Našeho příbuzného před 1,45 miliony let někdo naporcoval a snědl  
Ve spodním pleistocénu u jezera Turkana kdosi zručně kamenným nástrojem odřezal lýtkový sval z levé holenní kosti KNM-ER 741, velmi pravděpodobně kvůli večeři. Jde o nejstarší přesvědčivý důkaz kanibalismu anebo lovu, případně jen pojídání bližních mezi tehdejšími homininy.
Rýhy na fosilii KNM-ER 741. Kredit: Jennifer Clark.
Rýhy na fosilii KNM-ER 741. Kredit: Jennifer Clark.

Už delší dobu není tajemstvím, že v lidské linii neopovrhují lidským masem. Postupně se objevují důkazy, které sahají stále hlouběji do minulosti. Paleontologové amerického Smithsonian's National Museum of Natural History nedávno objevili nejstarší přesvědčivý doklad naporcování masa příslušníka lidské linie, po němž se vší pravděpodobností následovalo snězení.

 

Briana Pobiner. Kredit: Smithsonian.
Briana Pobiner. Kredit: Smithsonian.

Briana Pobinerová a její kolegové analyzovali rýhy na levé holenní kosti hominina, tedy našeho příbuzného z lidské linie, známé jako fosilie KNM-ER 741, která je stará asi 1,45 milionů let. Tato fosilie je v muzeální sbírce a pochází z formace Koobi Fora u slavného jezera Turkana v severní Keni. Kost byla nejprve určena jako australopiték Australopithecus boisei, později jako Homo erectus a v současné době se odborníci shodnou, že se neshodnou, čí kost to vlastně je.

 

Logo Smithsonian. Kredit: Smithsonian.
Logo Smithsonian. Kredit: Smithsonian.

Badatelé vlastně nejprve pátrali po stopách prehistorických predátorů, kteří v Africe lovili naše dávné příbuzné. Pořídili si odlitky rýh na zmíněné kosti, vyhotovili 3D skeny těchto rýh a pak je porovnávali s databází rozmanitých rýh a stop, které by přicházely v úvahu. Pak se ale ukázalo, že to bude podstatně zajímavější.

 

Na zmíněné kosti zkoumali 11 rýh. Dvě z nich Pobinerová a spol. opravdu připsali nějaké velké kočkovité šelmě, zřejmě jednomu z nejméně tří šavlozubých druhů, které tam tehdy žily. Zato devět zbývajících rýh představuje řezání kamenným nástrojem, a to řezání velmi přesné a efektivní – pokud by dotyčný chtěl získat šťavnatý kus masa k snědku. Podle badatelů to lze považovat za přesvědčivý důkaz kanibalismu, dokonce nejstarší důkaz kanibalismu vůbec.

 

Jak upřesňuje Pobinerová, pěkně uspořádané a zřetelně promyšlené stopy po řezech se nacházejí v místech, kde se ke kosti připojuje lýtkový sval. To je velmi dobré místo k řezání, pokud chcete získat kvalitní maso. Badatelka rovněž dodává, že nalezené stopy po řezání zřetelně odpovídají porcování ulovené zvěře. Jsou s kolegy přesvědčeni, že šlo o večeři, nikoliv třeba nějaký morbidní rituál.

 

Zároveň je ale také možné, že technicky vzato nemuselo jít o kanibalismus jako takový, protože ten se vztahuje pouze na konzumaci vlastního druhu. V té době u jezera Turkana podle všeho žilo více různých druhů našich příbuzných a je klidně možné, že se lovili či pojídali navzájem. Historie ukazuje, že v tomto směru nemají hominini žádné velké zábrany.

 

Video: Briana Pobiner - "The Role of Scavenging in Human Dietary Evolution"

 

Literatura

Smithsonian 26. 6. 2023.

Scientific Reports 13: 9896.

Datum: 27.06.2023
Tisk článku

Související články:

Nevěru trestají kanibalismem     Autor: Josef Pazdera (22.01.2007)
Orangutaní kanibalové     Autor: Jaroslav Petr (01.06.2009)
Otázky kolem nového druhu člověka Homo naledi     Autor: Stanislav Mihulka (15.09.2015)
Co prozradil nejstarší genom z lidské linie?     Autor: Stanislav Mihulka (20.03.2016)
Jedli byste lidské maso, vypěstované v laboratoři?     Autor: Stanislav Mihulka (19.03.2018)
Ochutnejte celebritu: BiteLabs vyvíjejí laboratorní maso z tkání osobností     Autor: Stanislav Mihulka (19.01.2022)



Diskuze:

:Historie ukazuje, že v tomto směru nemají hominini žádné velké zábrany.:

Eva M,2023-06-29 18:57:43

"Historie ukazuje, že v tomto směru nemají hominini žádné velké zábrany."

no, nevím, zda "hominini" je správný.....................ale vzhledem k tomu, že "bushmeat" má být též z velkých primátů a v současné době se místy tvrdí, že přispěl k přenosu a šíření AIDS................... tak asi ne pouze "historicky". .........vlastně těch údajných pár procent neandrtálské DNA je hotový zázrak.

Odpovědět

Máme

Mojmir Kosco,2023-06-28 19:23:22

Z té doby odpovídající kamenné nástroje?

Odpovědět

Jan Strapina,2023-06-28 15:11:36

Já v tom kurelewec pawelec nevidím nic kontroverzníim ,hej?!Po prostu někdo měl hlad,hej!!!!!!!!!!!

Odpovědět

Hehe...

Many More,2023-06-27 23:07:31

Anybody eats somebody. To je známá věc :-)

Odpovědět

Přesvědčivost nic moc

Marek Zelenka,2023-06-27 14:41:21

Taková forma důkazovosti nemá snad už s vědeckou metodikou vůbec nic společného. Já jsem zase přesvědčený, že pokud vůbec bylo kdy nějaké maso někým nějak odkrojeno, tak mohlo být odkrojeno z jakéhokoliv jiného důvodu. Třeba Tibeťani si z lidské stehenní kosti rádi dělali píšťalku "kangling" a maso ke svým popěvkům nebaštili :-)

Odpovědět


Re: Přesvědčivost nic moc

D@1imi1 Hrušk@,2023-06-27 15:35:33

Co konkrétně není na metodě, kterou použili, v pořádku?

Odpovědět


Re: Přesvědčivost nic moc

Marek Zelenka,2023-06-28 16:08:16

Jeden příklad z mnoha jsem vám uvedl. Přestavte si, že např. Tibeťan z minulého století, kde se ještě mrtví běžně pohřbívali tak, že se naporcovali a nechali sežrat supy, rozhodne udělat ze stehenní kosti svojí babičky píšťalku. Tělo je částečně ožrané supy, na stehenní kosti zbyl ještě kus flákoty, kterou Tibeťan odstranil nožem, aby si kost vzal na pozdější výrobu. Z jakéhokoliv důvodu to nakonec nedokončí a za milion let najde tuto kost nějaký bláznivý vědec s tvrzením, že Tibeťané praktikovali kanibalizmus, protože jakékoliv souvislosti, proč někdo odřezal s kosti kus masa, není možné znát.

Kost se může hodit na cokoliv, třeba i jako materiál na pracovní nástroj, který někdo nedokončil. Že je takový materiál mnohem lepší než klacek, nebude až tak těžké pochopit. Ale jestli někdo potřebuje vytvořit senzaci, že jsme kanibalové, že na to mají důkaz, tak takový článek přesně toto předvádí :-)

Odpovědět


Re: Re: Přesvědčivost nic moc

D@1imi1 Hrušk@,2023-06-28 17:23:44

Nečetl jsem originální práci, v českém článku mohlo dojít k posunu významů. Ale co jsem si z něj vzal, že se na té kosti nalezly stopy po odřezání masa způsobem, jako kdyby mělo být snězeno. Snězení se proto jeví jako nejpravděpodobnější varianta. Ve vědě není nikdy nic definitivní, vše je otevřené dalšímu přezkoumávání, takže kdokoliv může přijít s vlastní, přesnější interpretací. Nevidím důvod se zaseknout na tom, jestli jde o důkaz kanibalismu nebo ne. Kanibalismus je doložen u homo sapiens sapiens stejně jako u jiných primátů, např. šimpanzů. Občasný kanibalismus našich předků není potřeba dokazovat, ten lze přirozeně předpokládat. U té kosti mi příjde zajímavý už samotný fakt, že někdo to maso zručně odřezával, i kdyby ho nakonec nesnědl.

Vy jste si ale stěžoval na metodiku a ta spočívala hlavně v analýze těch rýh.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz