Záhadný „Tasmánský čert“ se vrací po explozivní smrti jako vesmírná zombie  
Výzkum tajuplných vesmírných explozi FBOTů nabral šokující obrat. Astronomové zcela nečekaně objevili v místě Tasmánského čerta, detekovaného 7. září 2022, „zombie záblesky,“ stejně jasné jako původní FBOT. Jen tentokrát trvaly jen pár minut až hodin. Zřejmě jde o projev kompaktního objektu typu černé díry nebo neutronové hvězdy, konkrétní mechanismus ale zůstává neznámý.
Pohání FBOTy černá díra? Kredit: NASA/JPL-Caltech.
Pohání FBOTy černá díra? Kredit: NASA/JPL-Caltech.

V létě 2018 jsme se stali svědky velmi neobvyklé vesmírné exploze. V galaxii CGCG 137-068 v souhvězdí Herkula, vzdálené asi 200 milionů světelných let něco vybuchlo, desetkrát přezářilo běžnou supernovu a pak zase pohaslo. Později vyšlo najevo, že událost AT2018cow, proslavená jako „Kráva,“ je prvním známým případem velmi extrémní kategorie kosmických výbuchů, kterým se říká FBOTy (Fast Blue Optical Transients) někdy též LFBOTy (Luminous FBOT).

 

Anna Y. Q. Ho. Kredit: Cornell University.
Anna Y. Q. Ho. Kredit: Cornell University.

Doposud jsme oficiálně detekovali 7 FBOTů. Kromě dvou explozí bez sexy přezdívek CSS161010 a AT2020mrf to jsou „Kráva,“ „Koala,“ „Velbloud,“ „Tasmánský čert“ a „Pěnkava.“ Jsou podobné supernovám a zdrojům gama záblesků. Jak prozrazuje jejich akronym, sdílejí ohromující zářivost v optické oblasti, rychlý nástup i odeznění exploze a jejich spektrum je koncentrované kolem modrého záření.

 

FBOTy jsou fascinující, velmi vzácné a také naprosto záhadné. Je zjevné, že je odpaluje nějaký opravdu hodně energetický vesmírný mechanismus. Nikdo ale neví, o co vlastně jde. Ve hře je více hypotéz, ale podobně jako v případě rychlých rádiových záblesků GRB, navzdory novým poznatkům záhada trvá a spíše se prohlubuje. Teď tomu navíc nasadil korunu Tasmánský čert.

 

Tasmánský čert (Tasmanian Devil) čili vesmírná exploze AT2022tsd, vzdálená něco přes 4 miliardy světelných let, kterou jsme na Zemi detekovali 7. září 2022, je druhým nejmladším FBOTem, s nímž jsme zatím měli tu čest. Tasmánského čerta objevil software, který s kolegy vyvinula Anna Y. Q. Hoová z americké Cornell University, kvůli analýze ohromného množství dat legendárního lovce divností na obloze Zwicky Transient Facility. V prosinci 2022 tento FBOT vyhasl.

 

Logo. Kredit: Cornell University.
Logo. Kredit: Cornell University.

Jenomže pak se začaly dít věci. Přesně po 100 dnech od exploze se Tasmánský čert se vrátil jako neuvěřitelná vesmírná zombie a naprosto tím vědce šokoval. Hoová a spol. při rutinním pozorování detekovali v místě Tasmánského čerta záblesk. Byl stejně silný jako původní FBOT, ale trval jen pár minut. Při zpětné kontrole odhalili další takový zombie záblesk 26 dní po původní explozi.

 

Tasmánský čert se najednou stal prioritou astronomie číslo jedna. Dotyčnou oblast déle než 20 nocí pozorovalo 13 různých teleskopů. Objevili 14 dalších zombie záblesků, jejichž délka byla 10 minut až 4,5 hodin. A určitě to nebyly všechny, které Tasmánský čert vyprskl. Některé z nich byly viditelné jen v určité části spektra, například v optické a nikoliv v rentgenové. Žádný z nich nebyl patrný v oblasti záření gama.

 

Hoová září nadšením, že nikdy nic podobného nikdo neviděl. FBOTy byly už tak dost šílené a teď je to ještě horší, v tom nejlepším smyslu slova. Badatelé jsou do jisté míry přesvědčeni, že fascinující zombie záblesky naznačují původ FBOTů v mrtvých hvězdách, tedy extrémních oharcích vyhořelých hvězd, jako jsou neutronové hvězdy nebo černé díry. Proto ty řeči o zombiích. Je to ale tak trochu z nouze ctnost, protože nevíme o jiných objektech, co by takové chování umožňovaly. Zároveň samozřejmě stále netušíme, jak konkrétně jsou FBOTy odpalovány. Výzkum pokračuje, těšme se na další novinky.

 

Video: NASA Hubble's show an artist’s Concept of Luminous Fast Blue Optical Transient

 

Literatura

Space.com 15. 11. 2023.

IFL Science 15. 11.

Nature online 15. 11. 2023.

Datum: 16.11.2023
Tisk článku

Související články:

„Kráva“ je tajuplnou vesmírnou explozí     Autor: Stanislav Mihulka (13.01.2019)
FBOTy jsou novými monstry v ZOO extrémních kosmických explozí     Autor: Stanislav Mihulka (29.05.2020)
Proxima Centauri znovu běsní     Autor: Tomáš Petrásek (23.04.2021)
FBOT „Kráva“ byl tou nejméně symetrickou vesmírnou explozí     Autor: Dagmar Gregorová (05.04.2023)
V ramenu Větrníku se rozzářila supernova     Autor: Dagmar Gregorová (29.05.2023)



Diskuze:

Komunikace

Jiri Tesitel,2023-11-16 07:13:57

Konecne kanal, po kterem by se dalo komunikovat na velke vzdalenosti. :- ) Zkousel to nekdo dekodovat, nebo mame v pozorovani prilis velke mezery?

Odpovědět


Re: Komunikace

Viktor Mikulenčák,2023-11-16 09:48:20

S přihlédnutím k současným teoriím by mě zajímalo,jestli by se našla civilazace která by chtěla poslat vzkaz který si někdo "přečte" pár miliard poté...

Odpovědět


Re: Re: Komunikace

Mintaka Earthian,2023-11-16 13:28:16

Ale jo, šel bych do toho.

Třeba něco ve stylu "Bacha na Vogony".

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz