Oblíbený projekt HAARP provokuje konspirátory světélkováním oblohy  
Operátoři projektu HAARP, který v poslední době poněkud ustoupil ze slávy, co se těší mezi konspiračními nesmysly, naplánovali pozoruhodné experimenty v ionosféře, které zahrnovaly tvorbu umělé světelné záře v atmosféře. Pokud přálo počasí, mělo být světélkování viditelné do vzdálenosti až 480 kilometrů od Gakony na Aljašce, kde HAARP sídlí.
Ikonický HAARP. Kredit: UAF/GI. Foto: JR Ancheta.
Ikonický HAARP. Kredit: UAF/GI. Foto: JR Ancheta.

Asi jen málokdo neslyšel o projektu pro vysokofrekvenční aktivní aurorální výzkum HAARP (High Frequency Active Auroral Research Program). Původně to byl projekt US Air Force, US Navy a DARPA pro výzkum ionosféry. Vzhledem k vojenskému zázemí, nevyhnutelnému utajování a celkově podivnému a málo pochopitelnému obsahu si HAARP záhy získal značnou přízeň konspirátorů a podivínů všeho druhu, hecovaných vlivovými operacemi.

 

HAARP poblíž Gakony na Aljašce. Kredit: US Federal Government, Wikimedia Commons.
HAARP poblíž Gakony na Aljašce. Kredit: US Federal Government, Wikimedia Commons.

Doslova se mezi nimi hřál na výsluní. Kterému jinému projektu se poštěstilo být považován za „geofyzikální zbraň,“ příčinu ničivých bouří, záplav, hurikánů, sucha či zemětřesení, ale také pádu letadel, syndromu války v Zálivu (GWS) nebo třeba syndromu chronické únavy. Není to tak dávno, co byl HAARP hromosvodem všech katastrof, neštěstí a soužení, co postihují lidstvo. A to ještě vlastně soustavu hromosvodů připomíná.

V posledních letech ale věhlas HAARP mezi konspirátory poněkud pohasl. Na lidstvo se přiřítily nové hrůzy a veřejnost, přinejmenším ta americká, momentálně namísto vědců zkoumajících atmosféru pronásleduje virology a epidemiology.

 

Teď ovšem, jak se zdá, se HAARP rozhodl poněkud přitopit pod kotlem. Zpravodajské agentury vydaly varování, že od soboty 4. do úterý 7. listopadu se na HAARP uskuteční výzkum zaměřený na procesy v ionosféře a rádiové vlny na velmi nízkých frekvencích (VLF/ELF). Součástí výzkumu bylo i vytváření umělého světelného záření či světélkování atmosféry (Airglow).

 

mělé světélkování atmosféry generované projektem HAARP v roce 2008. Kredit: US Navy, Wikimedia Commons.
Umělé světélkování atmosféry generované projektem HAARP v roce 2008. Kredit: US Navy, Wikimedia Commons.

HAARP umí takové světélkování generovat a názorně tak předvádět, že vlastně tak trochu je geofyzikální zbraní, i když v tomto případě patrně hlavně proti nešťastným fotografům noční oblohy a radioamatérům. Plus proti pilotům, kterých se dotkne omezení letového provozu. Takto vytvořené záření bývá na hranici viditelnosti pouhým okem, ale za jen trochu příznivých podmínek je v širokém okolí projektu HAARP patrné.

 

Na zmíněném výzkumu se podílí tým odborníků řady amerických institucí. Během uvedených čtyř dní zahrnoval řadu experimentů, které se odehrávaly ve výšce cca 50 až 560 kilometrů. Vědci před zahájením experimentů upozornili, že vyvolají světélkování oblohy, které bude viditelné lidským zrakem až do vzdálenosti kolem 480 od projektu HAARP. Ten se nachází v Gakoně na Aljašce. Uvedené oblast zahrnuje i města Anchorage a Fairbanks, což představuje podstatnou část obyvatel Aljašky.

 

HAARP vytváří světélkování atmosféry podobně, jako Slunce vyrábí polární záře. Excituje elektrony v zemské ionosféře pomocí pulzů vysokofrekvenčních rádiových vln. Slouží k tomu zařízení Ionospheric Research Instrument, jehož 180 antén dovede bušit do ionosféry 3,6 megawatty. Pokud bylo světélkování vidět, tak se objevilo v podobě slabé červené nebo zelené záře na specifické části oblohy, ve výšce asi 225 km.

 

Video: HAARP Open House 2022

 

Literatura

Phys.org 3. 11. 2023.

HAARP November 2023

Datum: 08.11.2023
Tisk článku

Související články:

Japonsko ve stínu stálé hrozby     Autor: Dagmar Gregorová (25.03.2011)
Legendární HAARP nejspíš skončí     Autor: Stanislav Mihulka (19.05.2014)
Obávaný HAARP nachystal pro konspirátory … den otevřených dveří     Autor: Stanislav Mihulka (16.10.2016)
Čína plánuje vlastní HAARP: Velký vojenský radar maskovaný za vědu     Autor: Stanislav Mihulka (15.06.2018)
Populární projekt HAARP se stane součástí planetární obrany Země     Autor: Stanislav Mihulka (31.12.2022)



Diskuze:

Konspirace

Jiří Brtnický,2023-11-09 12:07:47

Konspirátoři jsou všichni, kdo by si dovolili zapochybovat o stoprocentní věrohodnosti manestreamových informací, a basta fidli.

Odpovědět


Re: Konspirace

Marcel Brokát,2023-11-11 12:44:46

Přesně řečeno!
Za starých časů se tomu říkalo "strana a vláda řekla a tak to prostě je..." a kdo řekl něco jiného byl označen za nepřítele lidu... :-)
A potom že se lidstvo nevyvíjí ... Nová doba, nová terminologie !!! obsah páchne ovšem hnilobou...

Odpovědět

Gábor Vlkolinský,2023-11-09 06:14:17

Udržujú tento drahý projekt už hodne dlho. Len preto, aby obloha svetielkovala?

Odpovědět

Náhoda?

Petr Slachta,2023-11-08 13:27:58

No, a jenom náhodou byla v té době vidět polární záře i u nás.
Už si té zajímavé náhody všiml nějaký konspirator v čr?
:-)

Odpovědět


Re: Náhoda?

Jirka Naxera,2023-11-08 22:12:36

Timto bych rad ponizene poprosil iluminaty, zidozednare, klerofasisty, kryptobolseviky, 5G dodavatele (Huawei, Nokia), jestirky, Vesmirne kuny, dezolaty a dalsi podezrele z konspirovani, aby priste sve pokusy nad uzemim CR provadeli v dobe, kdy je jasne nebe.

Nic nedokaze tak zkazit naladu, jako kdyz clovek vylovi na pude staniolovou cepici, vyzene z ni pavouky, oprasi zbytek, aby misto pozorovani geofyzikalni zbrane (tentokrat navic pouzite proti Slunce) z prvni linie proste zmoknul a nastydl.

Odpovědět


Re: Re: Náhoda?

D@1imi1 Hrušk@,2023-11-08 22:39:11

Ta zaprášená staniolová čepice na půdě je po rodičích? Dnes už člověk koupí jedině Al obal. Jistě to byli/jsou velmi osvícení lidé :)

Odpovědět


Re: Re: Re: Náhoda?

Jirka Naxera,2023-11-08 22:56:05

Ve sklepe. A najde se tam veci, treba i pulsacni modelarsky motor (to me asi sousedi zabijou, jestli to nekdy budu zkouset ;-) )

Odpovědět


Trochu mimo

Josef Waters,2023-11-09 16:57:20

Bude to takových 45 let, co jsem pulzák (v upoutanci) slyšel a dodnes si to živě pamatuju. To je něco! Snad jen motorová zkouška "roztrženýho" MiGu na KOSu byla silnější. Samozřejmě na podstatně nižších frekvencích ...

A ta polární záře mi taky nevyšla :-(

Odpovědět


Re: Trochu mimo

Jarda Ticháček,2023-11-13 16:34:03

Polární záře?
U nás bylo jasno. Jenže oni září v naprosto nevýhodných časech. Když hnípu jak krtek.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz