Sledování mrtvých těl urychluje stárnutí. Přinejmenším u octomilek  
Když se octomilky ocitnou v blízkosti mrtvolek svého druhu, dramaticky to zasáhne jejich nervový systém. Jak nedávno zjistili molekulární fyziologové, taková událost spustí „algoritmus,“ který skrz stimulaci určitých neuronů v mozku octomilek zřetelně zrychlí jejich stárnutí. Jako by zešedivěly hrůzou...
Co si asi octomilka myslí o mrtvolkách? Kredit: Christi Gendron, CC BY-SA 4.0.
Co si asi octomilka myslí o mrtvolkách? Kredit: Christi Gendron, CC BY-SA 4.0.

Zběsilé dohady kolem umělých inteligencí odkrývají skutečnost, že mnozí lidé nejsou ochotní připustit, že živé organismy, samozřejmě včetně nás, vlastně fungují prakticky stejně. I my jsme neuronální sítě, které se během života učí tím, co jim kdo poskytne. Zároveň máme řadu „algoritmů“ vrozených, a přestože se pyšníme svobodnou vůlí, když se dostaneme do vhodné situace, příslušný algoritmus se spustí a nám to obvykle vůbec nedochází.

 

Lidé podobné věci slyší často velmi neradi. Proto je bezpečnější používat odstup a zkoumat je, řekněme, třeba u patetických mušek. Obzvláště vhodné jsou k tomu octomilky (Drosophila melanogaster), které jsme si oblíbili jako laboratorní model, skoro na všechno. Jejich výzkum pak nezřídka vyloví věci, které se dotýkají i nás.

 

Christi Gedron. Kredit: University of Michigan.
Christi Gedron.
Kredit: University of Michigan.

Christi Gendronová z University of Michigan a její kolegové se zaměřili na jeden takový algoritmus, který mají ve svých neuronových sítích octomilky, a který se týká souvislosti mezi sledováním mrtvých mušek a stárnutím. Navazují na svůj nedávný objev, podle něhož octomilky v přítomnosti mrtvolek vlastního druhu rychleji stárnou, přičemž to má spojitost se serotoninovými receptory.

 

Gendronová a spol. uspořádali sérii poněkud morbidních experimentů, v nichž živé octomilky vystavili mrtvolkám. Ukázalo se, že algoritmus v octomilce v takovém případě spustí aktivitu v takzvaném elipsoidním tělese (Ellipsoid body), což je jedna ze struktur v mozku octomilky. Konkrétně jde o dva typy neuronů R2 a R4 (Ring neurons) a klíčovou roli v tom hraje serotoninový receptor 5-HT2A. Ten důvěrně známe z lidské biologie v souvislosti s ohromným spektrem efektů, problémů, léčiv a podobně.

 

Logo. Kredit: University of Michigan.
Logo. Kredit: University of Michigan.

Roli těchto neuronů badatelé následně ověřili experimentálně. Když je uměle stimulovali, octomilky stárly rychleji, i když neměly to potěšení z mrtvolek. Badatelé jsou přesvědčeni, že narazili na mechanismus (určitě ne jediný) regulace stárnutí, který reaguje na podmínky prostředí a získanou zkušenost konkrétní octomilky.

 

Budoucí výzkum tohoto mechanismu by mohl vést k novým postupům léčby stárnutí a usnadnění života mnohým seniorům. Případ octomilek sledujících mrtvolky ale také ukazuje, že existuje i další úhel pohledu na lidské chování a fyziologii. I my v sobě zjevně máme spoustu podobných algoritmů, nepochybně starobylého původu, kdy je chování s dalšími projevy významně ovlivněno vnímáním situace v okolí.

 

Ví se o nich jen velmi málo, je z mnoha důvodů obtížné je zkoumat, ale jejich dopad na jednotlivce i společnost je zřejmě značný. Jedním z příkladů může být souvislost mezi nižší očekávanou délkou života a agresivním chováním i kriminalitou. Kdo vyrůstá v drsné čtvrti, nemívá důvod příliš investovat do vzdělání. V extrémním případě to bývá vidět u vojáků na frontě, jejichž očekávaná délka života se může měřit v týdnech nebo i dnech. Zdá se, že když tenhle lidský algoritmus zjistí, že vyhlídky nejsou dobré, může přepnout na režim „po nás potopa.“

 

Literatura

Phys.org 13. 6. 2023.

PLoS Biology online 13. 6. 2023.

Datum: 14.06.2023
Tisk článku

Související články:

Klub rváčů octomilek     Autor: Stanislav Mihulka (24.11.2006)
Samci octomilek rozeznají správnou partnerku v těsném objetí     Autor: Stanislav Mihulka (01.07.2013)
Opilé octomilky prozradily molekulární mechanismus zhulákanosti     Autor: Stanislav Mihulka (01.01.2019)
Čím nápadníci své vyvolené uspávají?     Autor: Josef Pazdera (28.12.2022)
Doposud největší kompletně zmapovaný mozek patří larvě octomilky     Autor: Stanislav Mihulka (14.03.2023)
Tajemství ďábelského loutkáře: Jak houba ovládá zombie octomilku?     Autor: Stanislav Mihulka (22.05.2023)



Diskuze:

Jiné vlivy

Mintaka Earthian,2023-06-20 11:45:18

Takový jev by zasloužil další zkoumání.

Nevylučují těla mrtvých octomilek látky, které živým škodí?
Projevil by se tento jev, i kdyby místo mrtvých octomilek byly jejich zdařilé imitace?
Je šance zjistit, zda má vliv to, že si žijící uvědomují "smrt" bližních a z toho mají stres, který jim snižuje život, nebo jim spíše vadí, že ti mrtví s nimi neinteragují?

Projevuje se něco stejného u jiných druhů?

Odpovědět

Co na to chemická analýza?

Jarda Ticháček,2023-06-16 21:24:34

Můj laický pohled mne vede k hypotéze, že chcíplé octomilky podléhají zkáze. A u tvorů, kteří jsou bytostně závislí na drobných změnách prostředí lze vyslovit hypotézu, že patogeny rozkládajícího ty mrtvolky mohou ovlivnit i vesele poletující skupinu.
Zajímavější by byl experiment, který by sledoval skupinu zdravých octomilek, které by mohly okukovat ty mrtvolky ve skleněné rakvi.

Odpovědět

prečo?

Kil Zaprt,2023-06-15 21:39:49

Našli mechanizmus stárnutia, to je super. Ale prečo sa im ten mechanizmus vyvinul? Aký dôvod majú stárnuť rýchlejšie, keď vidia svojich mŕtvych?

Odpovědět


Re: prečo?

Marek Fucila,2023-06-19 01:34:21

Medzi riadkami citam, ze rychlejsie starnut znamena rychlejsie zit. Ak je to tak, pozorovanie mrtvych by mohlo znamenat varovanie o nepriaznivej situacii, ked by sa mozno mohla javit strategia rychlejsej generacnej vymeny uzitocnejsia. Skratka nieco ako "situacia je zla, rychlo sa prisposobme".
Je to samozrejem cista laicka spekulacia. Moju hypotezu by lahko vyvratilo pozorovanie, ze mlade octomilky, ktore este nemali potomkov, a vidia okolo seba smrt, ich nebudu mat skor ako tie, co si uzivaju stastny zivot. :-)

Odpovědět

No kdyby

Jan Strapina,2023-06-15 00:43:36

No kdyby vedle mě ležely mrtvoly jak našich současných tak evropských či amerických politiků,nejenže bych nezešedivěl,ale ještě bych samou radostí omládl o 20 let!!!!!!Tak takový akgoritmus mámv sobě já a zcela vědomý a nestidím se za to!

Odpovědět


Re: No kdyby

Vlado Pilot,2023-06-15 08:42:59

Hmm, vtáhnout politiku mezi octomilky, to chce opravdu velmi rudou stranickou knížku.

Odpovědět


Prečo bazírovať zrovna na farbe?

Vladimír Bzdušek,2023-06-15 11:31:08

Octomilky sú asi užitočnejšie než politici akejkoľvek farby. Na muškách sa dajú robiť aspoň pokusy,
kdežto politici robia pokusy na nás.

Odpovědět

Souhlas

Josef Nýč,2023-06-14 19:19:30

a je to tak

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz