Potkani mají představivost: V mysli cestují na imaginární místa  
Rádi se pyšníme představivostí, která nám umožňuje putovat mentální krajinou. Můžeme navštěvovat místa, na nichž jsme byli v minulosti nebo jsme o nich třeba četli. Experimenty s virtuální realitou a čtením signálu z hipokampu ukázaly, že to potkani dovedou taky. Nejspíš stejně dobře jako my.
O čem asi sní potkani? Kredit: CC0 Public Domain.
O čem asi sní potkani? Kredit: CC0 Public Domain.

Naším největším hříchem je pýcha. Představivost považujeme za jednu z nejvíce komplexních a magických funkcí lidského mozku. A obvykle jedním dechem předpokládáme, že je to taková pěkně výhradně lidská vlastnost. Podle nedávného výzkumu na potkanech je to nejspíš omyl. Jak již tolikrát v minulosti, naši pýcha upírala jiným savcům schopnosti, které jsme si přisvojili.

 

Chongxi Lai. Kredit: HHMI.
Chongxi Lai. Kredit: HHMI.

Stejně jako lidé mají i potkani v hipokampu speciální typ pyramidových neuronů (place cell), které hýří aktivitou při pohybu v prostředí. Víme, že v lidském hipokampu tyto pyramidové neurony vytvářejí kognitivní mapy, které funguj jako mentální modely prostředí, co jsme navštívili, o nichž jsme četli nebo je třeba viděli v televizi. Tyto mapy si můžeme vyvolat v mysli a představovat si, že jsme se ocitli na nějakém jiném, třeba velice vzdáleném místě, aniž by se naše tělo třeba jen pohnulo.

 

Chongxi Lai z amerického Howard Hughes Medical Institute (HMMI) a jeho spolupracovníci byli zvědaví, jestli mají potkani stejnou schopnost. Vytvořili rozhraní pro čtení signálů z mozku potkana (BMI, Brain-machine interface), které zaměřili na hipokampus potkanů. Pak potkany umístili do simulátoru, který vytvářel sférické prostředí 360 ° virtuální reality s pohybovým trenažérem, připomínajícím sférický běžecký pás.

Logo Howard Hughes Medical Institute. Kredit: HHMI
Logo Howard Hughes Medical Institute. Kredit: HHMI

 

Potkani se učili v tomto digitálním prostředí orientovat při hledání odměny, jak je u podobných výzkumů zvykem. Zmíněné mozkové rozhraní současně luštilo, jak se signály z hipokampu potkanů překládají do pohybu prostředím. Vědci po čase vypnuli pohybový trenažér a potkani se pohybovali ve virtuální realitě simulátoru jen ve své mysli a tímto způsobem také získávali pamlsky.

 

Jak říká Lai, jejich výzkum prokázal, že potkani při navigaci využívají hipokampus a že se dovedou pohybovat v mentálních mapách, aniž by se na dotyčná místa dostali fyzicky. Když potkani zvládli pohyb v simulátoru jen s použitím mysli, badatelé jim dali „úkol Jediů.“ Potkani museli v mysli uchopit vybraný objekt a pohybovat s ním v mentální krajině. Opět to zvládli na jedničku. Mistr Yoda by měl jistě radost.

Vzhledem k tomu, že potkani udrží konkrétní aktivitu zmíněných neuronů po dlouhou dobu, jsou zřejmě jejich prožitky při „putování mentální krajinou“ dost realistické. Třešničkou na dortu bylo zjištění, že potkani ovládají triky v mentální krajině s využitím hipokampu stejně dobře jako lidé. Je to sice poněkud rána pro naši pýchu, ale zároveň fascinující pozorování, na které se určitě zaměří navazující výzkum.

 

Video: Volitional activation of remote place representations with a hippocampal BMI (Part 1)

 

Video: Volitional activation of remote place representations with a hippocampal BMI (Part 2)

 

Video: Volitional activation of remote place representations with a hippocampal BMI (Part 3)

 

Video: Volitional activation of remote place representations with a hippocampal BMI (Part 4)

 

Literatura

IFL Science 2. 10. 2023.

Science 382: 566–573.

Datum: 05.11.2023
Tisk článku

Související články:

Potkaní soucit     Autor: Jaroslav Petr (16.12.2011)
Robotický trapič deprimuje laboratorní potkany     Autor: Stanislav Mihulka (19.02.2013)
Superpočítač simuloval část mozku potkana     Autor: Stanislav Mihulka (11.10.2015)
Soucit a milosrdenství jako dílo parazitů?     Autor: Josef Pazdera (02.02.2017)
Zhoršuje hysterektomie paměť?     Autor: Josef Pazdera (12.12.2018)
Neurovědcům se daří zvrátit symptomy Williamsova syndromu     Autor: Josef Pazdera (29.04.2019)
Receptor rozhodující o osudu mozkové kmenové buňky     Autor: Dagmar Gregorová (14.05.2022)
Alkohol a kofein, jak se to rýmuje?     Autor: Miloslav Pouzar (22.01.2023)



Diskuze:

Nihil novi sub sole

Martin Drašner,2023-11-06 08:50:40

Nevím, čím jsou ta paní archeoložka a pan Mihulka tak překvapení, ale o archeologických dokladech bojů, přepadů sídlišť apod. psal už v roce 1996 v knize War before Civilization archeolog Lawrence H. Keeley. Už tehdy si stěžoval, že jeho kolegové historikové bezdůvodně blouzní o ušlechtilém mírumilovném obyvateli Evropy i Amerik v předchozích tisíciletích, i když vykopávky říkají něco úplně jiného. Nemluvě o tom, že už před 16ti lety (2007) proběhly rozsáhlé vykopávky v Tollensee, které prokázaly, že tam někdy ve 12. stol. BC proběhla docela velká bitva. Takže nechápu.

Odpovědět


Re: Nihil novi sub sole

Eliska Machalkova,2023-11-06 15:03:19

Nic si z toho nedělejte Martine, my ostatní chápeme. Jste protě borec!

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz