McDermittova kaldera má možná jednu z největších zásob lithia na světě  
Když se před 19 miliony let pustila do práce yellowstonská horká skvrna, vytvořila nejprve sopečný dóm a po něm McDermittovu kalderu na hranici dnešního Oregonu a Nevady. Našly se tam velmi zajímavé rudy, včetně rtuti, uranu a nedávno i lithia. Je to ráj geologů a také těžařů, kteří společně zkoumají geologickou historii kaldery.
Ložisko lithia je na pomezí Oregonu a Nevady. Kredit: Google Map.
Ložisko lithia je na pomezí Oregonu a Nevady. Kredit: Google Map.

Na pomezí států Oregon a Nevada se nachází McDermittova kaldera, oblast vulkanického původu o rozměrech zhruba 45 krát 35 kilometrů. Podle geologů je to zřejmě nejstarší známá kaldera vytvořená aktivitou yellowstonské horké skvrny (Yellowstone hotspot), kterou dodnes sledujeme s obavami kvůli pravděpodobné budoucí erupci supervulkánu.

 

McDermittova kaldera. Kredit: Benson et al. (2023), Science Advances.
McDermittova kaldera. Kredit: Benson et al. (2023), Science Advances.

Na místě dnešní McDermittovy kaldery se nejprve před asi 19 miliony let vytvořil velký sopečný dóm, který se asi před 16,4 miliony let zhroutil během masivní erupce. Tehdy vznikla kaldera, kterou následně zaplavilo jezero. Jsou zde zajímavé sedimenty, a také významná ložiska rud, včetně rtuti a uranu, které se zde od 20. století těžily.

 

Thomas Benson. Kredit: T. Benson.
Thomas Benson. Kredit: T. Benson.

V roce 2017 vyšlo najevo, že lokalita Thacker Pass v jižní části kaldery zřejmě ukrývá ohromné zásoby lithia, jedny z největších na světě. Společnost Lithium Americas Corporation tam zahájila pokusné těžební operace.

Zřejmě nikoliv náhodou se brzy setkali s odporem místní obyvatel, nakonec ale získali těžební práva. Lithium Americas zkoumali kalderu a hledali nejvhodnější místa pro těžbu v průmyslovém měřítku.

 

Logo. Kredit: Lithium Americas Corporation.
Logo. Kredit: Lithium Americas Corporation.

Současně probíhal výzkum, který se zaměřil na historii kaldery a mechanismy, které vedly k vytvoření zásob lithia. Jejich objasnění by pomohlo nejen vědě, ale také těžařům, kteří by získali informace potřebné k co nejvíce efektivní těžbě lithia. Thomas Benson ze společnosti Lithium Americas Corporation a americké Columbia University vedl tým geologů, který přišel s teorií ohledně vzniku ložiska lithia v této oblasti.

 

Domnívají se, že po zmíněné masivní erupci a vzniku McDermittovy kaldery došlo hydrotermálnímu obohacení vrstev hornin. Hybatelem bylo magma, které se protlačilo ze zemských hlubin do centra kaldery a vyvolalo vznik Montanských hor. Při těchto geologických pochodech se v horninách vytvořily nové zlomy a trhliny, které umožnily prosakování látek obsahujících lithium směrem k zemskému povrchu. Výsledkem jsou velmi bohatá ložiska lithia v kaldeře.

Lithium je v dnešní době cennější než zlato, jen s mírnou nadsázkou. Hraje zásadní roli v rozvoji obnovitelné energetiky, především kvůli použití v široce rozšířených nabíjitelných bateriích všech velikostí a tvarů. Zároveň není tajemstvím, že na většině těžby a produkce lithia v dnešní době sedí Čína, což jí dává do ruky velmi nepříjemnou geopolitickou zbraň. Proto mají podobné objevy na území západních zemí ohromný význam.

 

Video: Thacker Pass Project Overview

 

Video: The Supervolcano in Nevada with Lithium; Timber Mountain

 

Literatura

Phys.org 31. 8. 2023.

Science Advances online 30. 8. 2023.

Datum: 07.09.2023
Tisk článku

Související články:

Zásadní geopolitický krok: V Kanadě vyroste první elektrický důl na lithium     Autor: Stanislav Mihulka (20.11.2022)
Lithiová krize může být zažehnána rychlou a levnou extrakcí ze solanky     Autor: Stanislav Mihulka (26.06.2023)
Chemici konečně zjistili, jaký tvar má vlastně lithium     Autor: Stanislav Mihulka (15.08.2023)



Diskuze:

Název

Vít Výmola,2023-09-09 15:50:08

Vím, že je to taková hnidopišská blbina, ale název kaldery asi není "McDermittova kaldera", ale prostě "kaldera McDermitt". Získala ho po blízkém městě McDermitt, co se sice jmenuje podle jakéhosi Charlese McDermitta, jenomže to byl armádní (pod?)plukovník, který o nějaké kaldeře nejspíš neměl ani potuchy.

Odpovědět

Problem je spracovanie, nie tazba.

Radoslav Pořízek,2023-09-07 18:11:14

Ono ani nie je az taky problem dostupnost rudy z litiom, ako jej nasledne spracovanie, ktore by vyzadovalo obrovsku devastaciu prirody odkaliskami.

Mountain Pass je jedno z najvacsich tazisk vzacnych zemi odvaza vytazenu rudu na spracovanie do Ciny. Cital som to tu: https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/2022/cislo-4/suroviny-prechod-k-ciste-energetice.html

Takze otazka stoji, ci a nakolko sme ochotni si "udrzatelnostou" zdevastovat prirodu.

Odpovědět


Re: Problem je spracovanie, nie tazba.

Petr Zaloha,2023-09-08 03:03:25

Kazda tezba cehokoliv zasahuje prirodu. Ale ocividne nekteri akceptuji drancovani vyhradne kvuli rope, plynu a uhli. Na vse ostatni se pokousi uvalit fujfuj kriteria.

Odpovědět


Re: Re: Problem je spracovanie, nie tazba.

Roman Rodak,2023-09-08 12:16:12

vytazit, znecistit, spalit a znovu znecistit, aby sa mohlo znovu tazit a znecistovat, to je ta spravna cesta! ani sa nepokusajte rozmyslat nad tym ze raz vytazene litium uz ostane v kolobehu recyklacie

Odpovědět


Re: Re: Problem je spracovanie, nie tazba.

Martin Novák2,2023-09-08 13:49:08

Pletete zdroje energie a spotřebiče energie. Lithium je čistý spotřebič. Elektromobily nejezdí na lithiové baterie, jezdí na elektřinu v nich - a ta je v zimě z UHLÍ (kromě Francie a Norska). Pokud nebude z uhlí nebo plynu nebude vůbec a lithium je vám k ničemu když ty baterie nenabijete.

Odpovědět


Re: Re: Problem je spracovanie, nie tazba.

Radoslav Pořízek,2023-09-08 15:56:05

Nepisal som o tazbe, ale o spracovani. Zacitujem:

"Pro alespoň hrubou představu o zátěži, jakou představuje zpracování vytěžené rudy pro životní prostředí, zmiňme jeho hlavní fáze. Vytěžená ruda je nejprve jemně rozemleta, poté se pěnovou flotací oddělí většina bastnäsitu a monazitu od doprovodného materiálu rudy (kalcitu, barytu, dolomitu apod.). Flotační koncentrát se propírá kyselinami, až nakonec po vyluhování kyselinou chlorovodíkovou zbude nerozpustný cerový koncentrát. Získané výluhy je nutno dále zpracovat, tj. oddělit rozpuštěné lanthanoidy, a také nějakým způsobem zpracovat použité prostředky. "
https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/2022/cislo-4/suroviny-prechod-k-ciste-energetice.html

Ak by to pre vas bolo prilis komplikovane, zjednoduseny argument je, ze ropu, uhlie, ani plyn neprepravujeme na druhy koniec sveta do Ciny na spracovanie, ale pri litiu a inych vzacnych zeminach to robime. Takze ta miera zasahu do prirody bude zasadna.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz