Vykopávky v Baskicku odhalily velkou válku z doby před 5 tisíci let  
Neolit nebyl procházkou růžovým sadem. Jak prozradila analýza zranění na kosterních pozůstatcích z masového pohřebiště v Rioja Alavesa na severu Španělska, tehdejší neolitici dokázali uspořádat impozantní válku s mnoha mrtvými, která trvala řadu měsíců. Archeologové si přitom mysleli, že se v Evropě takhle válčilo nejdřív v době bronzové.
Tady se válčilo. Kredit: Fernández‑Crespo et al. (2023), Scientific Reports.
Tady se válčilo. Kredit: Fernández‑Crespo et al. (2023), Scientific Reports.

Poslední dobou přibývají důkazy o tom, že Evropané v období neolitu nežili zemědělskou idylku. Spíše šlo o éru rozsáhlých brutálních konfliktů, které se odehrávaly tak dávno, že s tím archeologové původně ani nepočítali. Je to jako odhalovat historii Tolkienovy Středozemě, kde bitva stíhala bitvu, jen tentokrát jde o reálné válčení bezejmenných náčelníků a kmenů.

 

Teresa Fernández‑Crespo. Kredit: University of Oxford.
Teresa Fernández‑Crespo. Kredit: University of Oxford.

Násilí v neolitu je morbidním způsobem fascinující, ale víme o něm jen velmi málo. Vědci si donedávna představovali, že neolitické konflikty probíhaly jako krátké lokální nájezdy, kterých se účastnilo tak 20-30 bojovníků. Nevěřili, že by v té době byly logisticky proveditelné delší a rozsáhlejší vojenské konflikty. K nim podle původních představ mělo docházet nejdříve v době bronzové, maximálně před 4 tisíci let.

 

Tyto představy vyvrací nedávná analýza kosterních pozůstatků 338 lidí, pochovaných asi před 5 tisíci let na jediném masovém pohřebišti, v jeskyni v oblasti Rioja Alavesa na severu dnešního Španělska, tedy v Baskicku. V sexy baskičtině to zní Arabako Errioxa, což už ke Středozemi nemá zase tak daleko.

 

Logo. Kredit: Universidad de Valladolid.
Logo. Kredit: Universidad de Valladolid.

Na uvedeném pohřebišti bylo objeveno celkem 52 pazourkových hrotů šípu, přičemž 36 z nich je poškozeno způsobem, který odpovídá zásahu nějakého cíle. Teresa Fernández‑Crespová z Universidad de Valladolid, University of Oxford a Aix-Marseille Université se svými kolegy zjistila, že 23,1 procent zkoumaných jedinců mělo poraněné kosti, přičemž u 10,1 procent šlo o nezahojená poranění, což je vcelku spolehlivou známkou toho, že dotyčný krátce po zranění zemřel.

 

Tato čísla přitom podstatně přesahují odhady počtů zranění při běžném životě té doby, které se pohybují kolem 7-17 procent u všech zranění a 2-5 procent u nezahojených zranění. Vědci rovněž zjistili, že 74,1 procent z objevených nezahojených a 70 procent ze zahojených zranění se objevilo u dospívajících či dospělých mužů. Takový nepoměr vůči zraněním u žen přitom není známý ze žádného jiného hromadného pohřebiště evropského neolitu.

 

Uvedené důkazy vedly Fernández‑Crespovou a její kolegy k závěru, že tohle byla válka. Žádný nájezd malé skupiny lapků, ale velký konflikt se spoustou mrtvých. Relativně vysoký podíl zahojených zranění ukazuje na to, že nešlo o jedinou bitvu, ale opravdu o válku, která mohla trvat nejméně několik měsíců. Pokud jde o konkrétní příčiny této války, jsou nejspíš ztracené hluboko v minulosti. Jak ale známe lidi, jistě si nebude těžké představit, jak k takové válce mohlo dojít. Byli úplně stejní jako my.

 

Literatura

Phys.org 2. 11. 2023.

Scientific Reports 13: 17103.

Datum: 03.11.2023
Tisk článku

Související články:

Kde sa berú zlí ľudia?     Autor: Matej Čiernik (02.05.2017)
Proč se lidé zabíjejí: Války a vraždy pod lupou     Autor: Pavel Houser (21.06.2017)
Proč lidé více soucítí se psy, než s jinými lidmi?     Autor: Stanislav Mihulka (03.11.2017)
Brutální válku šimpanzů v Gombe poháněla touha po moci, ambice a žárlivost     Autor: Stanislav Mihulka (23.04.2018)
Nečekejte, že psychopaté se věkem změní k lepšímu     Autor: Dagmar Gregorová (25.05.2022)
Válčení tvaruje uspořádání lidských společností     Autor: Stanislav Mihulka (06.07.2022)
V neolitické Evropě zuřily války a násilí     Autor: Stanislav Mihulka (26.01.2023)
Městské násilí: Obyvatelé prvních měst si rozbíjeli hlavy jako smyslů zbavení     Autor: Stanislav Mihulka (14.10.2023)



Diskuze:

Nihil novi sub sole

Martin Drašner,2023-11-04 09:47:58

Zajímalo by mne, co pan Mihulka myslí časovým údajem "v poslední době." Psal o tom totiž ve své knize "Válka před civilzací: Mýtus o mírumilovném divochovi" Lawrence H. Keeley v roce 1996. Ten ovšem píše doslova válce mezi "mirumilovnými" historiky a realistickými archeology, kteří věděli, co vykopávají.

Odpovědět

Choroba války

Mintaka Earthian,2023-11-04 09:07:39

Tak to vypadá, že tam kde jsou dostupné historické záznamy, tam je to samá válka. A tam kde nejsou a podaří ze najít jiné zdroje informací, je to podobné. Možná je to jen zkreslení, že ohrožující události mají násobně výraznější stopu, než časy poklidného živobytí.

Animovaná historie ze středního východu. Bohužel, opět aktuální.

This Land Is Mine
https://www.youtube.com/watch?v=8tIdCsMufIY

Odpovědět


Re: Choroba války

Martin Novák2,2023-11-04 11:56:12

Nebuďte naivní, války začaly dřív než lidi slezli ze stromů:
https://zoom.iprima.cz/zajimavosti/simpanzi-valka

Odpovědět

Války vedli

Tomáš Novák,2023-11-03 18:32:47

...už Kromaňonci s posledními neandrtálci před asi 45 až 24 tisíci lety!

Odpovědět


Re: Války vedli

Martin Smatana,2023-11-03 20:48:55

Takže tých niekoľko % neandertálskej DNA máme v našich genómoch nie v dôsledku exotickej lásky, ale v dôsledku znásilnenia?

Odpovědět


Re: Re: Války vedli

Martin Novák2,2023-11-04 11:44:01

Každopádně ji miloval dost na to že ji hned po znásilnění nesnědl. Jestli to chcete považovat za projev "exotické lásky" to je na vás :-)

Odpovědět


Re: Re: Re: Války vedli

Martin Smatana,2023-11-04 18:29:54

Keď už je reč o exotickej láske, napadol mi jeden vtip na túto tému.
Povzdych nemeckého dôchodcu:
Moja thajská manželka tvrdí, že veľkosť penisu pre vzťah nie je dôležitá. Ale aj tak by som bol radšej, keby žiadny nemala...

Odpovědět

nevím, zda to něco dokazuje -

Eva M,2023-11-03 18:32:23

- teoreticky to mohlo být "osadní pohřebiště"; 17% a 23% není zas takový rozdíl, nepíše se, jaká to byla zranění, ani že by bylo dokázáno, že pozůstatky se na pohřebišti octly při jediné příležitosti....................takže nejspíš byla, ale podle popisu zde ne nutně...

Odpovědět


Re: nevím, zda to něco dokazuje -

Eva M,2023-11-03 18:41:32

.. ta změť kosterních pozůstatků působí velice podivným dojmem... těžko si představit způsob vzniku...

Odpovědět


Re: Re: nevím, zda to něco dokazuje -

Martin Novák2,2023-11-04 11:52:03

Autoři jsou názoru že to je masový hrob. Ostatně pokud se lidi v neolitické době dokázali sejít na to aby tahali desítky tun těžké balvany desítky kilometrů daleko a navršili hotové hory hlíny tak není žádný důvod si myslet že by se nedokázali sejít k bitvě. Vzájemně se zabíjejí i šimpanzi, takže lidi s tím začali dřív než slezli ze stromů.

Odpovědět


Re: Re: Re: nevím, zda to něco dokazuje -

Eva M,2023-11-04 13:08:41

je to pravděpodobné (těžko si představit, že by do podobného másta lezli opakovaně - duchové a zápach); druhou možností je spoluúčast nějakého geologického procesu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: nevím, zda to něco dokazuje -

Jarda Ticháček,2023-11-05 20:31:21

Mám trochu jiný názor.
Na nějaká strašidlo, a kvílící duchy asi tehdy moc nevěřili. Reálný život skýtal dost nepříjemnostmi, než aby si jej naší předkové ozvláštňovali něčím takovým. Navíc, co si budeme povídat, prostěradla ještě nebyla k dispozici, takže do čeho se mohl halit kvílící nebožtík pronášející své „hůůů"?
No a s tím zápachem si také nejsem jistý. Ti lidé nebyli vegetáriani. Co ulovili, zapracovali do mrtě. K nejbližší lednici to měli pár tisíc let. Zápach? V divočině? Doma jim to smrdělo hůře, nežli na nějakém bojišti po týdnu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: nevím, zda to něco dokazuje -

D@1imi1 Hrušk@,2023-11-05 21:49:48

Že nevěřili na duchy, protože měli dost jiných starostí, je ničím nepodložená dedukce, jak by se měli naši racionálně založení předkové chovat :-) Přitom se stačí podívat na etnika, která dosud žijí na úrovni doby kamenné v Africe, Jižní Americe či jihovýchodní Asii- šamany, magickými obřady či talismany se to jen hemží.

Odpovědět

haploskupiny

Martin Smatana,2023-11-03 17:08:55

Viac o identite bojovníkov prezradia haploskupiny mužského chromozómu Y, ak sa ich podarí zistiť, a prípadne mitochondriálna DNA.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz