Veteráni války v Zálivu mají silně poškozené mitochondrie  
Války přináší ničení, zkázu a smrt. Ani ti, které provází štěstěna a zůstanou na živu, to po návratu do civilu nemají snadné. Ne všechna zranění jsou totiž vidět. A nejde jen o pošramocenou psychiku. Třetina všech veteránů sloužících ve válce v Zálivu se i po desítkách let potýká s vážnými fyziologickými neduhy včetně zrychleného stárnutí.

Ukázka americké munice s ochuzeným uranem (Mark 149 Mod 2 20mm pro Phalanx CIWS). (Wikipedia, volné dílo)
Ukázka americké munice s ochuzeným uranem (Mark 149 Mod 2 20mm pro Phalanx CIWS). (Wikipedia, volné dílo)

Za spouštěče problémů veteránů je označováno kde co. Od zplodin z hořících skladů a ropných vrtů přes pesticidy až po pyridostigmin-bromid jehož tablety vojáci USA a Velké Británie několikrát denně polykali jako prevenci před účinky nervových plynů. Ojedinělým není ani názor, který u nás zastává Ján Való, velitel Československé samostatné protichemické jednotky, která se bojů účastnila. Podle něj nemoc způsobuje ochuzený uran z protitankové munice. V rozporu s jeho tvrzením je závěr amerického vyšetřování, které ochuzený uran jako příčinu zdravotních problémů veteránů vyloučilo, protože vyzařuje jen částice alfa a ty nezpůsobují žádné závažné škody.

 

Veteráni z války v Perském zálivu se se správnou diagnózou a léčbou potýkají již několik desetiletí. Syndromem je postižena celá třetina účastníků bojových operací. Kredit: Jakob Owens na Unsplash.
Veteráni z války v Perském zálivu se se správnou diagnózou a léčbou potýkají již několik desetiletí. Syndromem je postižena celá třetina účastníků bojových operací. Kredit: Jakob Owens na Unsplash.

Protože se s ochuzeným uranem začalo střílet i v nyní probíhajícím konfliktu na Ukrajině, nebude od věci si pár slov říci o tom, co se v anglicky mluvících zemích označuje jako „depleted uran“. Míní se tím uran s obsahem jednoho z mnoha jeho radioaktivních izotopů. Konkrétně izotopu 235. Přídomek „ochuzený“ se této látce dostalo proto, že v porovnání s přirozeně se vyskytujícím uranem je v něm radioaktivního izotopu zhruba třikrát méně. Manipulace s takovým materiálem, včetně munice je proto možno skutečně považovat za bezpečnou. Odborníci na nemoci z ozáření ale poukazují na to, že v případě vdechování zplodin, které po výbuších těchto granátů vznikají, už to s tím tvrzením o bezpečností ochuzeného uranu, přestává platit. A uvádí hned z několik důvodů. Po dopadu střely se uran doslova vypaří a shoří za vzniku oxidů a celé řady dalších sloučenin se šíří ve formě aerosolu. Stává se nebezpečným protože snadno prostupuje do plic. Naplno se tak může projevit jeho ochota se dlouhodobě ukládat v kostech a mnoha dalších tkáních celého těla, kde již vyzařované alfa částice škody způsobují.


Beatrice Alexandra Golomb, profesorka medicíny na University of Cavinící lifornia v San Diegu. Vedoucí výzkumného kolektivu odhalujícího viníka problémů veteránů ve vadných mitochondriích. Kredit: UC San Diego. 
Beatrice Alexandra Golomb, profesorka medicíny na University of Cavinící lifornia v San Diegu. Vedoucí výzkumného kolektivu odhalujícího viníka problémů veteránů ve vadných mitochondriích. Kredit: UC San Diego.

V případě uranu ale nejde jen o jeho radioaktivitu. Toxikologové, které radioaktivita nezajímá, upozorňují na riziko, které si nezadá s tím, jakým nás obšťastňují jiné těžké kovy. Za příklad rádi dávají olovo, které si vysloužilo titul největšího zabijáka všech dob. Jako přísada do benzínu, co do počtu zmařených životů totiž předčilo i ty největší živelné katastrofy všech dob. Je proto dost dobře možné, že ochuzený uran vypařený ze střel se vedle radioaktivity, podepisuje na podlomeném zdraví i svou druhou toxicitou a společně pak navozují kromě zácpy, nechutenství a bledosti ve tváři i problémy z neurotoxicity. O jaký prevít se v případě uranu jedná by mohli vyprávět i vědci z medicínské branže. Ti kvůli toxicitě používají dusičnan uranylu k experimentálnímu vyvolání patologického stavu ledvin u pokusných zvířat.

 

Ať už je ale příčina podlomeného zdraví veteránů jakákoliv, jejich léčba stojí vládu Spojených státu desítky miliónů dolarů ročně. A to mluvíme jen o evidovaných pacientech z řad ozbrojených sil. Oběťmi protivníka a civilisty se statistiky nezabývají.


Mitochondrie – organela obstarávající buňkám životně důležitou energii. Jejich správná funkce promlouvá i do takových záležitostí, jakou je lidská dlouhověkost. Kredit: Kredit: Pixabay, CC0.
Mitochondrie – organela obstarávající buňkám životně důležitou energii. Jejich správná funkce promlouvá i do takových záležitostí, jakou je lidská dlouhověkost. Kredit: Kredit: Pixabay, CC0.

Vťme se ale k tomu, co se při chronicm zhoršení zdravotního stavu označovaném zkratkou GWI (někdy také jako multisymptomové postižení) léčí. Společnými znaky jsou únava, bolesti hlavy, bolesti svalů, kloubů, průjem, nespavost a kognitivní poruchy. Ve zdravotních záznamech se pravidelně objevuje pojem metabolický syndrom, kardiovaskulární onemocnění a zvýšené riziko infekce. Za příčinu toho všeho lékaři nejčastěji označují zánět. K takovému závěru je přivádí hodnoty markerů signalizujících zánětlivý proces. Jsou totiž u postižených vždy vyšší, než u jejich zdravých vrstevníků. Na zánět je proto také cílena primární léčba. Právě v té ale může být problém. Nejde o to, že bychom neměli dost účinné protizánětlivé léky.

 

Kanae Ando, profesorka neurobiologie a vedoucí týmu, kterému se jako prvnímu na světě podařilo vyléčit jednu z nejčastějších příčin mitochondriální invalidity.   Kredit: Tokyo Metropolitan University
Kanae Ando, profesorka neurobiologie a vedoucí týmu, kterému se jako prvnímu na světě podařilo vyléčit jednu z nejčastějších příčin mitochondriální invalidity. Kredit: Tokyo Metropolitan University

Zakopaný pes je v tom, že na stávající léčbu zánětu nejlépe sedí přirovnání: „vše nebo nic“. Tím mám na mysli, že léčíme zánět jako takový, přičemž ono zmíněné „všechno“ nebývá tím pravým ořechovým stejně, jako to „nic“.

Že v léčbě zánětů nemáme vše pod kontrolou dokládají chronické stavy, na jejichž začátku náš naprogramovaný systém udělal z komára velblouda a místo plácačky střílel kulovnicí. Problém je v tom, že vrozená imunita má v programu stejný recept jak na infekci, tak i na poškozenou tkáň. A pokud si svou kanonádou imunita poškodí něco vlastního, ráda se zacyklí. Zádrhelům stávající nevhodné protizánětlivé léčby jsme se věnovali v článku „Zánět – dobrý sluha, zlý pán“.

Z nynější zprávy Američanů zveřejněné v Scientific Reports rovněž vyplývá, že představa o rozhodující roli periferního zánětu a tudíž i přístup k léčbě, jsou kulantně řečeno, ne to pravé ořechové. Když k tomu přičteme, že jsme jako lidstvo nepoučitelní a válkami poznamenaní dobrovolníci, odvedenci i civilisté tu s námi ještě nějakou dobu zůstanou. Umět mírnit a správně léčit útrapy postižených by se nám mohlo ještě dlouho hodit.

 

Závěr

Tak jako v mnoha jiných případech se i tentokrát ukazuje, že problém není v „něm“ nýbrž v „ní“. Zánět je sice průvodním jevem, ale prvotní příčina je rodu ženského. Tím rozhodujícím v závažnosti problému je totiž poškození mitochondrií. V duchu tohoto poznatku a hesla pomáhat a chránit bude potřeba změnit směr našeho uvažování při hledání viníka a stejně tak cesty k prevenci porouchaných elektráren zajišťujících buňkám dostatek energie k životu.

Optimismus v tomto směru dávají výzkumy na ovocných muškách. Vědci z Tokijské metropolitní univerzity v těchto dnech zveřejnili výsledky svého mušího bádánív časopisu „Lidská molekulární genetika“. Popisují v něm, jak se jim deficit komplexu (CI) podařilo vyléčit. Pojmem komplex míní směs proteinů mající v náplni práce transport elektronů k energetickým reakcím. To je asi ta nejčastější příčina mitochondriální invalidity. Týmu vedenému Kanae Ando se podařilo něco, co zní tak trochu jako zázrak. Mitochondriální hendikep navozující muškám neduhy podobné těm u válečných veteránů (včetně krácení délky dožití) vyléčili nikoli lékem proti zánětu, ale doplňkem v potravě. Tou zázračnou uzdravující substancí je kyselina 5-aminolevulová. Navzdory závažnosti mitochondriálních poruch dosud neexistuje žádná léčba, která by řešila hlavní příčinu široké škály zdravotních problémů, které vadné mitochondrie mohou způsobit. Jen několik dnů starý poznatek tak slibuje nejen tolik potřebný nový pohled na problém obětí válek, ale potenciálně i nové terapeutické možnosti pro celou třídu smrtelných nemocí připisovaných nefunkčním mitochondriím.

 

Literatura

Beatrice A. Golomb et al, Mitochondrial impairment but not peripheral inflammation predicts greater Gulf War illness severity, Scientific Reports (2023). DOI: 10.1038/s41598-023-35896-w

Naoko Nozawa et al, 5-Aminolevulinic acid bypasses mitochondrial complex I deficiency and corrects physiological dysfunctions in Drosophila, Human Molecular Genetics (2023). DOI: 10.1093/hmg/ddad092

 


 


Datum: 17.07.2023
Tisk článku

Související články:

Jaká teplota našeho těla je normální?     Autor: Josef Pazdera (02.02.2018)
Neuritóza není neuróza     Autor: Josef Pazdera (29.12.2018)
Léčbě mitochondriemi budeme říkat transplantace, nebo transfuze?     Autor: Josef Pazdera (21.04.2020)
Zánět – dobrý sluha, zlý pán     Autor: Josef Pazdera (19.06.2023)



Diskuze:

To bude kšeft

Jiri Gutman,2023-07-19 20:38:39

"....ale doplňkem v potravě. Tou zázračnou uzdravující substancí je kyselina 5-aminolevulová."
A strašák uranem se bude hodit v propagaci, na to hodně lidí slyší.

Odpovědět

úplne mimo tému

Martin Smatana,2023-07-18 17:56:39

Zaujalo ma priezvisko pani profesorky z Kalifornie.
Slovo "golomb" v slovanskom jazyku z 9. - 10. storočia, ktorý teraz nazývame staroslovienčina, znamenalo holub, ale písalo sa to - prepisom do latinky - golǫbъ, kde ǫ je nosová samohláska. G sa počas vývoja jazyka zmenilo na H, miesto nosovky ǫ teraz máme samohlásku U. Maďari od našich predkov prevzali ešte pôvodnú verziu, v maďarčine sa zmenila na galamb, čiže "zakonzervovala sa" podoba slova z 9- - 10. storočia, zatiaľ čo v slovanských jazykoch vývoj pokračoval od golǫba k holubovi.

Toto bolo malé jazykové okienko :)

Odpovědět


Re: úplne mimo tému

Pavel Kaňkovský,2023-07-21 12:43:00

Nešiřte bludy. "Golǫbъ" je MODERNÍ zápis toho, jak si myslime, že se to kdysi v praslovanštině vyslovovalo. Nepsalo se to tehdy nijak, psanou formu má až novější staroslověnština. Počáteční "g" se zachovalo např. v polštině a pravděpodobný původ jména "Golomb" je právě přepis polského "gołąb" do "čisté latinky". Jinak to slovo není původně slovanské, bylo převzaté z latiny ("columbus") a tam asi zase mělo původ v řečtině ("κόλυμβος", ale toto překvapivě znamená "potápěč" a nikoli "holub").

Odpovědět

no,

Eva M,2023-07-18 14:56:33

... těch svinstev tam tedy bylo mnoho a jedno lepší než druhé, že?

..........nezbývá než doufat, že příčina je hledána za účelem napravení škod již utrpěných, nikoli s cílem "pro budoucí potřebu najít tu skvělou zbraň, která je tak suprově účinná"...

Odpovědět


Re: no,

Jirka Naxera,2023-07-19 12:22:30

Zbran, ktera pusobi az po skonceni valecneho konfliktu a navic na vsechny zucastnene, je s prominutim k prdu. Vysledek to neovlivni, zato to muze sakra ovlivnit vysi pripadnych reparaci.

Odpovědět


Re: Re: no,

Eva M,2023-07-19 15:40:20

já se v tom moc nevyznám, ale podle mne "šak jsme tam nic tak moc neudělali, né, byla to jen taková běžná malá šťouchanice a už jsme se aji odtamtud stáhli" a průšvih, který se na obyvatelích projeví až v další generaci, je podle mne naopak ideální....

Odpovědět

Pavol Hudák,2023-07-18 10:50:15

Medicina - najmenej rozvinuty obor ludskeho zaujmu.

Odpovědět

To je teda paráda!

Roman Špaček,2023-07-18 10:41:11

Jak vyletěl v Chmelnyckém na Ukrajině do vzduchu ten sklad napěchovaný municí s ochuzeným uranem a mrak se dostal až do Polska a bůh ví kam ještě, to muselo pohnojit obrovské území.

Odpovědět


Re: To je teda paráda!

D@1imi1 Hrušk@,2023-07-18 11:44:36

Řekl bych, že aby uranový projektil shořel, musí nejdřív narazit do pancíře, čímž se zahřeje na vysokou teplotu a částečně roztříští na malé části, ke kterým má kyslík lepší přístup. Exploze munice tohle asi nezajistí.

Odpovědět


Re: Re: To je teda paráda!

Tomáš Vals,2023-07-18 12:29:26

Máte pravdu v tom, že roztříštěné malé kousky lépe oxidují. Přesto bych řekl, že při výbuchu celého muničního skladu je teplota dosti vysoká na to, aby se z projektilu alespoň část neodpařila.

Odpovědět


Re: Re: Re: To je teda paráda!

Travmyš Polní,2023-07-18 21:33:24

A proto byl zločin něco takového Ukrajincům dodat (a vůbec vyrobit). Jenomže západu na lidech z východu nezáleží, ani na Ukrajincích, ani na nás, ani na Polácích ani na komkoli jiném. A Rusy západ přímo fanaticky nenávidí.

Docela chápu, že v takové situaci Rusové raději roztříleli sklad munice, čímž nebezpečný materiál zůstal lokalizovanější, než aby riskovali, že se něčím takovým bude střílet po větším území, které ochuzený uran na hodně dlouhou dobu otráví naprosto nepředvídatelně.

Schválně - vyzývám každého, komu se to nelíbí, ať napíše kterékoli organizaci, co se hlásí k ekologii. Jestlipak se někdo z nich ozve veřejně. Zkusil jsem, neměli odvahu ani mě poslat do háje. Nikdo z nich neodpověděl. Protože koho chleba jíš...

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: To je teda paráda!

Ivo Hlavůněk,2023-07-19 12:07:44

Milý anonyme, čím myslíš, že střílí rusáci na Ukrajině celou dobu od počátku agrese? Střela do tanku 3BM69 "Vakuum-1" má uranové jádro. Ruské střely jsou ale samozřejmě zdraví prospěšné, na rozdíl od těch amerických, že ano?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: To je teda paráda!

Jirka Naxera,2023-07-19 12:26:53

To je ale blabol, zejo. :) Smyslem zbrani ve valce je udelat co nejvetsi skodu protivnikovi, pricemz minimalizace nasledku je az na druhem miste (ze zcela opravneneho duvodu - pokud by nebyl protivnik zastaven, udelal by mnohem vetsi skody on...)

Ale jestli se Vam to nelibi, muzete tam zajet, posadit se doprostred fronty a treba se tam prilepit ke stromu. Pry cement rozmichany v epoxidu funguje docela dobre ;-)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: To je teda paráda!

Martin Sluka,2023-07-20 14:30:00

Můžete nám popsat, jak ochuzený uran otráví území?

A pěkně prosím, ještě porovnat s otrávením území přírodním uranem a dalšími přírodními radioizotopy obsaženými v elektrárenském popílku.

Odpovědět


Re: To je teda paráda!

Martin Sluka,2023-07-20 14:27:23

Pěkně prosím link na článek, kde je popsáno, jak to Poláci detekovali?

Odpovědět


Re: Re: To je teda paráda!

Pavel Kaňkovský,2023-07-21 14:09:14

Některé zdroje "zaručených zpráv, které nám mainstream zatajuje" se to snažily doložit grafy z UMCS v Lublinu, viz
Dokazovat to měla špička v hodnotách Bi 214, kterou tam mají 16. 5. 2023. Drobný problém je v tom, že ta špička vypadá mimořádně jen v dostatečně krátkém kontextu, ve skutečnosti se podobné excesy nahodile objevují několikrát za rok (stačí aby trochu pršelo).
Další drobný problém je, že prý se hodnoty toho bismutu měly zvýšit "6- až 7-krát", ale i přiložený screenshot grafu z Lublinu ukazoval hodnoty ne vyšší než 350 % nad normálem, tedy max. 4,5-násobek normálu.
Alternativní fakta, alternativní aritmetika...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz