Záhada v Mlhovině Orionu: Webb objevil podivné JUMBO objekty  
Webb prohledával Mlhovinu v Orionu a našel tam víc, než astronomové čekali. JUMBO objekty jsou cosi o velikost poloviny až několika Jupiterů, co se vyskytuje převážně ve dvojicích, ale neobíhá to kolem žádné patrné hvězdy. Aby toho nebylo málo, Webb objevil spoustu JUMBO v malé oblasti mlhoviny. Teorie vzniku planet jsou bezradné. Co je tohle zač?
Mlhovina v Orionu na snímku NIRCam Webboa dalekohledu. Kredit: NASA, ESA, CSA / Science leads and image processing: M. McCaughrean, S. Pearson. CC BY-SA 4.0.
Mlhovina v Orionu na snímku NIRCam Webboa dalekohledu. Kredit: NASA, ESA, CSA / Science leads and image processing: M. McCaughrean, S. Pearson. CC BY-SA 4.0.

Tušili jsme, že Vesmírný dalekohled Jamese Webba přijde s novými objevy z velice vzdáleného i z docela blízkého vesmíru. Ale teprve objevy na pomezí divokých fantazií tomu dávají tu správnou šťávu. To je ta nejlepší věda, která dává lidem naději na vzrušující zítřky, ať už v dobrém či méně dobrém smyslu slova.

 

Webb tentokrát hleděl do slavné a okouzlující Mlhoviny v Orionu, známé též jako Messier 42. V téhle emisní mlhovině, vzdálené asi 1 600 světelných let jsme už našli mnoho zajímavého, včetně ikonické Koňské hlavy. Je to jedna z blízkých hvězdných porodnic, což nám dovoluje sledovat fascinující porody nových hvězd v různé fázi vývoje. Ale Webb tentokrát vytáhl trumf. To, co našel, je čistokrevná záhada, s jemným sci-fi mrazením v zádech.

 

Protoplanetární disky. Očekávané objekty Mlhoviny v Orionu. Kredit: C.R. O'Dell/Rice University; NASA, Wikimedia Comons.
Protoplanetární disky. Očekávané objekty Mlhoviny v Orionu. Kredit: C.R. O'Dell/Rice University; NASA, Wikimedia Comons.

Pokud jde o pozorování vesmíru, Webb pracuje v blízce infračervené oblasti elektromagnetického spektra. Pro pozorování chuchvalců mračen, jako je Mlhovina v Orionu, to je velmi užitečné. Webb tam viděl očekávané a přesto pozoruhodné věci, jako klubající se protohvězdy, mladé hvězdy s protoplanetárními disky nebo podivuhodné struktury uvnitř mlhoviny, které vykreslilo záření rodících se hvězd společně s chemickými reakcemi. Každý se může podívat na zpracování pozorování Webbova dalekohledu v této části vesmíru díky online systému pro vizualizaci astronomických dat ESASky.

 

JUMBO v Mlhovině Orionu. Kredit: NASA, ESA, CSA / Science leads and image processing: M. McCaughrean, S. Pearson. CC BY-SA 4.0.
JUMBO v Mlhovině Orionu. Kredit: NASA, ESA, CSA / Science leads and image processing: M. McCaughrean, S. Pearson. CC BY-SA 4.0.

Webb ale našel i něco, co tak úplně očekávané nebylo. Na některých místech Mlhoviny v Orionu se objevily záhadné objekty, které astronomům nedávají smysl. Mohla by to být úplně nová kategorie objektů ve vesmíru. Objevitelé jim sympaticky přezdívají JUMBO, podle anglického Jupiter-mass binary objects. Jak poněkud jízlivě poznamenává Michael Irwing na portálu New Atlas, v tomhle označení je prakticky všechno, co o těchto příšerkách z Orionu víme.

 

JUMBO jsou objekty o velikost zhruba poloviny Jupiteru až do několika Jupiterů. Neobíhají kolem žádné hvězdy. Jen se tak vznášejí v mlhovině. Nejspíš byste řekli, že fajn, super úlovek potulných planet. Jenomže JUMBO se vyskytují převážně ve dvojicích. To je problém. A ještě větší problém je, že se jich v poměrně malé oblasti mlhoviny nachází spousta. Astronomové jsou z toho u vytržení. Co jsou zač? Jak tohle vůbec mohlo vzniknout?

 

Jasně, občas se stává, že když vznikají planety v protoplanetárních discích, přetahování gravitačních sil je vykopne do okolního vesmíru. Podle odborníků je ale vysoce nepravděpodobné, že by k tomu došlo tolikrát v tak malé oblasti. V jednom případě Webb vystopoval asi 30 párů JUMBO ve vážně malém prostoru.

 

V tuto chvíli si s JUMBO neporadí ani ty nejlepší modely vzniku hvězd a planet. Dokonce převažuje názor, že navzdory planetární velikosti bychom JUMBO neměli považovat za planety. Není nutné hned myslet na flotilu berserků, ale je to každopádně pozoruhodná záhada. Další pozorování napoví víc.

 

Video: JWST Images STUNNING Orion Nebula

 

Literatura

New Atlas 2. 10. 2023.

Datum: 03.10.2023
Tisk článku

Související články:

Forenzní astronomie: Nekroplanetologie zkoumá mrtvoly planet     Autor: Stanislav Mihulka (05.04.2020)
Gravitační mikročočka prozradila potulnou zemi v Mléčné dráze     Autor: Stanislav Mihulka (11.10.2020)
Jak osídlit vesmír bez gigantických lodí? Stopněte si potulnou planetu     Autor: Stanislav Mihulka (28.05.2022)



Diskuze:

Jirka Naxera,2023-10-09 06:34:55

Odpovědět

V dvojici sa vyskytuju Birkeland plasma currents

Michal Tn,2023-10-05 09:56:08

https://www.angelfire.com/rnb/pp0/plasma2.html
The result is that separate Birkeland current filaments come together to form pairs and the pairs form a twisted, filamentary "rope" of electric current in space. Plasma physicists have shown that Birkeland currents can remain coherent even over vast intergalactic distances.

http://www.mysearch.org.uk/website1/html/666.Scott.html

elektromagnetizmus vytvara planety
https://www.quantamagazine.org/simulation-reveals-how-magnetism-helps-form-planets-20210607/

Odpovědět

Fata Morgana

Ivo Horvat,2023-10-04 15:45:01

Je skutečně dokázáno že jsou vždy přítomny 2 fyzické objekty? Nemůže být ten druhý jen "odraz" toho skutečného?

Odpovědět

Nerozumim tomu

Jiří Martinek,2023-10-04 14:23:29

Planety u Alfy
skoro nevidime a
JUMBO v Orionu ano..

Odpovědět

Daromir Boran,2023-10-04 08:22:34

ESAS link nefunguje

Odpovědět

Temná hmota

Pavel K2,2023-10-03 21:24:47

Já bych to viděl jako první paprsek světla vnesený do tématu temné hmoty. SOHO nenašli dost, ale evidentně, po vesmíru se toulá spousta baryonů, které jsme doteď neviděli. Třeba se jich za pár let najde tolik (JUMBO, SOHO, BH, ...??) že už to začne vycházet.

Odpovědět


Re: Temná hmota

Vít Výmola,2023-10-04 17:25:41

To by nevycházelo. Už jenom aby takové objekty vyrovnaly hmotnost známé viditelné látky v Galaxii, musely bych jich být desítky nebo stovky bilionů. Podle současných modelů je temné hmoty ještě pětkrát tolik, přitom není viditelná. Aby takové objekty vysvětlily temnou hmotu, musely by být doslova všude a byly by velice dobře viditelné.

Odpovědět


Re: Re: Temná hmota

Macko Pu1,2023-10-04 20:05:50

A nemoze to byt hmotnost virtualnych castic z vakua? Mozno ich generovanie nie je homogenne.

Odpovědět


Re: Re: Re: Temná hmota

Jirka Naxera,2023-10-09 06:31:43

Ne, nemuze to byt hmotnost virtualnich castic, hned z nekolika duvodu:

1.Pokud by byla, tak by byla vsude. Vcetne intergalaktickych prostor. No a to by mimo jine znamenalo, ze Vesmir by se uz davno zhroutil do velkeho krachu, navic by to neresilo ty galaxie.

2.Vime, ze virtualni energie vakua prostor nezakrivuje (to byl onen slavny, naivni predpoklad, ktery se netrefil "jen" asi o 120 radu). Vev vakua je fakt obrovska.

3.Pokud by "generovani" at uz je to co je nebylo homogenni, bylo by velmi slozite vysvetlit, proc se projevuji ve vice mene skoro prazdnych mistech, ale uz ne v prakticky uplne prazdnych (mezigalakticky prostor), ale ani v plnych (v bezne hmote)

Odpovědět


Re: Re: Temná hmota

Pavel K2,2023-10-04 22:06:41

To je současný mainstream. Ale ve skutečnosti, mega díra v centru naší galaxie není vůbec vidět, nebyla odhalena ani gravitečním čočkováním, pouze svým vlivem na okolní hvězdy. Pokud jsou menší díry (a jiná SOHO libovolné velikosti) někde dál od centra galaxie, tak prostě nejsou vidět. Taková galaktická verze Oortova oblaku - ten taky nevidíme a neumíme ho hmotnostně definovat.
Taky se to víceméně uznává, že by to mohly být primordiální černé díry. Zatím všechny parametry temné hmoty sedí na nevyzařující makroobjekty.
Nicméně, samozřejmě si nemohu být jistý, důkaz neexistuje. Ale osobně se domnívám, že díky novým (i přehlídkovým) dalekohledům se to během deseti let už vyklube. Nebo taky ne :-/

Odpovědět


Re: Temná hmota

Jan Přibyl,2023-10-05 13:37:45

Taky mě to při čtení článku napadlo. Ale těch solitérních planet by muselo být neuvěřitelné množství vzhledem k váze černých děr a pozorovatelných hvězd.

Na druhou stranu takové planety jsou pro nás prakticky nezjistitelné. Veškeré extrasolární planety známe díky tranzitu před mateřskou hvězdou, nebo díky jejich gravitačnímu vlivu na mateřskou hvězdu. U solitérních planet nepřipadá v úvahu ani jedno. Přímé pozorován takových objektů je nemožné. Tedy tady to bylo možné předpokládám jen díky tomu, že je tam pozadí té mlhoviny. Mezihvězdný prostor je ohromný a může být plný takových osamělých planet či černých děr.

A pozorovat náhodný tranzit takové planety před cizí vzdálenou hvězdou je teoreticky možné, ale předpokládám, že něco takového by se periodicky neopakovalo, takže těžko to potvrdit.

Odpovědět


Re: Re: Temná hmota

Jirka Naxera,2023-10-09 06:34:50

Tam tusim jsem nekde slysel argument, ze kdyby jich bylo tolik, aby to vysvetlilo temnou hmotu, tak by to muselo rozblikavat prakticky vsechno.
(nebo mozna o cernych mikrodirach, ktere by cockovaly, ale v podstate je to podobne)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz