Co se stane se sklem, když je miliardy let vystavené kosmickému záření?  
Návratový modul čínské mise Čchang-e 5 přivezl vzorky regolitu z oblasti lunárních dómů Mons Rümker, které obsahovaly nepatrné kousky lunárního skla, vytvořeného v žáru dopadu dávných meteoritů na Měsíci. Jejich detailní analýza odhalila, jak se sklo chová, když ho miliardy let trýzní tvrdé kosmické záření.
Analýzy vzorků L-R a H-A získaných z částice lunárního skla I. Kredit: Chen et al. (2023), Science Advances.
Analýzy vzorků L-R a H-A získaných z částice lunárního skla I. Kredit: Chen et al. (2023), Science Advances.

Sklo čili amorfní oxid křemičitý s rozmanitými příměsemi je úžasný materiál. Obvykle spojuje tvrdost s křehkostí a průhledností a je symbolem trvanlivosti. Lidé ho vyrábějí a používají asi 4 tisíce let. Příroda to umí mnohem, mnohem déle. Díky tomu dostali vědci šanci zodpovědět zvídavou otázku, jak to vlastně ve skutečnosti je s trvanlivostí skla. Co se s ním stane, když do něj buší tvrdé kosmické záření po miliardy let?

 

Testování landeru a orbiteru mise čínské mise Čchang-e 5. Kredit: China News Service, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.
Testování landeru a orbiteru mise čínské mise Čchang-e 5. Kredit: China News Service, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.

Kde najít takové sklo?

Ve skutečnosti je to velmi jednoduché. Stačí si pro něj zaletět na povrch Měsíce. Vyrábějí ho tam meteority, když bez odporu atmosféry plnou silou narážejí do lunárního povrchu a taví ho. Tímto způsobem vzniká měsíční sklo. Jsou to vlastně exotické vltavíny.

 

Oblast Mons Rümker na snímku z mise Apollo 15. Kredit: NASA, Wikimedia Commons.
Oblast Mons Rümker na snímku z mise Apollo 15. Kredit: NASA, Wikimedia Commons.

Lunární sklo se nedávno dostalo do rukou čínských vědců, jako součást vzorků z oblasti lunárních dómů Mons Rümker, které dopravil na Zemi návratový modul mise Čchang-e 5. Badatelé získali 5 kousků lunárního skla o velikosti 20 až 53 mikrometrů, tedy menší než šířka lidského vlasu. Prostudovali je s využitím transmisní elektronové mikroskopie TEM a testovali jejich mechanické vlastnosti.

 

Následně tyto vzorky vystavili teplotě 650 °C po dobu asi 5 minut. Takové zacházení vyvolalo tání lunárního skla, čímž se vrátilo do původního stavu, tedy do podoby těsně po nárazu meteoritu, který dané sklo vytvořil. Badatelé pak mohli porovnat původní vlastnosti lunárního skla s tím, jak sklo vypadalo po miliardách let na povrchu Měsíce.

 

Jak to dopadlo? Miliardy let válení se po povrchu Měsíce způsobily, že se u lunárního skla o více než 70 procent, tedy značně neobvykle, zvýšil Youngův modul, čili modul pružnosti v tahu.

 

Obecně mají vyšší hodnotu této veličiny materiály, které potřebují k dosažení stejné deformace vyšší napětí. Obvykle se vyjadřuje v gigapascalech, u betonu má hodnotu 35 GPa, u konstrukční oceli 210 GPa a u monokrystalického diamantu 820-1250 GPa. Také se ukázalo, že sklo miliardy let zkrápěné kosmickým zářením ztvrdlo.

 

Poznatky získané díky čínské lunární misi by mohly přispět k vývoji nových typů vysoce odolných a stabilních materiálů pro ochranu vůči tvrdému záření, ať už na Zemi anebo v kosmickém prostoru.

 

Video: Chang’e-5 lunar samples extracted from the capsule

 

Video: How China's Chang'e-5 spacecraft will collect, return moon samples

 

Literatura

Phys.org 10. 11. 2023.

Science Advances online 8. 11. 2023.

Datum: 14.11.2023
Tisk článku

Související články:

Samonavozené spinové sklo je novým skupenstvím hmoty     Autor: Stanislav Mihulka (30.05.2020)
Nové uhlíkové sklo je tak tvrdé, že s ním lze poškrábat diamant     Autor: Stanislav Mihulka (11.08.2021)
Nové ultratvrdé diamantové sklo vyrobili z rozmačkaných fullerenů     Autor: Stanislav Mihulka (26.11.2021)
Vylepšené sklo LionGlass je nejméně 10krát odolnější vůči prasklinám     Autor: Stanislav Mihulka (05.07.2023)



Diskuze:

a co takhle čas?

Tomáš Pilař,2023-11-14 21:26:30

Třeba to nemusí být kosmickým zářením, třeba to může být jenom časem. Běžné sklo významně křehne i v lidských časových škálách, a proto sklenáři odmítají pracovat se starým sklem (blbě se láme)

Odpovědět


Re: a co takhle čas?

Jirka Naxera,2023-11-15 00:48:58

Tak me napada, ze bude otazkou, jak moc to je nasledek skutecne stari, a do jake miry rozdilneho vyrobniho postupu popr. slozeni?
Celkem nemam problemy zrecyklovat sklo z nejakych 80 let a dal (pokud zrovna nebylo dlouhodobe v pokroucenem ramu, to pak praska i na spatny pohled), ale u starsich skel je popelnice jasna volba. Ale navic vetsinou jsou mnohem pokroucenejsi a obvykle i z tenciho skla, nez ty "novejsi".

Odpovědět

obvyklý Youngův modul skla

František Liška,2023-11-14 10:52:17

není v článku zmíněn, ale bude to kolem 80 GPa, viz
A. Makishima, J.D. Mackenzie, Direct calculation of Young's moidulus of glass, Journal of Non-Crystalline Solids 12, 1973, 35-45. (1 kbar = 0.1 GPa)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz