Ifegenia je důmyslná „populační bomba“ proti komárům  
Malárie zabíjí ve velkém i v dnešním světě. Tradiční postupy boje proti této metle lidstva čelí řadě problémů. Pomoc nabízejí pokročilé genetické systémy. V rozvracení populací komárů je velmi úspěšná Ifegenia, která využívá genetický editor CRISPR, naprogramovaný na likvidaci klíčového genu femaleless (fle), zodpovědného za samice komárů.
Komár s vloženou Ifegenií. Kredit: Akbari Lab, UC San Diego.
Komár s vloženou Ifegenií. Kredit: Akbari Lab, UC San Diego.

Malárie zůstává jednou z nejvražednějších nemocí dnešní doby, která má každoročně na svědomí stovky tisíc mrtvých, převážně dětí do 5 let. Bojovat přímo se zimničkami, což jsou protřelí výtrusovci, na které pochopitelně nefungují antibiotika, se ukazuje jako svízelné. Odborníci proto soustředí podstatnou část úsilí proti komárům, kteří přenášejí malárii i řadu dalších nebezpečných chorob. Ani to ale není snadné.

 

Výzkumný tým pod vedením odborníků americké University of California San Diego vyvinul nový genetický systém Ifegenia, který využívá populární editor CRISPR a rozvrací populace komára Anopheles gambiae, klíčového přenašeče malárie v Africe. Ifegenia je akronym podle „Inherited female elimination by genetically encoded nucleases to interrupt alleles.“ Milovníci řecké mytologie si jistě všimnou podobnosti s Ífigeneiou, dcerou mykénského krále Agamemnona, která byla určena jako oběť pro usmíření bohyně Artemidy před slavnou výpravou za dobytím Tróje.

 

Andera Smidler vlevo. Kredit: UC San Diego.
Andera Smidler vlevo. Kredit: UC San Diego.

Jak praví Eurípidovy tragédie, Artemis oběť odmítla. Ífigeneiu zázračně nahradila posvátnou laní a přenesla ji do Tauridy, kde se stala kněžkou v jejím chrámu. Genetický systém Ifegenia je ale ve srovnání s Artemidou nemilosrdný a bezohledně likviduje veškeré „dcery“ v populacích komárů Anopheles gambiae.

 

Jak tahle populační bomba funguje? Ifegenia zahrnuje vložení dvou zásadních komponent editoru CRISPR do genomu komárů, po jedné u dvou populací komárů. Jde o nukleázu Cas9, což jsou molekulární nůžky na DNA a guide RNA, která navádí editor přesně na cíl. Editor je přitom naprogramovaný tak, že zničí klíčový gen femaleless (fle), který ovládá určení pohlaví a vývoj u samic těchto komárů.

 

Logo. Kredit: UC San Diego.
Logo. Kredit: UC San Diego.

Když Andrea Smidlerová a její kolegové pustili k sobě komáry z obou geneticky upravených populací, tedy komáry s vloženou Ca9 a komáry s guide RNA, v jejich potomstvu zahynuly všechny samice. Naopak samci v potomstvu, kteří rovněž zdědili „odjištěnou“ Ifegeniu, si vedli dobře, protože tahle bomba na ně nemá vliv. Po dosažení dospělosti se mohli bez potíží množit a tím šířili zhoubný vliv Ifegenie dál.

Smidlerová se netají tím, že ji s kolegy až překvapilo, jak efektivní je Ifegenia v ničení populací komára Anopheles gambiae. Podle svých tvůrců má Ifegenia slušný potenciál stát se bezpečným a kontrolovatelným řešením problémů s komáry. Výhodou Ifegenie je i to, že řeší některé slabiny genetických systémů z dřívějška, včetně systémů typu gene drive. Rovněž by neměl být problém tento genetický systém přizpůsobit pro další přenašeče obávaných chorob. Jak ale připomíná vedoucí výzkumného týmu Omar Akbari, u podobných systémů je životně důležité nejprve přesvědčit úřady a hlavně veřejnost, že je jejich použití bezpečné, pro lidi i životní prostředí.

 

Video: Omar Akbari Gogec 2021 Talk

 

Literatura

University of California San Diego 5. 7. 2023.

Science Advances online 5. 7. 2023.

Datum: 06.07.2023
Tisk článku

Související články:

Jak lezou zimničky do mozku     Autor: Jaroslav Petr (22.03.2006)
Malarické zimničky si posílají intimní vzkazy     Autor: Stanislav Mihulka (29.05.2013)
Mohou genetičtí inženýři anihilovat ziku a podobné infekce?     Autor: Stanislav Mihulka (27.02.2016)
Nová hrozba: V jihovýchodní Asii nastupuje supermalárie     Autor: Stanislav Mihulka (30.09.2017)



Diskuze:

Tak nevím

Miroslav Gretschelst,2023-07-08 10:48:43

jestli vůbec můžu v současné superkorektní Evropě publikovat tak hříšnou myšlenku, že nasazením takových komárů se ročně ušetří statisíce životů "homo sapiensů" v prostředí, kde se oni množí jako hlodavci a pak nasedají na čluny aby se přemístili přes Středozemní moře na sever do Evropy. Ne, ne, ne, fuj, co mne to jenom popadlo, honem ke zpovědi a platit odpustky za takové smrtelné hříchy!

Odpovědět


Re: Tak nevím

D@1imi1 Hrušk@,2023-07-08 11:22:13

1. Obecně drsné podmínky způsobují drsné mravy. Tam, kde máte vysokou šanci předčasné smrti nebo zmrzačení, nikdy nebude mít lidský život velkou hodnotu. Navíc tam ženské budou vyrábět děti jako o život, protože to je v nejistém prostředí jediná správná strategie přežití.

2. Malárie je zodpovědná za méně než jedno procento úmrtí v Africe v poměru k porodnosti.

3. Pokud by to fungovalo dobře, jistě by nebyl zásadní problém ten nástroj upravit například proti našim klíšťatům.

Odpovědět


Re: Re: Tak nevím

Miroslav Gretschelst,2023-07-08 11:51:19

Ano, bod 3. je ta správná poznámka. Kdyby byl výzkum směřován takto, určitě by mě žádné hříšné myšlenky vůbec nenapadly :-)

Odpovědět

evolúcia

Martin Smatana,2023-07-08 09:47:30

Evolúcia si s tým poradí.

Odpovědět


Re: evolúcia

D@1imi1 Hrušk@,2023-07-08 11:03:59

Samozřejmě. Ti komáři tam nežijí proto, že je tam pán Bůh stvořil, ale protože prostředí poskytuje pro druh s takovými charakteristikami příhodné podmínky. Buď životní prostor toho komára nahradí nějaký podobný hmyz, nebo se komár naučí ten genetický problém obejít. Například tím, že samičkám začnou modifikovaní samečci smrdět nebo něco takového. Hlavní je, jestli modifikace vydrží v divoké populaci komárů fungovat dostatečně dlouho, aby měla smysl, což se snad časem dozvíme.

Odpovědět

Takhle se neklonují dinosauři...

Tomáš Novák,2023-07-07 15:04:20

...takhle si lidé hrají na Boha!!!

Odpovědět

Ochránci zvířat už ve střehu

Jiří Kolumberský,2023-07-07 06:51:15

"Biodiverzita" v ohrožení, smrduté močály a bažiny (tzv. "mokřady") bez mračen infikovaných komárů a jiné havěti, to by byla přímo katastrofa!

Odpovědět


Re: Ochránci zvířat už ve střehu

D@1imi1 Hrušk@,2023-07-07 15:34:29

Nebál bych se o vyhynutí komára, ale obezřetnost u podobných plošných řešení je namístě vždy. Když jeden prvek v ekosystému uměle změníte, vyvolá to u dalších prvků změny, které nemusejí ale také můžou vadit. Například v Česku se před časem začaly plošně očkovat proti vzteklině lišky, načež ty se silně přemnožily.

Místo přesvědčování veřejnosti, že je ta metoda neškodná vůči životnímu prostředí, je namístě vyzkoušet na nějakém izolovaném tropickém ostrově reálné vlivy na ekosystém a pak teprve někoho přesvědčovat o neškodnosti, pokud se prokáže.

Odpovědět


Re: Re: Ochránci zvířat už ve střehu

Jirka Naxera,2023-07-10 12:09:11

Nekde jsem cetl, ze konkretne v nasem pripade by vyhubeni komaru znamenalo soucasne vyhubeni nekterych druhu ptaku jen jako primy dusledek. Opravdu opatrnosti neni nikdy dost.

Odpovědět

Libor Zak,2023-07-06 17:14:26

Jen pro zajímavost. Dá se podobná genetická úprava aplikovat na vyšší primáty?

Odpovědět


Re:

Jirka Naxera,2023-07-10 12:13:09

Jen takovy hint - proc se Putin tak brani, aby se kdokoli dostal k jeho genetickemu kodu neni jen aby se "nepritel" nedozvedel o jeho nemocech. ;-)

Odpovědět

asdfg

Roman Rodak,2023-07-06 16:20:23

Teraz neviem či ja nechápem písaný text, alebo autor nechápe význam slov "bezpečný a kontrolovatelný". Veď z popisu fungovania vyplýva že okamžite po vypustení do voľnej prírody je jediným možným výsledkom kompletné vymretie populácie tohto komára. Akékoľvek úvahy u kontrolovateľnosti sú bezpredmetné a čo sa týka bezpečnosti, tak jediné schodné riešenie keby sa niečo "posralo" je mať pripravených pár pôvodných jedincov v úplnej izolácii ktorí by mohli byť vypustení do voľnej prírody po vymretí posledného modifikovaného komára.

Odpovědět


Re: asdfg

Pavel Ondrejovic,2023-07-06 19:42:24

temer urcite to nesposobi vymretie daneho druhu. Otazka samozrejme je, co je ziaduci vysledok aktivity.

Odpovědět


Re: asdfg

Michal Zvedavý,2023-07-07 10:38:57

Nenapísali tú kľúčovú informáciu. V každej generácií sa rodia aj normálny komári aj komárice.

Keď si pozriete tú štúdiu (druhý odkaz), tak sú v nej obrázky, na ktorých vidieť, že zmutovali vždy len jeden z páru chromozómov.

Majme teda nemutované - m,f a mutované - M,F; pričom jedno f,F robí komáricu.

V existujúcej populácií je mm a mf, vypustená mutovaná je mM a mF.
Môže sa narodiť mm, mf, mF, Mm a MF. MF komárica neprežije ani jedna. Podľa článku ani mnohé mF neprežijú. Zvyšok sa môže množiť ďalej a opäť dochádza rovnakým potomkom.

Odpovědět


Re: Re: asdfg

Michal Zvedavý,2023-07-07 10:46:13

jedine žeby som to napísal zle a mF je stále komár, až fF je komárica. Ale pointa je rovnaká, rodia sa aj normálne komáre aj mutované.

A len časť samíc, tých, kde sa skríži M (Cas9) a F (fle) zahynie.

Podľa množstva vypustených mutovaných jedincov a pôvodnej populácie je teda možné modelovať aký bude stav komárov ... a teda aj regulovať a kontrolovať.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz