Simulace zombie apokalypsy skvěle pomáhá s výzkumem pandemií  
Finští matematici využívají k modelování šíření nákazy a testování různých opatření oblíbený scénář se zombie apokalypsou, v tomto případě ve Finsku. A je to síla. Kdyby se v Helsinkách objevila jediná zombie, mají úřady pouhých 7 hodin na to, aby metropoli neprodyšně uzavřeli anebo zlikvidovali nákazu do poslední zombie. Jinak nemrtví zaplaví celé Finsko.
Zombie jsou pro simulace nákaz neocenitelné. Kredit: Joel Friesen, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.
Zombie jsou pro simulace nákaz neocenitelné. Kredit: Joel Friesen, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.

Simulování šíření vražedného patogenu při pandemii není snadné. Stejně jako modelovat šíření dalšího fenoménu, který zamořuje současnost jako středověký mor – dezinformací. V podobných případech je dobré mít nadhled. Finští matematici pod vedením Pauliiny Ilmonenové ho našli v zombiích, nemrtvých s věčnou chutí na mozky, kteří v simulacích zaplavili Finsko.

 

Pauliina Ilmonen. Kredit: Aalto University.
Pauliina Ilmonen. Kredit: Aalto University.

Zombie jsou jako fiktivní epidemiologický scénář až překvapivě populární. Laskavý čtenář OSLA si jistě vzpomene na slavnou kampaň americké CDC z roku 2011, která využívala zombie pro přípravu veřejnosti na pandemie. CDC tehdy byla v plné síle, ale když o 9 let později přišla opravdová pandemie, zombie bohužel tehdy byly v americké administrativě. Na OSLU jsme psali rovněž o legendárním incidentu Corrupted Blood v masivně multiplayerové hře World of Warcraft, který se dá směle přirovnat k zombie nákaze.

 

Ilmonenová s kolegy simulovali zombie a nenakažené lidi ve finských městech i okolí. Použili simulaci založenou na jednotlivcích, nikoliv na populacích, a s prostorovou komponentou, díky čemuž mohli testovat vliv karanténních opatření anebo třeba rozdíl v šíření nákazy, když se zombie objeví v hustě zalidněné oblasti anebo někde v městečku.

 

Logo. Kredit: Aalto University.
Logo. Kredit: Aalto University.

V podobných modelech lze očekávat velké množství interakcí mezi lidmi a zombiemi. Badatelé proto museli přijít s jednodušším, ale stále ještě dost realistickým modelem. Díky tomu byly simulace méně výpočetně náročné a vědci mohli simulovat rozsáhlé scénáře.

 

Jak to dopadlo? Jedním z hlavních výstupů výzkumu je, že se nákaza může šířit nesmírně rychle. Aby došlo k zastavení takové nákazy, musejí být opatření úřadů bleskurychlá. Badatelé zjistili, že když se v jejich základním modelu objeví v Helsinkách jedna jediná zombie, mají lidé jen asi 7 hodin na to, aby kompletně uzavřeli své hlavní město do karantény anebo pobili všechny zombie. Pokud to nestihnout, zombie nevyhnutelně zaplaví celé Finsko.

 

Ilmonenovou překvapilo, jak velmi málo času je na smysluplný zásah. Asi není nutné zdůrazňovat, jak těžké rozhodování by to bylo a kolik etických námitek by muselo být prolomeno. Všichni máme v živé paměti, jak špatně vyspělý svět zvládal pandemii covid-19. Simulace, jako jsou zombie apokalypsy, nám snad umožní to příště dokázat o něco lépe.

 

Pozoruhodným bonusem modelu se šířením zombie nákazy je, že může simulovat šíření dezinformací, třeba takových, které během nákazy přispívají ke zkáze. Lze si snadno představit, jaký dopad by měli popírači zombií protestující proti karanténám a doporučující léčbu bělidlem. Model by mohl být použit i k testování různých opatření proti takovým dezinformacím.

 

Video: How to predict the future – statistics with Pauliina Ilmonen

 

Video: CDC: How to Survive A Zombie Apocalypse

 

Literatura

Science Alert 27. 10. 2023.

Aalto University 26. 10. 2023.

Datum: 27.10.2023
Tisk článku

Související články:

Second Life jako mocný simulátor problémů reálného světa     Autor: Stanislav Mihulka (29.09.2009)
Jak se připravit na zombie apokalypsu?     Autor: Stanislav Mihulka (15.06.2011)
Kam utéct během invaze zombií?     Autor: Stanislav Mihulka (25.02.2015)
Virtuální zombie apokalypsa jako průprava na reálnou katastrofu     Autor: Stanislav Mihulka (24.03.2015)
Detekovali bychom zombie virus při apokalypse živých mrtvých?     Autor: Stanislav Mihulka (12.08.2018)



Diskuze:

Gábor Vlkolinský,2023-10-28 10:20:04

Sú ľudské práva, je demokracia, sú zákony. Stačí skupinu ľudí označiť za neľudí a neplatí pre nich vôbec nič. Napríklad zombies, neočkovaných, Rusov, Palestíncov.

Odpovědět


Re:

Pavel Ondrejovic,2023-10-28 12:11:43

uz len tym, ake mnoziny ste si vybrali, ste o sebe povedali pomerne dost. Druha vec je, ze ste povedali uplne zbytocnu tautologiu.

Odpovědět


Re: Re:

Gábor Vlkolinský,2023-10-29 17:17:20

Zbytočná tautologia je redundantná hlúposť. Povedali ste tým o sebe pomerne dosť.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz