj s vazbou k dítěti problém se dítě vyvíjí k nesymetrii obličeje.

Odpovědět

Provokativní studie ožehavého tématu

Dwarf,2005-05-24 21:47:19

A trochu píchnutí do vosího hnízda. Krása je velmi relativní. Někomu se líbí holky, jiný zas rád vdolky. Proto je velmi obtížné být arbitrem krásy. Soudě podle výsledků, například soutěží krásy typu volby miss, jsem došel k názoru, že v porotách sedí převážná část homosexuálů jejichž vkus se od toho mého přeci jen trochu liší...

Odpovědět


jasně ...

SM,2005-05-25 12:27:20

Jako jo, ale myslím, že na to Harrell přišel taky. Pochopil jsem to tak, že několik lidí nezávisle odhadovalo a pak průměrovalo stupeň symetrie obličeje, což je jistě pořád subjektivní, ale ze všech možných způsobů odhadu "krásy", pokud na to nechcem úplně rezignovat, mi tohle přijde jako docela dobrý.

Odpovědět


souhlas...

Dwarf,2005-05-26 08:26:14

Určitě se snažili o co nejobjektivnější vyjádření symetrie obličeje, což je pro danou studii použitelné.
Ony ale práce zabývající se studiem podvědomého lidského chování bývají často ošemetné, neboť ne vždy se jako lidé chováme, tak jak bychom si představovali.
U mě na tom vozíku jezdilo menší dítě, co ještě neumělo tolik chodit, zatímco větší se s vervou zabývalo bouráním pyramid konzerv apod. ;-)
Otázka do pranice: které má větší symetrii obličeje?

Odpovědět


Já bych to tak s tou "krásou" nekompliko

Al,2005-05-26 09:49:06

Je fakt, že některé výzkumy ukazují, že za "krásné" považujeme (my lidé) symetrické tváře a těla... samozřejmě, že jiné studie ukazují další a další (problém je složitější).

Podstatné je, že většina se shoduje, že symetrie souvisí i s "fitness" jedince, s "kvalitou" genů - (tedy ve smyslu, že jedinec je v lepším zdravotním stavu a lépe odolává parazitům, nemá tělesné vady apod.).
A v tom případě uvedená studie říká cosi o tom, že rodiče mají tendenci věnovat více péče dětem s lepším "fitness"...

Odpovědět


Jestli je to podle symetrie obličeje,

Duke,2005-05-30 08:54:00

tak to si Ransdorf do vozíku v životě nesed.

Odpovědět

Děs běs

Richard,2005-05-24 17:30:52

Já bych si to dovolil ještě lehce znekorektnit. V článku se definuje krása jako symetrie, ze které se odvozuje genetická kvalita.
Dále ze souvislostí vyplývá, že šlo spíše o srovnávání rodin, než sourozenců.

Tudíž vypozorovaná souvislost může mít odlišnou příčinu. Lepší genetický materiál dítěte-lepší materiál i u rodičů. Geneticky kvalitní, inteligentní člověk se bude o své dítě starat lépe, než někdo s geny nekvalitními, jež znamenají křivé nohy a půl mozku.
Tak, a teď mě zmasakrujte.

Odpovědět


no nevim ...

SM,2005-05-25 12:24:06

Upřímě, já bych tam tu genetickou kvalitu fakt netahal. Co to jako má bejt? Genů máme každej nějakejch 30 000, v různejch alelách, odhadovat jejich "kvalitnost" je často děsnej problém, i když náhodou tušíme, co ten gen dělá. Záleží na kontextu prostředí, atd. atd. Navíc, když teda připustíme, že to nějak jakž takž jde, každej člověk má geny "dobrý", "špatný" i "hodně hodně moc špatný" v pestrý kombinaci. Podle čeho se teda pozná, že je jeden člověk "kvalitnější" než jinej? A že by inteligence byla korelovaná se symetrií obličeje, to bych teda fakt neřekl, ani omylem :)

Odpovědět


Neco podobneho me napadlo taky.

Jirka,2005-05-25 13:48:52

Rodice s osklivejsimi detmi budou zrejme taky osklivejsi. Takze vysledky lze take interpretovat tak, ze osklivejsi rodice se o sve deti staraji mene.

Odpovědět


No nevím nevím....

Al,2005-05-26 09:39:04

Váš názor, že "hezké" děti mají "hezcí" rodičové (A PROTO se více starají o své děti - vozí na vozíku - hezcí rodiče) a naopak nehezcí rodiče se o děti starají méně... no tedy, nevím, nevím...!
Pokud se ale POTVRDÍ výrazná korelace, že HEZKÝ rodič = VÍCE se stará o své potomky ( a to i výrazně nehezké!), tak
a) máte pravdu
b) bude se jednat o zcela pozoruhodnou zákonitost!!!

Odpovědět


No..

Richard,2005-05-26 11:47:23

Já to myslel hlavně jako provokaci. Napadlo mě to, když jsem se jednou z nudy sledoval obličeje zákazníků Intersparu. Bleah...
Rysy obličeje a povaha spolu ovšem částečně souvisejí, i když co do estetiky je to někdy relativní....třebas u mě.

Mimochodem, všimli jste si, že kovaný bolševik se podle xichtu vždy pozná?

Odpovědět

Potlesk panu Mihulkovi

Al,2005-05-24 14:42:58

Já bych spíš tleskal p. Mihulkovi, který to velice vtipně a elegantně doplnil.
Řekl bych, že krásně a trefně "udeřil hřebík na hlavičku" - v tom je přímo esence a jádro problému nepochopení moderní evoluční bilogie.

Asi tak 90 % lidí NENÍ schopno a ochotno pochopit ten rozdíl mezi naší "svobodnou vůlí" a objektivními zákonitostmi. Myslím, že s tím často zápasí třeba i má manželka, která je dost chytrá (mj. červený diplom matematika a fyzika).

Přitom podotýkám, že se nejedná jen o zákonitosti biologické (evoluce), ale třeba i o zákonitosti volného trhu, vývoje společnosti atd.
Právě humanisté společenských věd s tím mají dost problémy - a přitom o tom ví nejvíc a mají to přímo na očích.

Odpovědět

Potlesk

Jarda,2005-05-24 10:40:17

Nevim sice, jestli vysledky zrovne tohoto vyzkumu jsou dokonale prukazne, ale rozhodne si zaslouzi obdiv za odvahu prejit pres hranici politicke korektnosti. Priroda se nestara o to, aby nikoho neurazila. Soucasny zapadni svet se chova jako pacient, ktery chce od lekare slyset jen "budete v poradku", misto aby ho nechal po pravde rict jak velkou ma sanci a co ma pro uzdraveni udelat.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz