Surfing pro titány: Na hvězdném monstru se valí vlny vysoké jako 3 Slunce  
Pokud existuje ráj surfařů, nachází se na obří hvězdě binárního systému „tepající hvězdy“ MACHO 80.7443.1718. Slapové síly tam zvedají zběsile energetické vlny plazmatu, jejichž velikost odpovídá třem na sebe naskládaným Sluncím. Nikdo by to nechtěl zažít na vlastní kůži, z bezpečné vzdálenosti to musí být fascinující podívaná.
Binární systém titánských vln plazmatu. Kredit: Melissa Weiss, CfA.
Binární systém titánských vln plazmatu. Kredit: Melissa Weiss, CfA.

Francie vzbudila rozruch, když se ukázalo, že příští rok uspořádají olympijskou soutěž v surfingu na ostrově Tahiti, téměř 16 tisíc kilometrů od Paříže. Je to výstřední, a také typicky francouzské. Na druhou stranu, pláž Teahupo'o, jejíž libozvučné jméno má poněkud hororový význam „Zeď lebek,“ má jedny z nejlepších (a také nejvražednějších) vln pro surfaře na světě.

 

Morgan MacLeod. Kredit: Harvad University.
Morgan MacLeod.

Ovšem i Tahiti s pláží Teahupo'o absolutně blednou v porovnání s hvězdnými vlnami, které se zvedají na gigantické hvězdě extrémního systému MACHO 80.7443.1718. Tento hvězdný systém je doposud nejvíce extrémním příkladem takzvané tepající hvězdy (Heartbeat star). Jde o pulzující proměnné binární systémy s výstřednými oběžnými drahami, jejichž „srdeční tep“ je vytvářen slapovými silami dotyčné soustavy.

 

Systém MACHO 80.7443.1718 je výjimečný v tom, že jeho „srdeční tep“ je nesmírně výrazný. Změny jasnosti jsou v jeho případě asi 200 větší než u běžné tepající hvězdy. Morgan MacLeod a známý výstředník Avi Loeb, oba z amerického institutu Center for Astrophysics | Harvard & Smithsonian (CfA) modelovali systém MACHO 80.7443.1718 a nabízejí pozoruhodné vysvětlení.

 

Surfování u pláže Teahupo'o. Kredit: The Last Minute / Wikimedia Commons, CC BY 2.0.
Surfování u pláže Teahupo'o. Kredit: The Last Minute / Wikimedia Commons, CC BY 2.0.

Podle MacLeoda a Loeba jsou příčinou dramatických pulzů jasnosti MACHO 80.7443.1718 titánské vlny, které se valí na větší hvězdě tohoto systému. Hvězdné monstrum váží asi jako 35 Sluncí. Když se k němu přiblíží jeho menší hvězdný společník, zvedne se vlna tvořená hvězdným plazmatem takových rozměrů, že lidská představivost naprosto selhává. Tyto vlny jsou vysoké asi jako 3 Slunce, pokud byste je naskládali na sebe. Velikost vln odpovídá asi pětině poloměru dotyčného hvězdného behemota.

 

Je fascinující, jak se titánské vlny na MACHO 80.7443.1718 podobají vlnám na pozemském oceánu. MacLeod nadšeně líčí, že tyto vlny začínají jako uhlazené vlnění, jaké na Zemi známe dál od pobřeží. Pak se „zlomí“ a praští vší silou do hvězdy, rozvíří hvězdné plazma a uvolní spoustu energie. Tohle titánské šplouchnutí by spolehlivě rozmetalo stovky planet jako je Země. Samotná hvězda kvůli těmto vlnám zrychluje rotaci a její hvězdná atmosféra rovněž pořádně rotuje a září.

 

Astronomové doposud objevili asi 1 000 tepajících hvězd. Systém MACHO 80.7443.1718 je ale natolik zvláštní, že mu badatelé přezdívají „Heartbreak star,“ čili hvězda zlomeného srdce. Existuje asi 20 tepajících hvězd, jejichž parametry se alespoň trochu blíží hvězdě zlomeného srdce. MacLeod se domnívá, že může jít o celou novou třídu hvězdných objektů. S kolegy je teď budou intenzivně hledat.

 

Video: High Energy Seminar 04/04/2018 Morgan MacLeod and Bill Forman

 

Literatura

Center for Astrophysics | Harvard & Smithsonian 10. 8. 2023.

Nature Astronomy online 10. 8. 2023.

Datum: 11.08.2023
Tisk článku

Související články:

V souhvězdí Plachet objevili nový zdroj tvrdého gama záření     Autor: Stanislav Mihulka (20.02.2016)
Předpověď katastrofy: Kolem roku 2083 se srazí dvojhvězda V Sagittae!     Autor: Stanislav Mihulka (07.01.2020)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz