Fyzici konečně potvrdili možnost „zmrazení světla“ ve 3D materiálech  
Andersonova lokalizace je pěkný jev fyziky kondenzovaného stavu, při němž dochází k „zamrznutí“ elektronů nebo třeba akustických vln ve 3D materiálu s neuspořádanou strukturou. Dlouho ale nebylo jasné, zda tento jev vůbec může existovat pro elektromagnetické vlny. Nové simulace fyziků z Yale přicházejí s průlomem. Možné to je, pokud je materiál tvořený kovovými částicemi.
Simulace Andersonovy lokalizace. Kredit: Yale University.
Simulace Andersonovy lokalizace. Kredit: Yale University.

Elektrony se mohou v materiálech volně pohybovat anebo mohou být polapeny a pak fungují jako izolátory. Záleží to na množství náhodně rozložených defektů v daném materiálu. To je v kostce Andersonova lokalizace, jejíž koncept navrhl v roce 1958 Phillip Anderson. Od té doby se tento koncept ukázal jako velmi užitečný jak v klasické fyzice tak i kvantové mechanice, ať už jde o elektrony, akustické vlny či gravitaci.

 

Hui Cao. Kredit: Yale University.
Hui Cao. Kredit: Yale University.

Pokud ale jde o elektromagnetické vlny, jejich chování v souvislosti s Andersonovou lokalizací tvrdošíjně odolávalo poznání, navzdory intenzivnímu výzkumu během 40 let. Úsilí fyziků poznamenalo mnoho selhání a problematických experimentálních výsledků. Jedním z hlavních důvodů bylo i extrémně náročné simulování Andersonovy lokalizace ve 3D materiálech. Nakonec to vedlo k diskuzím, zda pro elektromagnetické vlny ve 3D materiálech Andersonova lokalizace vůbec existuje.

 

Teď se zdá, že všechny pochyby smáznul tým odborníků, které vedla Hui Cao z americké Yale University. Díky dramatickému nárůstu dostupné výpočetní kapacity se jim povedlo v simulacích potvrdit, že elektromagnetické vlny mohou být „zmrazeny“ Andersonovou lokalizací ve 3D materiálu tvořeném náhodně uspořádanými mikro- či nanočásticemi.

 

Logo. Kredit: Yale University.
Logo. Kredit: Yale University.

Na první pohled to možná nevypadá, ale jde o zásadní průlom, který by měl vést k řadě nových aplikací, včetně laserových technologií či fotokatalyzátorů.

 

Klíčové bylo, že se tým Caové spojil se společností Flexcompute, která nedávno dosáhla průlomu v urychlení numerických výpočtů o několik řádů, díky jejich aplikaci FDTD Software Tidy3D. Badatele až překvapilo, jak rychlé pak výpočty jsou. U některých simulací čekali, že budou trvat dny, ale zabralo to jen půl hodiny. Díky tomu mohli provést mnohem více simulací s různými parametry.

 

V rámci výzkumu vyloučili, že by bylo možné vyvolat Andersonovu lokalizaci elektromagnetických vln ve 3D materiálu, který by tvořily nevodivé částice, například ze skla nebo křemíku. To vysvětluje neúspěchy v dřívějších experimentech. Zároveň ale spolehlivě prokázali, že Andersonovy lokalizace světla lze dosáhnout ve 3D materiálu tvořeném náhodně uspořádanými částicemi kovu.

 

Kovové materiály byly přitom v této souvislosti dlouho opomíjeny, kvůli představě, že kovy elektromagnetické záření absorbují. Přesto to podle Caové a spol. funguje, včetně kovů jako je hliník, stříbro nebo měď, i když dochází ke ztrátám kvůli absorpci. Výsledná Andersonova lokalizace je stabilní a silná. S novými aplikacemi se teď roztrhne pytel.

 

Video: Hui Cao: Harnessing Disorder for Photonic Applications

 

Literatura

Yale 15. 6. 2023.

Nature Physics 15. 6. 2023.

Datum: 22.06.2023
Tisk článku

Související články:

Jak zachytit zběsilé elektrony v křemíku?     Autor: Stanislav Mihulka (14.12.2014)
Fyzici poprvé stvořili elektronovou kapalinu při pokojové teplotě     Autor: Stanislav Mihulka (05.02.2019)
Nanočástice okořeněné DNA se chovají jako elektrony     Autor: Stanislav Mihulka (25.06.2019)



Diskuze:

A co ta absorbce

Pavel Polouček,2023-06-26 21:14:37

Mohl by mi někdo z přítomných erudovaných kvantových fyziků vysvětlit to tvrzení: "Přesto to funguje, i když dochází ke ztrátám kvůli absorbci"? Při Andersonově lokalizaci elektronů totiž k žádné jejich absorbci nedochází, což mi přijde pro jakékoliv praktické použití jako poměrně zásadní detail. I kdyby se ty nanočástice chovali jako velmi dokonalé zrcadlo s odrazivostí 99,999%, bude se poločas života fotonu v takovém materiálu měřit v nanosekundách, takže ten pytel s novými aplikacemi si nějak nedokážu představit.
Stejný problém mám s těmi Andersonovými stavy akustických vln, které taky každý reálný materiál (s vyjímkou supratekutin) pohlcuje, takže i jejich zamrznutí v předmětech běžných rozměrů nebude trvat déle, než několik (desítek) sekund.

Odpovědět

První krok

Tomáš Novák,2023-06-23 17:25:30

...ke schopnosti zpomalovat nebo zastavit plynutí času?

Odpovědět


Re: První krok

Jirka Naxera,2023-06-23 19:22:31

Ne.
tl;dr Kdyz v jakemkoli vedeckem clanku ctete veci jako "jev fyziky kondenzovaného stavu", "v materialu", "v krystalech" apod., tak z toho nikdy nevyvozujte "fundamentalni" zavery, je takove zlate pravidlo, ze vsechno o cem se tam pise jsou efektivni hodnoty v tom materialu a nic vic. Tyka se vsech zapornych hmotnosti, zapornych teplot, horizontu udalosti v laboratori, anyonu etc.

(velmi ridkou vyjimkou je poznamka pana Urbana dole, ta ale nejspis v nasem Vesmiru narazi na to, ze gravitace je opravdu extremne slaba sila)

Odpovědět

Jan Strapina,2023-06-23 12:01:44

Uvidíme ,k čemu topovede,můžese to využít u nové generace lkvantových počítačů!

Odpovědět

Otázka

Vladimír Bzdušek,2023-06-22 22:51:53

Dokážem si predstaviť, že tie elektróny alebo elektromagnetické vlny
sú tam nejako "zamotané".
Ale ako to súvisí s gravitáciou, spomenutou v prvom odstavci článku?

Odpovědět


Re: Otázka

Ludvík Urban,2023-06-23 09:23:32

Tento jev by se měl vyskytovat u všeho, co dokážeme popsat Schrödingerovou rovnicí.
Až zjistíme, jak kvantovka ohejbá prostor, bude se Andersonova lokalizece vztahovat i na šíření gravitace.

Odpovědět


Re: Re: Otázka

Vladimír Bzdušek,2023-06-23 12:27:44

Výborne!
Takže je nádej na antigravitačný pohon?

Odpovědět


Re: Re: Otázka

Jirka Naxera,2023-06-23 12:56:50

Nemyslim, ze to k necemu povede.
Condensed matter physics je v podstate piskoviste, vsechno je malicke, pomale, na dosah mikroskopu.
Gravitace? Na to, aby mohlo vubec neco interferovat, tak potrebujete vytvorit neco, kde se dostatecne lisi delky ruznych cest, a kdyz pisu dostatecne, myslim tim v porovnani s vlnovou delkou. A to je u gravitace problem, na neco vubec meritelneho je potreba opravdu obrovske hustoty energie a/nebo opravdu obrovske vzdalenosti.
Plus k tomu omezeni, ze kdyz je neceho moc, tak se to cely geon (nebo jak by to melo byt udelane) zhrouti do cerne diry a je po experimentu.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz