Fyzikální exorcismus: Vědci po 67 letech ulovili Pinesova démona  
Fyzik David Pines v roce 1956 vyvolal démona, který nese jeho jméno. Pinesův démon je zvláštní plazmon, kvazičástice vytvořená elektrony, která nemá hmotnost, ani elektrický náboj a neinteraguje se světlem. Byl to dlouhý a těžký hon. Fyzici ho ale nakonec dostali, když studovali jevy související se supravodivostí v ruthenanu stroncia. Pines by měl jistě radost.
Ilustrace experimentů s M-EELS spektroskopií. Kredit: Husain et al. (2023), Nature.
Ilustrace experimentů s M-EELS spektroskopií. Kredit: Husain et al. (2023), Nature.

Americký teoretický fyzik David Pines už v roce 1956 předpověděl, že se elektrony v pevných materiálech za jistých okolností mohou chovat velmi divně. Elektrony, jak známo, mají obvykle hmotnost a energii. Pines ale tvrdil, že se mohou zkombinovat dohromady a vytvořit kvazičástici, která nemá hmotnost, je elektricky neutrální a zároveň neinteraguje se světlem. Pines o téhle bezbožné částici mluvil jako o démonovi. Tak vyvolal na svět „Pinesova démona,“ vzdáleného příbuzného Maxwellova démona.

 

Peter Abbamonte. Kredit: University of Illinois Urbana-Champaign.
Peter Abbamonte. Kredit: University of Illinois Urbana-Champaign.

Pines si myslel, že tento démon hraje významnou roli v chování rozmanitých kovů. Fyzici se snažili Pinesova démona chytit. Ukázalo se ale, že předpokládané pozoruhodné vlastnosti Pinesova démona zároveň velmi ztěžují jeho detekci. Pines prožil plodnou kariéru, plnou vědeckých cen, konferencí a založených institutů, ale polapení svého démona se již nedočkal. V roce 2018 zemřel, ve svých 93 letech.

 

Jistě by ho potěšilo, že nedávno, tedy po 67 letech, výzkumný tým, který vedl Peter Abbamonte z americké University of Illinois Urbana-Champaign, jeho démona konečně chytil. Jak vyplývá z publikace v prestižním Nature, bylo to náhodou. Došlo k tomu při nestandardním experimentu, který jim umožnil pozorovat řádění Pinesova démona v kovovém ruthenanu stroncia Sr2RuO4 (distrontium ruthenate).

 

Fyzika kondenzovaného stavu už dávno zjistila, že elektrony v pevných materiálech přicházejí o svou individualitu. S dostatkem energie mohou vytvářet kvazičástice zvané plazmony, které mají jinou hmotnost a náboj. Plazmony ale vzhledem ke své hmotnosti obvykle nevznikají při podmínkách daných pokojovou teplotou.

 

Logo. Kredit: University of Illinois Urbana-Champaign.
Logo. Kredit: University of Illinois Urbana-Champaign.

Pines vystopoval výjimku. Zjistil, že když jsou v kovu elektrony s různými energetickými hladinami, což často jsou, mohou vytvořit nový typ plazmonu, co nemá hmotnost a je elektricky neutrální. Pinesova démona. Tento démon nepotřebuje ke vzniku žádnou dodatečnou energii a mohl by tedy existovat prakticky při všech teplotách, co nejsou v rozporu s existencí kovu.

 

Problém je, že standardní experimenty fyziky kondenzovaného stavu využívají záření a měří optické vlastnosti. Jenomže Pinesův démon je elektricky neutrální a se světlem neinteraguje. Abbamonte a spol. šťastnou souhrou okolností studovali ruthenan stroncia, vlastně z úplně jiného důvodu. Kvůli výzkumu supravodivosti.

 

Používali nestandardní spektroskopii ztrát energie elektronů (M-EELS, Momentum-resolved electron energy-loss spectroscopy), která využívá energii elektronů vstřelovaných do kovu k přímému pozorování dění v kovu, včetně tvorby plazmonů. Najednou narazili na plazmon, co neměl hmotnost. Pinesův démon byl konečně polapen. Nejdřív tomu nevěřili, pak se smáli a nakonec zjistili, že vstoupí do učebnic. Jak k tomu lakonicky dodává Abbamonte, velké objevy se nedají naplánovat.

 

Video: Saturday Physics for Everyone 2015: Peter Abbamonte


Literatura

Phys.org 9. 8. 2023.

Nature online 9. 8. 2023.

Datum: 10.08.2023
Tisk článku

Související články:

Lykúrgos hraje barvami díky kvazičásticím zvaným plazmony     Autor: Josef Pazdera (29.08.2013)
Řetězy zlatých nanočástic vábí světlo     Autor: Stanislav Mihulka (30.10.2014)
Nové zařízení vytváří kvazičástice se „zápornou hmotností“     Autor: Stanislav Mihulka (15.01.2018)



Diskuze:

Temná hmota

Petr Slachta,2023-08-10 08:43:47

"...kvazičástici, která nemá hmotnost, je elektricky neutrální a zároveň neinteraguje se světlem..."
Divím se, že v článku žádná, ani spekulace, o možném adeptu na temnou hmotu.

Odpovědět


Re: Temná hmota

Zdenek Mazanec,2023-08-10 08:57:34

No uz jen termin "kvazicastice" mi prijde mirne obskurni, natoz kvazicastice bez hmotnosti, ktera ma vzniknout z castic hmotnych.
Moje fyzikalni vzdelalni zjevne nedosahuje potrebnych vysin, abych tohle mohl byt jen vzdalene pochopit.

Predpokladam, ze sice nema hmotnost a neinteraguje se svetlem, ale interaguje s jinymi elektrony. Docela by me zajimalo jak mohou elektrony reagovat s necim, co nema hmotnost (a tedy energii) a jak se to na nich pozna. Snadno se rekne plazmon bez hmotnosti, ale to taky znamena plazmon bez energie.

Odpovědět


Re: Re: Temná hmota

Pavel Ondrejovic,2023-08-10 09:33:44

Foton nema hmostnot, ale kineticku energiu ma. Nie?

Ale ta teoria za tym vyparenim hmotnosti by ma tiez zaujimala :)

Odpovědět


Re: Re: Temná hmota

Ludvík Urban,2023-08-10 09:50:48

Mě se to líbí velice. Takhle přesně si představuju skutečně pravého démona.
Nejde pozorovat přímo, jeho existenci zjistím až dodatečně zpracováním určitého druhu spekter.
Potřebuju složitou aparaturu a výpočetní sílu.

Konkrétně jde o použití q-EES:
[The spectroscopic method to obtain the energy loss spectra of those inelastically scattered electrons as a function of momentum transfer q as well as energy loss values is named "momentum transfer resolved electron energy-loss spectroscopy" (momentum transfer resolved EELS) or q-EELS.

Tady jde o kovy, kde je více "druhů" elektronů (pohybují se v rozdílných pásmech).

Ale až naši potomci objeví, že takové plasmony mohou existovat i ve vzduchu (nebo aspoň ve starém nábytku), existence poltergaistů bude konečné prokázána. ;P

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz