Falešná mise na Mars  
Více než rok bude 6 mužů uzavřeno v kopii vesmírného modulu. Ruský institut lékařství a biologie (IMBP) chce zjistit, jaký vliv bude mít na psychiku posádky případná mise na Mars.

Experiment, zaměřený na imitaci podmínek při letu na Mars s názvem „Mars-500“ bude zahájen v roce 2006. Nutnost podobných experimentů spočívá v tom, že se musí ověřit tvrzení některých odborníků, že dlouhodobé lety k Marsu mohou mít negativní vliv na zdraví posádky.

Experiment bude probíhat v rámci ruského kosmického programu. Podle vyjádření ředitele Roskosmosu (Ruské federální kosmické agentury) Anatolije Perminova bude financování projektu zahájeno již v březnu 2005 a náklady dosáhnou částky kolem 10 miliónů dolarů.

Dobrovolníci budou umístění do experimentálního modulu NEK (Nazemnyj experimentalnyj komplex), kde stráví téměř 1,5 roku (500 dnů). V průběhu tohoto unikátního experimentu budou získány důležité informace o rekcích lidského organizmu na podmínky dlouhodobého kosmického letu. Kromě toho bude vyzkoušeno a prověřeno v praxi autonomní vybavení, zabezpečující životní podmínky pro posádku během dlouhodobého letu k Marsu.
V pozemním experimentálním komplexu bude vybudována ložnice, kuchyně a laboratoř. K maximálnímu omezení možnosti vzniku požáru bude uvnitř modulu kyslíko-argonová atmosféra. S podobnou umělou atmosférou (popř. kyslíko-heliovou) počítají některé projekty pro určité úseky měsíčních či marťanských stálých základen.
Během 500 dnů falešné mise na Mars budou mít účastníci jen omezené množství zásob - asi 5 tun potravin a kyslíku a 3 tuny vody. Mezi dobrovolníky bude i lékař. Budou zcela izolováni od okolního prostředí a experiment budou moci ukončit pouze z velmi závažných lékařských nebo psychických důvodů. „Samozřejmě, i nás velmi zajímají výsledky,“ řekla Dolores Beasley, mluvčí NASA.

 

Do experimentální posádky bude vybráno 6 mužů ve věku 35 až 55 roků s bohatými životními a profesionálními zkušenostmi. Projekt není vyhrazen pouze pro Rusy. Mohou se ho zúčastnit i jiné národnosti. Ale vzhledem k náročnosti podmínek experimentu bylo rozhodnuto, že do posádky nebude zařazena ani jediná žena.

Celý experiment „Mars-500“ bude řízen ze Střediska řízení letů poblíž Moskvy, podobně jako by tomu bylo při reálném letu k rudé planetě.

„Informovali jsme naše americké kolegy, že plánujeme začátek imitace pilotovaného letu na Mars za účasti dobrovolníků na rok 2006,“ řekl Jevgenij Iljin, z Ruského institutu během pracovního setkání rusko-americké skupiny v Moskvě.

Nábor dobrovolníků bude vyhlášen na podzim letošního roku. V první etapě bude vybráno 20 uchazečů, z nichž bude v další etapě vybráno 6 mužů „posádky“ a dalších 6 bude tvořit kontrolní skupinu. Podle informací zástupce IMBP (Institut mediko-biologočeskich problem) Marka Belakovského, výchozím bodem pro formování posádky bude 3. evropský kongres o kosmické biologii a medicíně s názvem „Úspěchy kosmické medicíny – ochrana zdraví v praxi“, který se uskuteční v září 2005 v Berlíně. Odborníci různých států světa mj. prodiskutují připravovaný experiment Mars-500. Kromě toho budou posouzeny i další návrhy a připomínky vědců k jeho realizaci.

Francouzští vědci již doporučili vyzkoušet během experimentu speciální stravu pro dlouhodobé kosmické lety, navrženou Národním střediskem pro kosmický výzkum CNES (Centre National d"Etudes spatiales). Kromě Roskosmosu a Ruské akademie věd je pravděpodobné, že na projektu bude spolupracovat i Evropská kosmická agentura ESA (European Space Agency) a Kanadská kosmická agentura CSA (Canadian Space Agency).

Bývalý ruský kosmonaut Valerij Poljakov drží rekord pro nejdelší souvislý pobyt v kosmickém prostoru. V letech 1994 až 1995 strávil na ruské orbitální stanici MIR celkem 438 dní. Rusko-americké posádky se nyní zúčastňují na palubě ISS šestiměsíčních misí, i když ruská strana se snaží jejich trvání prodloužit alespoň na rok. Podle Iljina všechny lékařské a biologické experimenty na mezinárodní kosmické stanice směřují k budoucím dálkovým letům.

Zdroje:
http://www.space.com/scienceastronomy/russia_500days_041011.html
http://www.roscosmos.ru/NewsDoSele.asp?NEWSID=782

 

Datum: 02.06.2005 13:27
Tisk článku


Diskuze:

diskuze výhradně pro rozumné lidi www.racional.eu

Pavel Bedrník,2015-03-20 16:48:52

Kolik uživatelů fóra je potřeba na výměnu žárovky?
-- 1 uživatel vymění žárovku a napíše příspěvek o tom, že vyměnil žárovku.
-- 4 uživatelé na to, aby napsali o podobných zkušenostech o výměně žárovky a o tom, jak různě mohou být žárovky vyměňovány.
-- 7 uživatelů k upozornění na to, jak nebezpečné může vyměňování žárovky být.
-- 1 uživatel k tomu, aby přesunul téma do sekce "Světlo".
-- 2 uživatelé na obhajobu toho, že téma mělo být přesunuto do sekce "Elektrické spotřebiče".
-- 6 uživatelů, aby poukázali na gramatické chyby v příspěvcích, týkajících se předchozích příspěvků o výměně žárovky.
-- 6 uživatelů, aby poukázali na gramatické chyby uživatelů, kteří poukazovali na gramatické chyby
-- 6 uživatelů, aby napsalo, že všichni uživatelé, jenž udělali gramatickou chybu, si mají znovu odchodit základní školu
-- 6 uživatelů, aby poukázali na gramatické chyby uživatelů, kteří posílali zpět do základní školy (a ti se budou bránit tím, že rychlý chlapci je správně, protože jsou v jejich nářečí mladý chlapci)
-- 5 uživatelů na to, aby se dohadovali, jestli se má říkat "žárovka" nebo "výbojka".
-- 2 uživatele "průmyslové profesionály", kteří budou všechny informovat o tom, že správný termín je "světlo".
-- 2 uživatele, kteří o sobě budou prohlašovat, že jsou také odborníci z průmyslu a že výraz "žárovka" je naprosto správný.
-- 5 uživatelů na to, aby se dohadovali, jestli jsou lepší klasické žárovky nebo rtuťové výbojky
-- 1 uživatel, který bude o sobě prohlašovat, že je doktor přírodních věd s červeným diplomem, a proto ví, že rtuť není jedovatá a jedovatost rtuti je jen mýtus.
-- 2 uživatele na to, aby upozornili, že toto není diskuze o pravopisu, ať přejdou do diskuze o pravopisu
-- 5 uživatelů na to, aby všechny ostatní informovali o tom, že diskuze o žárovkách není diskuze o žárovkách, ať ostatní laskavě pokračují v diskuzi jménem "Jaký monitor a vypalovačku?", která o žárovkách je.
-- 5 uživatelů k obraně příspěvků této diskuze, kteří budou říkat že všichni používáme žárovky a proto jsou ty příspěvky vlastně relevantní.
-- 2 feministky, aby upozornili na to, že ženy šroubují žárovky daleko lépe, než muži
-- 5 uživatelů ke vkládání příspěvků s odkazy, kde mohou ostatní uživatelé vidět různé druhy žárovek.
-- 4 uživatele, kteří napíšou příspěvky se správnými odkazy.
-- 5 uživatelů, kteří budou odkazovat na všechny příspěvky napsané od počátku až do současnosti, kompletně je citovat a to včetně všech hlaviček a podpisů, a nakonec do svého příspěvku přidají "Já taky"
-- 5 uživatelů, kteří budou psát skupině uživatelů, která dlouho nepsala, že nepíšou, protože nemůžou oponovat jejich názorům.
-- 4 uživatelé, kteří budou říkat "A neřešilo se tady tohle před chvílí?".
-- 9 uživatelů, kteří budou říkat "nejdřív hledej, než se tady budeš ptát na něco o žárovkách" a dají link na vyhledávání googlu s dotazem výměna žárovek, ve kterém google vyhodí jen odkazy na různé podstránky diskuze, ze které byl uživatel odkázán k vyhledávači.
-- 1 uživatel, který se zeptá, jak vyměnit kolo u auta.
-- 5 ekologů, aby nás varovalo, že žárovky způsobují extrémní globální oteplení, jenž do pěti let uvaří veškerý život na planetě
-- 9 opravdu přínosných uživatelů, kteří úplně každého uživatele do posledního musí upozornit na to, že je směšný. A každého jednotlivce musí na tuto veledůležitou informaci upozornit v samostatném příspěvku.
-- 1 administrátor, aby zablokoval uživatele za to, že si dovolil si stěžovat na šikanu jiným uživatelem
-- 1 uživatel, který byl doposud skrytý a bude reagovat na prapůvodní první příspěvek, který byl napsán před půl rokem, takže všechen ten cirkus se bude opakovat.

U nás to takto nikdy vypadat nebude, nebojte!
www.racional.eu diskuze výhradně pro rozumné lidi

Odpovědět

délka letu

gappa,2005-07-14 08:58:10

Délka letu na Mars je ale daleko víc než jen něco přes rok. Třeba začnou šílet až po dvou letech :)

Odpovědět

VESMIR

Daniel 93,2005-06-10 11:25:46

NETREBA

Odpovědět

bude financování zahájeno již v březnu 2005

eva,2005-06-07 16:32:09

Uniklo mi neco, nebo jsem jen napred?

Odpovědět

Pjekne

Anonim,2005-06-07 12:57:47

Je to hezke fakt se mi to líbí

Odpovědět

Vas

kecup,2005-06-06 22:30:07

optimizmus prameni zrejme z duvery v pana Bushe. Muj pesimizmus z pocitu prave opacneho. Vsechny ty vykriky o dobyti Marzu byly soucasti predvolebni kampane a jako takove svuj ucel splnily. Jejich naplneni je zalezitost dlouhodoba a nesmirne nakladna. Hlavni politickou motivaci pro "cloveka na mesici" byla studena valka, nikoliv veda a vyzkum. Hlavni politickou motivaci pro "cloveka na Marsu" bylo vyhrat volby. Podle meho nazoru je motivace pro tak ambiciozni a drahy projekt nedostatecna - vzhledem k tomu jak napnuty je americky statni rozpocet a taky proto ze "mission is already accomplished", vsichni vime kdo je prezident. Predpokladam ze behem nasledujicich 4 let se tak trochu na pilotovanem Marsu bude pracovat, no a pristi administrativa to cele proste odpiska.

kecup

Odpovědět

Jsem samozrejme

kecup,2005-06-06 20:35:07

osel protoze jsem to napsal jako "prispevek" misto "odpovedi". Taky jsem minil Ludovu uvahu, i kdyz muj kompliment si zaslouzite oba. Jediny koho jsem chtel urazit byla Nancy Graceova.

kecup

Odpovědět

clovece

kecup,2005-06-03 18:50:26

ty jses genius - zasmal jsem se vic nez u exotermickeho pekla. Navrhuju vyslat rovnou dve rakety, v jedne by letela Nancy Graceova protoze ta zvladne vsechno, no a ve druhe muzi s nizkym obsahem zeleza v krvy.

Kazdopadne jsem presvedcen ze na Mars nepoleti nikdo. Bushove retorika versus rozpocet NASA (ktery je verejny) - nikde nevidim tech 400miliard dolaru.

Odpovědět


Kdo je genius ?

Aninka,2005-06-06 07:56:49

Když někoho urážíš nebo mu lichotíš, měl bys ho jmenovat aspoň nickem, jináč jsme z toho paroháči.:-)
U pekla jsem příspěvek měla, ale byl redakcí smazán - ano, dá se říct, že mi to znechutilo, ale což, je to jejich server. Smazáním některých výroků stejně budoucnost až tak moc neovlivní, jen jsou pak zmatení, protože si zničili souvislosti.:-))

Odpovědět


penize

Jarda,2005-06-06 21:56:05

Kdyz se to rozpocte na ty roky, vyjdou rozumnejsi cisla. I nove jmenovany sef NASA Michael J.Griffin rika, ze penize by stacit mely, pokud se pujde spravnou cestou. Velice pravdepodobne bude zvoleno reseni pouzit jako hlavni casti nosicu prvky z raketoplanu, prestavene na ciste nakladni bezpilotni (a nenavratovou) verzi. To by si vyzadalo jen nevelky objem vyvoje, zbytek sil pujde na vyvoj nove lode. Pokud ta nebude sama permanentne zamestnavat takou armadu "oprasovacu" jako raketoplany, asi poctu pracovniku NAS by se nemusely zvedat. Nektere bezpilotni prijekty se asi kvuli presmerovani penez opozdi, ale navrat na Mesic rozhodne mozny je.

Odpovědět

A co výzkumy ?

Aninka,2005-06-03 11:51:58

Dosavadní výzkumy přece prokázaly, že při dlouhotrvajícím stavu beztíže mají muži problém s hladinou železa v krvi, kdežto ženy nikoli. Tak proč jen muži ? Že by na ně čekali po zuby ozbrojení Marťani a muži se ubrání lépe než ženy ? Nebo je to vážně jen čistej šovinismus bez ohledu na fakta ?

Odpovědět

Nebudou tam zeny?

Luda,2005-06-03 11:02:07

Myslim, ze by v tomto projektu meli byt i zeny. Ne proto, ze bych byl dotceny, ze zeny jsou vylouceny, ale z ryze praktickeho hlediska. Az bude nekdy mise na Mars uskutecnena, tak uz vidim, jak pri dnesnim stavu "rovnych sanci obou pohlavi", bude v takoveto posadce chybet zena. A to je ten problem, pokud chci vedet jak se bude vyvijet psychika kosmonautu s realne misi na Mars, tak bych mel tento testovaci team vytvorit podle stejnych kriterii. Co kdyz prave vzniknou problemy se souzitim zen a muzu napr: nekolik muzu budou usilovat o jednu zenu - nemusi jit jen o sex, ale treba jen o "naklonost". Nebo si zeny/muzi budou vzajemne nadrzovat (nebo se shazovat), coz ve vypjate situaci muze mit katastrofalni nasledky. Nejlepsi by bylo udelat takovych to stanic minimalne devet pro 3 muzske, 3 zenske a 3 smisene posadky. Ty zenske posadky by tam byly asi jen pro zajimavost, protoze je nerealne aby prvni letela ciste zenska posadka, protoze jsou staty, kde by to neprekousli a pokud by se nejak podileli na projektu, tak by to byl problem - zrejme by to neprekosli samotni muzi i ve statech, kde by prosazavali smisenou posadku (USA, EU ....).

Odpovědět


Smíšené posádky

Mirka,2005-06-06 07:46:21

Zcela souhlasím. Ale je to ruský projekt a tudíž podle ruských pravidel. Pravděpodobně i oni mají obavu, že ve smíšených posádkách by mohlo dojít k více problémům a proto to řeší ruským způsobem - úspěch za každou cenu.
I když ani USA ani Rusko v současnosti nemají let na Mars jako prioritu, jsou do toho tlačeni politicky Čínou a částečně Japonskem.

Odpovědět


2 Mirka

Jarda,2005-06-06 21:48:44

Nemyslim si, ze by Rusove sli za uspechem za kazdou cenu vic nez zrovna Americane. Napriklad zkouset hned pri druhem pilotovanem letu Apolla oblet Mesice nebo posadit lidi do rakety a lode, ktere spolu nikdy(!) nebyly letove otestovany (raketoplan - ten do te dob) mi neprijde o nic mensi hazard nez naridit kvuli oslavam VRSR start Sojuzu 1 s Komarovem (proti cemuz orodoval u politbyra i Korolojov). Uprimne receno, kdyz to sectu a podtrhnu, pripada mi dokonce rusky pristup ke kosmonautice celkove o neco realistictejsi a zodpovednejsi.

Odpovědět

jenom aby to nebylo nanic

kecup,2005-06-02 23:09:11

pekny clanek, jen se obavam aby to nebyly vyhozene penize. Cela ta Bushova mise na Mars vypada velmi utopicky - money wise. Podle rozpoctu muze NASA v soucatnosti financovat tak akorat pocitacovou simulaci letu na Mars.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz