Záhada trvá: V roce 1952 najednou zmizela trojice hvězd. Už se neobjevily  
Když v roce 1952 na Observatoři Palomar snímkovali oblohu, vyfotili na jednom snímku trojici jasných hvězd. Na dalším snímku stejné oblasti, pořízeném za necelou hodinu, tyto tři hvězdy scházejí. Věrohodné vysvětlení není po ruce, ve hře jsou jen naprosté náhody a velice nepravděpodobné události.
Trojice, která zmizela. Kredit: Palomar Observatory/Solano, et al. (2023).
Trojice, která zmizela. Kredit: Palomar Observatory/Solano, et al. (2023).

Ve vesmíru se občas dějí věci, nad nimiž zůstává rozum astronomů stát. Excelentním příkladem je zneklidňující případ zmizelé trojice hvězd. Jednoho letního večera před 71 lety, 19. července 1952, na Observatoři Palomar v Kalifornii, rutinně snímkovali noční oblohu. Součástí projektu bylo pátrání po planetkách, takže snímkovali stejné části oblohy několikrát po sobě, s časovým odstupem.

 

Observatoř Palomar. Kredit: Gerard T. van Belle, Wikimedia Commons.
Observatoř Palomar. Kredit: Gerard T. van Belle, Wikimedia Commons.

Zhruba ve 20:52 místního času vyfotili jistou část oblohy, kde byly blízko u sebe tři jasné hvězdy, výraznější než hvězdy v okolí. Na dalším snímku, pořízeném zhruba ve 21:45, tedy ani ne hodinu po předešlém snímku, ale zmíněná trojice nápadných hvězd chybí. Jako by úplně zmizely beze stopy. Od té doby se už nikdy neobjevily.

 

Je to samozřejmě skandál. Hvězdy nemohou jen tak zmizet, pokud tedy rozumíme fyzice a vesmíru. A rozhodně nemohou zmizet tři hvězdy současně během necelé hodiny. Vůbec to nedává smysl. Zkuste vymyslet jev, při němž by beze stop, jako jsou například exploze, mohly zmizet tři hvězdy najednou?

 

Záhadné zmizení po necelé hodině. Kredit: . Kredit: Palomar Observatory/Solano, et al. (2023).
Záhadné zmizení po necelé hodině. Kredit: . Kredit: Palomar Observatory/Solano, et al. (2023).

Dotyčné hvězdy měly zdánlivou velikost kolem 15. mag. Následná pozorování místa činu by hvězdy vystopovala, pokud by jejich zdánlivá velikost poklesla až do 24. mag. To by odpovídalo zhruba 10 000násobnému poklesu jasnosti. Astronomové ale nenašli nic. Pokud jde o možné vysvětlení, nějaké nápady jsou. Žádný z nich ale není úplně přesvědčivý.

 

1. Možná nešlo o tři hvězdy. Ale o jednu. Vyžaduje to velmi nepravděpodobnou konstrukci. V takovém případě by to mohla být hvězda, která se náhle zjasnila. Současně by ale musela mezi námi a dotyčnou hvězdou procházet černá díra hvězdné velikosti, která sice sama není vidět, ale vytvořila by gravitační čočku, která by na krátkou dobu znásobila obraz hvězdy.

 

2. Možná nešlo o hvězdy. Ale o planetky či podobné objekty. Mohly to být mnohem bližší objekty z dalekých končin Sluneční soustavy. Podle výpočtů by v takovém případě musely být od sebe vzdálené maximálně 6 AU, nesměly by být od Slunce dál než 2 světelné roky a hlavně by něco muselo způsobit, že se všechny zároveň dočasně zjasnily.

 

3. Možná nešlo o vesmírné objekty. Ve hře je i možnost, že zmíněné tři hvězdy mohou být vytvořeny radioaktivním prachem z jaderných testů. Palomar není moc daleko od pustin Nového Mexika, kde takové testy probíhaly. Opět by ale muselo jít o velmi nepravděpodobnou souhru okolností. Dozvíme se někdy, o co vlastně v roce 1952 šlo? Uvidíme. Prozatím záhada trvá.

 

Video: Palomar Observatory

 

Literatura

Universe Today 21. 10. 2023.

arXiv:2310.09035.

Datum: 26.10.2023
Tisk článku

Související články:

Masivní hvězda vyšuměla do černé díry bez exploze supernovy     Autor: Stanislav Mihulka (31.05.2017)
Záhada krátkověkých zdrojů na obloze: Ve hře je i mimozemské vysvětlení     Autor: Stanislav Mihulka (18.12.2019)
Webb zřejmě vyřešil záhadu zmizení masivní hvězdy z roku 2009     Autor: Stanislav Mihulka (06.10.2023)



Diskuze:

záhada?

Rastislav Petrák,2023-10-30 08:07:56

Zdravím, doporučuji se podívat do pravého horního rohu obou obrázků. Je tam RED a BLUE. Každý obrázek je v jiném spektru...kurnik to je záhada...

Odpovědět


Re: záhada?

D@1imi1 Hrušk@,2023-10-30 10:15:18

Zajímavý postřeh, jenže většina zdrojů mívá spektrum víceméně spojité. A i kdyby nějaký zdroj neměl, nevysvětluje to, proč by unikl následnému pátrání.

Odpovědět


Re: Re: záhada?

Rastislav Petrák,2023-10-30 12:33:15

Rozumím, celou záhadu by rozlousklo nové nasnímání v červené. Jako amatér se zeptám, když nasnímám nějakou "modrou" hvězdu- svítí modře, bude svítit i v červeném spektru tak aby jsme ji zachytili na třeba mezigalaktické vzdálenosti?

Odpovědět


Re: Re: Re: záhada?

D@1imi1 Hrušk@,2023-10-30 13:19:43

Modrá hvězda září v celém spektru od infračerveného přes viditelné až po ultrafialové záření. Modré spektrum je jen dominantní složkou toho, co jsme schopni očima vidět.
Jednotlivé hvězdy na mezigalaktické vzdálenosti běžně pozorovat neumíme - s výjimkou velmi zářivých hvězd v blízkých galaxiích, supernov a podobných extrémních objektů. Vzdálenější hvězdy je možné pozorovat jen vzácně, pokud máme štěstí na silnou gravitační čočku.
Pokud by modrá hvězda byla extrémně vzdálená (přes 10mld. světelných let), mělo by spektrum tak silný rudý posuv, že by přes modrý filtr neprošlo prakticky nic. Ale podle tvaru objektů na snímku se nezdá, že by šlo o gravitační čočkování.

Odpovědět

Doba expozice ...

Martin Chalupa,2023-10-27 11:00:53

... mi přijde tím klíčovým. Pokud je to kratičká "fotka", mohou tam být 3 svázané balónky ve vysoké vrstvé atmosféry, které se dostaly do nějakého osvětlení. Jinak netuším.

Odpovědět

Test sirén

Ivo Brabec,2023-10-27 09:12:28

Každou první středu v měsíci v daleké části naši galaxie dělají test siren v podobě otevření všech klapek, které blokují světlo z tři hvězd, které jsou jinak používané na těžbu energie. Je nutné poznamenat ze jeden den odpovídá u jich cca 2 pozemským rokům, tzn další středa bude již brzo.

Odpovědět

Occam

D@1imi1 Hrušk@,2023-10-26 22:29:02

Jestli ty "hvězdy" zdokumentoval pouze tento jeden snímek, nešlo patrně o vesmírná tělesa, ale o pozemský jev. Tři tečky na černobílém negativu mohly vzniknout mnoha způsoby pravděpodobnějšími než zmizení tří hvězd. Nebo se pletu?

Odpovědět


Re: Occam

Zdenek Svindrych,2023-10-26 23:44:50

Samozrejme,
pokud existnci tri hvezd doklada jediny snimek, neni trebanic resit.
Zakladni poucka zni: pokud cela hypoteza pada s odstranenim jenoho bodu mereni (zde jednoho obrazku v case), je neverohodna.

Odpovědět


Re: Re: Occam

A. Kratka,2023-10-27 06:43:45

Nevhodná aplikace Occam břitvy. Nejde totiž o jeden bod měření. Na získání snímku byla potřeba dlouhých expodic odpovídajících tisícům měření. Váš závěr je nevěrohodný.

Odpovědět


Re: Re: Re: Occam

Vojtěch Kocián,2023-10-27 07:25:13

Pokud šlo o dlouhou expozici (pravděpodobně ano), tak tím sice některé jevy vyloučíte (třeba malý asteroid rozpadající se v zemské atmosféře by nevypadal jako tři kulaté objekty ale jako čáry), ale jiné ne. Například vadu filmového materiálu, chybu při vyvolávání nebo v článku zmíněná zrnka radioaktivního prachu na filmovém materiálu usazená. Pořád jde jen o jedno měření, které má nějaké parametry a jedna jediná akce ho dokáže znehodnotit. Tisíc fotek s krátkou expozicí by mělo větší vypovídací hodnotu, kdyby byly tyto záhadné objekty zachyceny aspoň na dvou z nich.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Occam

Julius Vanecek,2023-10-27 10:46:53

Pisi ze zahranici, omlouvam se za diakritiku. K poznamce o vade filmového materialu. Pokud zijete v predstave, ze se fotilo na jednu desku, jste vedle. Skladani expozic na sebe pro zvyrazneni objektu jiz bylo znamo a bylo beznou soucasti vyhodnoceni.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Occam

Vojtěch Kocián,2023-10-27 12:42:35

Dvě věci:
1) Pokud ten jeden snímek byl složen z několika, neměl by být problém jednotlivé negativy opět rozložit, prohlédnout jednotlivě a pro účely vyšetřování této anomálie s nimi pracovat zvlášť.
2) Pokud chtěli hledat planety, jak je psáno v článku, tak není skládání expozic zrovna vhodnou metodou. Měl byste obraz planety rozkopírovaný na jednom složeném obrazu několikrát a nevěděl, jestli je to planeta nebo řada hvězd v pozadí. Obraz planety by se touto metodou nezjasnil, naopak by snáze zanikl ve zvýšeném jasu stálic stálic. Při hledání planet porovnáváte jednotlivé snímky a hledáte objekty, které jsou na obou, ale v jiné pozici vůči hvězdnému pozadí.

Odpovědět


Re: Re: Occam

Jan Turoň,2023-10-27 09:57:15

Pokud celá hypotéza padá s odstraněním jednoho bodu měření, je nevěrohodná. Tento přístup pak aplikujeme iterativně, dokud logicky neobhájíme vlastní konfirmační zkreslení. Také jsme si mohli ušetřit mnoho trapných vynálezů a objevů, které zpočátku vypadaly jako chyba měření. Kolik by se ušetřilo času vědců, kteří místo nimrání se v divném měření mohli dělat něco užitečného, např. práci na poli.

Odpovědět


Re: Re: Re: Occam

D@1imi1 Hrušk@,2023-10-27 10:35:58

Nikdo ale přece neříká, že se tím nemá nikdo zabývat, někdo by se tím naopak měl zabývat poctivě a pracovat se všemi variantami. Jen není potřeba to podávat jako senzační vesmírnou záhadu, když ty tečky na negativu pravděpodobněji mají pozemskou příčinu. Když v roce 2011 opakovaně naměřili nadsvětelnou rychlost neutrin, výzkumníci o tom informovali velmi opatrně, jen média z toho měla senzaci.

Toto se stalo v roce 1952 a šlo o jeden jediný případ. Od té doby se kvalita i kvantita pozorování vesmíru znásobily a nic podobného se neopakovalo, čili je nepravděpodobné, že šlo o vesmírné objekty.

Odpovědět


Re: Occam

Petr Slachta,2023-10-27 20:02:46

Nevím a netuším sice nic o této metodě výzkumu noční oblohy, ale přijde mi jako úplný nesmysl, že by celá taková kauza byla způsobena jedním snímkem. Předpokládám, že takových anomálii je při fotografování oblohy plno, a že to ti lidé co s tím pracuji, velmi dobře znají.
No a souhlasím, že jestli tyto 3 body byly zaznamenány pouze na té jediné observatoři, a to ještě jen v nějakém krátkém období, tak se zcela určitě nejedná o vesmírnou záhadu. Pokud se však tři zmíněné "hvězdy" vidělo i z jiných observatoří po světě, pak už to asi záhada opravdu je.

Odpovědět

T L,2023-10-26 21:00:20

Už jsem to vyřešil je to děsivé..

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz