Aby neumrzly, samy si amputují končetiny  
Asi nejznámějším případem strategie založené na amputaci části těla jsou ještěrky. Když jim jejich mrštnost a schopnost mizet rychlostí blesku není nic platná, uchylují se život zachraňujícímu manévru - nechají si odtrhnout ocas. Něco podobného popsali v tomto týdnu vědci u zástupkyň z říše hmyzu. Pavoukům podobné mušky své sebepoškozování dovedly k naprosté dokonalosti. Na rozdíl od zmíněných ještěrek nejde o ocas, ale o končetiny. Připravují se o ně samy a zvládají to do půl sekundy.

Vtipně pojatý abstrakt jak se mušky brání aby se jim krystalizace ledu nepostihla životně důležité orgány. Kredit: Current Biology (2023). DOI: 10.1016/j.cub.2023.09.002
Vtipně pojatý abstrakt jak se mušky brání, aby se jim krystalizace ledu nepostihla životně důležité orgány. Kredit: Current Biology (2023). DOI: 10.1016/j.cub.2023.09.002

Přežít v chladu, když teplota prostředí klesá pod bod mrazu, je pro organismy velkou výzvou. Pro zástupce z říše hmyzu s malými těly to platí dvojnásob. Jejich „krev“ zvaná lymfa v jejich tělech snadno mrzne a tvořící se krystaly jemné struktury roztrhají a přivodí smrt. K organismům, které se s nepříznivým podnebím dokázaly popasovat, kupodivu patří titěrné mušky. Pobíhání po sněhu jim evidentně nedělá problém, a protože mají dlouhé nohy a chybí jim křídla, tak je my laikové považujeme většinou za pavoučky. Biologům už delší dobu vrtalo hlavou, jak to tvor z řádu dvojkřídlí rodu Chionea dělá, že přežívá i když mu tělní teplota klesne na mínus sedm stupňů Celsia a okolní teplota dosahuje až mínus deseti.

 

Pohled do očí šumavské sněžné mušky. Kredit: Miroslav Žít.
Pohled do očí šumavské sněžné mušky. Kredit: Miroslav Žít.

Do svého bádání  vědci přizvali i laickou veřejnost. Požádali lyžaře a horolezce, aby jim při svých toulkách po sněžných pláních z hraničního pásma, kde končí lesy, podivné tvorečky fotili a sbírali. Tím vyšlo najevo, že zhruba čtvrtině z nich jedna či více končetin chybí a zrodilo se podezření, že by to mohlo s přežíváním na sněhu nějak souviset. Ale jak?


Představa, že se mušky nohy zbavují když jim přimrznou k podkladu a dělají něco podobného, jako když se lišky chytnou do želez, se ukázala být mylnou. Stačil k tomu jednoduchý pokus – tahat mušky za nohy zůstalo bez efektu - nevzdali se jich.


I když mušky mají v hemolymfě několik vychytávek, které krystalizaci brání (cukr trehalózu a glycerol), laboratorní pokusy s termokamerou ukázaly, že limitních je pro ně mínus 7 °C. Tehdy jim začne jít o život. Pochopitelně, že proces začíná tam, kde je tělo v přímém kontaktu s chladem a nejohroženější jsou proto nožky dotýkající se zmrzlého sněhu. Jakmile v končetině dojde ke krystalizaci, šíří se rychlostí blesku do celého těla a pro mušku to je rychlá konečná.

 

„Krkonošská“ pavoučnice Kredit: KRNAP.
„Krkonošská“ pavoučnice Kredit: KRNAP.

Sněžné mušky riziku čelí tím, že si nožku v kloubu mezi femurem a trochanterem odlomí. Samoamputace končetiny v níž se spustil proces krystalizace, je posledním pokusem ve snaze přežít. Aby to mušce bylo co platné, musí si to provést rychleji, než je rychlost růstu  krystalů. Zvládají to během půl sekundy! Podle vědců je tento proces pod kontrolou termosenzorických neuronů, které v nožce vyhodnotí změnu teploty, k níž při krystalizaci dochází.

 

Život v tak extrémních podmínkách musí přinášet nějakou výhodu. Tou je, že tam není tolik potenciálních predátorů. Muškám to dovoluje se v klidu oddávat běhání po sněhu (což při teplotách pod nulou zvládají rychlostí skoro metr za minutu) a radostem života, k nimž patří i ty nutné k plození potomstva čehož s oblibou využívají po dobu hodiny i déle. Podobně spokojené a klidné mládí si užívají i jejich larvy. Těm ke štěstí pod sněhem stačí jen něco málo zbytků z tlejících rostlin. Rozšíření sněžných mušek takřka po celém světě (ve Skalistých horách až do výšek okolo 3500 metrů nad mořem) potvrzuje, že podstupovat riziko umrznutí se vyplácí.


Video: Sněžné mušky ve volné přírodě snímané termokamerou. Kredit: Current Biology (2023). DOI: 10.1016/j.cub.2023.09.002

 

Rod Chionea (česky pavoučnice) je početný a má více než tři desítky druhů z nichž některé žijí i u nás. Je proto dost dobře možné, že to co právě popsal kolektiv vedený John C. Tuthillem, tak když se budeme dobře dívat, mohli bychom spatřit na vlastní oči. Ještě poznámka na závěr. Za sněžné mušky bývají považovány nejen pavoučnice, ale i jim podobné sněžnice z rodu Boreus. Pohlédnout do tváře těmto oběma krkonošským a šumavským otužilkyním lze například zde a zde.

 

Literatura

Dominic Golding et al, Snow flies self-amputate freezing limbs to sustain behavior at sub-zero temperatures, Current Biology (2023). DOI: 10.1016/j.cub.2023.09.002

https://www.krnap.cz/media/3cojjssz/krkonosska-zouzel_w.pdf


 

Starší video dokládající rozšíření sněžných mušek do různých koutů Země: Бескрылый зимний комар (Chionea) в Башкирском государственном природном заповеднике (БГПЗ)

Datum: 02.10.2023
Tisk článku

Související články:

Co říkají na důchodovou reformu háďátka?     Autor: Josef Pazdera (22.01.2015)
Čím nápadníci své vyvolené uspávají?     Autor: Josef Pazdera (28.12.2022)



Diskuze:

moc zima

Pavel K2,2023-10-03 14:40:11

Pokud jsem na horách a je -7 nebo míň, nekoukám co kde leze, ale kde je nejbližší hospoda :-)

Odpovědět


Re: moc zima

V. Hrubeš,2023-10-05 19:58:19

JJ. natož mít sex na sněhu... to bych asi asi taky přišel o nohu.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce







Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz