Kvantové simulace cesty do minulosti mohou řešit neřešitelné problémy  
Kvantoví fyzici nemají žádný respekt vůči svaté šipce času. V extravagantní teoretické studii odhalili, že je možné manipulací s kvantovým entanglementem vyřešit některé problémy kvantových experimentů, které byly považovány za neřešitelné. Není to prý (zatím) stroj času, ale spíš ponorka pro zkoumání hlubin kvantové mechaniky.
Čas v podání umělce. Tmavá tvář starce vlevo, minulost, se obrací dozadu, mladík vpravo hledí do budoucnosti, ke světlu, kdežto dospělý muž se dívá pozorovateli do očí. Kredit: Tizian (volné dílo).
Čas v podání umělce. Tmavá tvář starce vlevo, minulost, se obrací dozadu, mladík vpravo hledí do budoucnosti, ke světlu, kdežto dospělý muž se dívá pozorovateli do očí. Kredit: Tizian (volné dílo).

Pokud jde o každodenní realitu, ta vnímá čas jako neúprosný metronom, tikající věčným tempem od minulosti k budoucnosti. Kvantoví fyzici ovšem, jak je jejich zvykem, mají k podobným jistotám poněkud frivolní vztah. Když na to přijde, mohou si simulovat různé kvantové skopičiny, včetně kreativních úprav šipky času.

 

Vlevo klasický kvantový experiment, vpravo vylepšení se simulovanou uzavřenou světočárou. Kredit: Arvidsson-Shukur et al. (2023), Physical Review Letters.
Vlevo klasický kvantový experiment, vpravo vylepšení se simulovanou uzavřenou světočárou. Kredit: Arvidsson-Shukur et al. (2023), Physical Review Letters.

Přesně tím se nedávno zabýval tým, který vedl David Arvidsson-Shukur z britské University of Cambridge. Pomocí manipulace s entanglementem kvantově simulovali hypotetické uzavřené časupodobné křivky, tedy světočáry v Lorentzově varietě, příšerky, které vykukují jako gremlini z některých extravagantních řešení rovnic obecné teorie relativity, například těch s průchozími červími děrami.

 

Nedělali to jenom tak pro zábavu. Šlo jim o kvantovou metrologii, tedy o vysoce přesné měření nezměřitelného, protože kvantové objekty mají, jak známo, s měřením problémy. Ukázalo se, že entanglement s využitím zmíněných kvantových simulací může řešit problémy, které byly doposud považovány za neřešitelné.

 

David Arvidsson-Shukur. Kredit: University of Cambridge.
David Arvidsson-Shukur. Kredit: University of Cambridge.

Jak něco takové funguje? Jak říká Arvidsson-Shukur, představte si, že chcete někomu poslat dárek. Ale musíte ho poslat první den, aby bylo jisté, že dorazí třetí den.

 

Logo University of Cambridge.
Logo University of Cambridge.

Problém je v tom, že seznam přání oslavence dostanete druhý den. Ve scénáři s klasickou časovou osou není možné vědomě poslat správný dárek.

 

A teď si představte, že můžete změnit dárek posílaný první den, podle informace ze seznamu přání přijatého až druhý den. (Hypotetická) manipulace s kvantovým entanglementem badatelům umožnila zpětně změnit výsledek akce, aby si tím zajistili, že půjde o výsledek, jaký chtěli.

 

Pozoruhodné je, že tento trik s uzavřenou světočárou funguje jenom v jednom případě ze čtyř. Jeho šance na úspěch je tedy 25 procent. Pokud jde o přirovnání s dárky, při využití manipulace entanglementu by bylo dobré poslat velké množství dárků, přičemž čtvrtina z nich by splnila přání obdarovaného. Kvantoví fyzici zřejmě nezmění své zvyky při oslavách, ale jejich výsledky by se mohly promítnout do nových postupů kvantové metrologie.

 

Video: David Arvidsson-Shukur (University of Cambridge) | Quanta Seminar

 

Video: Operational & information-theoretic measure of quantum-particle presence: David Arvidsson-Shukur

 

Literatura

University of Cambridge 12. 10. 2023.

Physical Review Letters 131: 150202.

Datum: 17.10.2023
Tisk článku

Související články:

Největší narušení kombinované CP symetrie     Autor: Vladimír Wagner (02.04.2022)
Fyzici poprvé kvantově provázali optické atomové hodiny     Autor: Stanislav Mihulka (12.09.2022)
Kvantová mechanika dokáže pozorovat objekt, aniž by se na něj dívala     Autor: Stanislav Mihulka (26.12.2022)



Diskuze:

Michal Straka,2023-10-17 08:48:32

Není kvantové provázání v praxi nepoužitelné? Spousta autorů sci-fi s ním řeší problém komunikace rychlejší než světlo, ale to by podle toho, co jsem pochopil, nemělo být možné.
Má vůbec kvantové provázání nějaký potenciál být využitelné prakticky?

Odpovědět


Re:

Václav Čermák,2023-10-17 09:43:42

Napadá mne kvantová kryptografie. Poznáte, zda někdo cestou odposlouchával, nebo ne.

Odpovědět


Re:

Vojtěch Kocián,2023-10-17 09:44:29

Je použitelné. Typicky pro zabezpečený přenos zpráv nebo kvantové počítače.
U přenosu kvantovým kanálem je poznat, jestli ho někdo odposlouchává, protože se komunikace rozbije. Kvantové počítače pak provázání používají k velmi rychlému prohledávání stavového prostoru. Využitelné například pro řešení úloh s vysokou složitostí například prolamování šifer založených na velkých prvočíslech (většina dnes běžně používaných).

Odpovědět


Re:

Jirka Naxera,2023-10-18 10:31:08

Tak kazdy kvantovy pocitac pouziva entanglement :)
Ale na Vasi otazku - kvantove provazani nelze pouzit na samotny nadsvetelny prenos informace, vzdy tam chybi nejaky podsvetelny kanal, ktery potrebujete. Na stranu druhou, jak uz tady predrecnici zminili, je tu kvantova kryptografie, ktera by mela byt 100% bezpecna, a presne proto uz jsou proti ni davno znamy utoky ;-)

(ne, teorie je spravne, ale kosaty jest strom praktickeho zivota, a u realnych nosicu musite tolerovat nejakou miru dekoherence, kterou pak lze pouzit pro utok.)

Odpovědět


Re: Re:

Karel Marecek,2023-10-22 23:40:47

On předpokládal komunikaci ve smyslu, že dnes pošleme na Mars vozítko, které bude mít komunikační kanál "provázaný".
Sice tam poletí dlouho, ale budeme mít online ovládání.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz