Kouření zdvojnásobuje riziko oslepnutí následkem makulární degenerace  
Makulární degenerace oční sítnice je onemocnění, které patří mezi nejčastější příčiny slepoty. Je prakticky neléčitelná. V Anglii zjistili, že kuřáci jsou touto degenerací ohroženi mnohem více.

Vyznavačům vdechování kouře přibudou další vrásky. Je tu zase jedna seriózní studie, která byla vykonána na náhodně vybraném vzorku více než 4000 osob, které byly vybrány od 49 praktických lékařů, po celé Velké Británii. Tato studie ukázala na další nebezpečí, které s sebou kouření přináší. Nejedná se tentokrát o nějaký nový druh rakoviny, nýbrž o rozpadání sítnice a následnou slepotu. Ukázalo se, že kouření zdvojnásobuje riziko degenerativních procesů probíhajících v očích osob nad 75 let, a zřejmě i u mnohem mladších lidí.

Z pokusu také vyplynula i jedna mírně potěšitelná zpráva. Týká  se bývalých kuřáků, kteří své vášně zanechali před dvaceti a více lety. Ti, podle statistiků, již po takto dlouhé kouřové abstinenci, již zvýšenou degenerací oční sítnice ohroženi nejsou.

O jak významnou chorobu se jedná si uvědomíme z faktu, že makulární degenerace postihuje přibližně 10% lidí starších 65 let, a že je prakticky neléčitelná. Vědci z počtu obyvatel a počtu kuřáků odvodili, že kouření ve Velké Británii připraví o zrak až 30 000  osob ročně.
Makulární degenerace je v Británii nejčastější příčinou oslepnutí. 


Pramen: British Medical Journal


 

REKLAMA: Kouřící osel


Zásobník na hřbetě pojme přibližně 25 vašich oblíbených cigaret. V případě chuti na cigaretu stačíte oslovi uši a on vám ze zadku nabídne vaší vytouženou „retku“. 

Plastikový oslík je okouzlující společník, který je  vhodný do jakéhokoli interiéru.
Získáte jej za pouhých  9,95 US dolarů za kus.

Objednávky jsou vyřizovány ve dni obdržení. Zásilky jsou zasílány do všech zemí světa.
Podrobnosti a kontakt najdete na adrese: http://www.rkdm.com/donkey/

Datum: 31.05.2005 04:43
Tisk článku


Diskuze:

Korektura

mag,2005-05-31 12:08:02

Milá redakce, nadměrné množství pravopisných chyb mi úplně kazí chuť z přečteného textu. Když například musím několikrát přečíst předposlední větu článku o makulární degeneraci, abych pochopila, o co jde, ani se mi to už nechce číst. Můžete být prosím pečlivější při korektuře textu? Díky.

Odpovědět


Korektura

Pazdera,2005-05-31 14:49:40

Máš pravdu. Ale zklamu tě. Redakce korektorku nemá. A já ty chyby, zvláště v 04.43 hodiny ráno (čas dopsání tohoto příspěvku),je prostě nevidím. Uvedl jsem v záhlaví svojí adresu. Uvítám, pokuf si kdokoli všimnete nějakých nehorázností (a to i v budoucnu), když mě na ně upozorníte. Ale polopaticky prosím. Napsat mi, abych si dal pozor, se mine účinkem. Dík za pochopení. Josef

Odpovědět

Toho oslíka na cigarety

Saša,2005-05-31 11:43:58

u nás běžně prodávali na přelomu 60. a 70. let. Vyrábělo to nějaké družstvo v rámci přidružené výroby či co. Pak asi někdo z nich emigroval a konečně se chytil v USA a vyrábí to teď tam.
Ta cena je nehorázná, u nás to tehdy stálo něco kolem 25 korun.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz