Původ všeho: Kdy žila tajuplná LUCA, nejmladší společný předek organismů?  
Půjdete-li proti proudu času a budete-li hledat společné předky dnešních i vymřelých organismů, nakonec dospějete do jediného bodu. To je LUCA, společný předek všech známých organismů. Velice nás zajímá, ale víme toho jen málo. Pozoruhodná je otázka, kdy LUCA vlastně žila?
Kdy žila a jak asi vypadala „LUCA“ (Last Universal Common Ancestor). Kredit Osel.
„LUCA“ (Last Universal Common Ancestor). Kredit Osel.

Historie života je historií potomků a jejich společných předků. Lidé sdílejí společného předka se šimpanzi, o něco staršího společného předka s gorilami, pak taky s lemury, netopýry, slony, tyranosaury, žraloky, hvězdicemi, octomilkami, nezmary, muchomůrkami, amébami, a kdysi velice dávno i s tulipány.

 

Byla doba, kdy tahle planeta vypadala úplně jinak a kdy žil nejmladší společný předek všech známých organismů. Nikdy jsme nenašli jeho fosilii, a pokud náhodou ano, nevíme o tom. Přesto má jméno, LUCA čili Last Universal Common Ancestor, poslední univerzální společný předek. Překlad poněkud pokulhává, protože LUCA nebyla konec, jak evokuje „poslední.“ Byla začátek, alespoň pokud jde o organismy, které známe.

 

Kdy žila LUCA? Kredit: Tara Mahendrarajah.
Kdy žila LUCA? Kredit: Tara Mahendrarajah.

Jsme si velmi jistí, že nějaká LUCA existovala. Velmi nás zajímá, ale všechno, co o ní tušíme, tušíme jen nepřímo. Odvozujeme to z dnešních (i dávných) organismů. Jsou to všechno potomci ctihodné LUCy, nás nevyjímaje. Stručně řečeno, pokud mají nějaký znak zástupci všech tří hlavních větví života, tedy eukaryot, archeí a bakterií, můžeme se domnívat, že ho zdědily od nejmladšího společného předka, čili LUCy. Zároveň je dobré mít na paměti, že žijeme ve světě, v němž je velmi oblíbený horizontální přenos genetického materiálu, jehož prostřednictvím si organismy mohou vyměňovat i velké kusy genomu. Takže s LUCou to není zase tak jednoduché.

 

Tara Mahendrarajah. Kredit: NIOZ.
Tara Mahendrarajah. Kredit: NIOZ.

Věc je ve skutečnosti ještě mnohem napínavější, protože LUCA nevisí ve vzduchoprázdnu. Je totiž dost pravděpodobné, že existovaly i jiné organismy nebo i entity, u nichž je organismálnost na pováženou, které už v dnešním světě nejsou. Anebo některé třeba i jsou, ale zatím jsme je nenašli. Viděno touto optikou LUCA prakticky jistě nebyla prvním společným předkem všeho života na Zemi. To byla FUCA (First Universal Common Ancestor), jejíž je LUCA nejspíš jen vzdáleným potomkem.

 

Aby toho nebylo málo, potomkem LUCy mohly být i nebuněčné entity, z nichž mohly vzniknout třeba dnešní velké DNA viry. V takovém případě by byla mezi potomky LUCy i jistá LUCELLA (Last Universal Cellular Ancestor) aneb poslední společný předek všech dnešních buněk.

 

Pozoruhodnou a rovněž obtížně zodpověditelnou otázkou je, kdy LUCA vlastně žila. V současné době existují dvě hlavní hypotézy, jedna neuvěřitelná a druhá skoro nepochopitelná. Neuvěřitelná, ovšem v dobrém smyslu slova, je představa, že LUCA žila někdy před 3,8 až 3,5 miliardami let. To by pěkně odpovídalo konci zběsilého období Pozdního těžkého bombardování, kdy Zemi strefovala záplava meteoritů všech velikostí. Počátkem devadesátých let se lidé udivovali, že by život vznikl tak rychle, sotva pár set milionů let po nastolení příhodných podmínek, alespoň za našeho pohledu.

 

Logo. Kredit: NIOZ.
Logo. Kredit: NIOZ.

Ukázalo se ale, že to nejspíš je ještě mnohem „horší“. V průběhu 21. století se totiž postupně vynořuje hypotéza, že LUCA žila na Zemi asi před 4,5 miliardami let, v době do 50 milionů let od velkolepé srážky, ve které vznikl Měsíc. Tohle je skoro nepochopitelná situace. Vyžadovala by to, aby Země svižně chladla, zformovaly se oceány a v nich vznikl život, který pak nějak přežil celé Pozdní těžké bombardování, které bylo všechno jen ne vhodné pro život.

 

Ale co naplat, molekulární analýzy jsou v tomto případě poměrně rezolutní (i když ani ony nejsou neomylné). Představu vzniku života hned na počátku všeho potvrzuje i nejnovější studie na toto téma, kterou má na svědomí Tara Mahendrarajahová z nizozemského Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, známého jako NIOZ, se svými kolegy. Analyzovali evoluci klíčového enzymatického systému ATP syntázy, u něhož se předpokládá, že vznikl ještě před LUCou. Následně pak odhadovali, kdy došlo ke klíčovým událostem pozemské evoluce.

 

Badatelé dospěli k tomu, že LUCA žila někdy před 4,52 až 4,32 miliardami let, což slušně zapadá do zmíněné „nemožné“ hypotézy. Pokud mají pravdu, znamenalo by to, že život vzniká prakticky ihned, míněno v geologickém vnímání času, jakmile dostane příležitost. V tomto případě ihned po zklidnění situace po kataklyzmatické srážce s protoplanetou Theia, při které vznikl Měsíc. Jako bonus Mahendrarajahová a spol. odhadli, že společný předek bakterií žil někdy před 4,49 až 4,05 miliardami let, kdežto společný předek archeí před 3,95 až 3,37 miliardami let a byl tedy mladší. Pátrání po průběhu vzniku života samozřejmě pokračuje.

 

Video: What Was the Ancestor of Everything?

 

Literatura

NIOZ 21. 11. 2023.

Nature Communications 14: 7456.

Datum: 23.11.2023
Tisk článku

Související články:

Nejmladší společný předek dnešních organismů miloval podmořské kuřáky     Autor: Stanislav Mihulka (31.07.2016)
Z pekla štěstí: Před necelým milionem let lidská linie málem vyhynula     Autor: Stanislav Mihulka (05.09.2023)



Diskuze:

jedinečnost

Mojmir Kosco,2023-11-29 08:03:29

nejprv by to chtělo zjistit zda k vytvoření života má Země nějakou jedinečnou vlastnost ,která se po celou dobu co je život na zemi nezměnila (jedině co má napadá je velikost gravitace ,která tedy neexistuje ) , nebo zda vznik na Zemi je souhrn okolnosti a jejich synergie . To by umožnilo určit a.) podmínky b.) pravděpodobnost vzniku života .

Odpovědět

rekonštrukcia predka

Martin Smatana,2023-11-26 11:50:30

V súvislosti s témou posledného spoločného predka mi už dávnejšie napadla jedna možno šialená myšlienka, ale nie technicky a technologicky nemožná.
Vezmime si ako príklad čeľaď pakostovitých, Geraniaceae. Pomocou metód molekulárnej genetiky by sa prečítalo poradie báz v DNA všetkých zástupcov čeľade, ich vzájomným porovnaním pri zohľadnení šumu spôsobeného napríklad polyploidiou by počítač vypočítal, ktoré sekvencie sú pôvodnejšie a ktoré sú zmutované, takto by vypočítal najpravdepodobnejšie poradie báz v DNA predpokladaného spoločného predka, nejakého prapakostu alebo prapelargónie, a metódami genetickej manipulácie, napríklad aj CRISPR, by sa tento genóm poskladal, vložil do bunky a in vitro by sa dopestovala rastlina s rekonštruovaným genómom. Viete si predstaviť, aký by to bol kšeft? :D

Odpovědět

V souvislosti s těmito daty

Viktor Mikulenčák,2023-11-24 06:55:54

chápu oblíbenost teorie panspermie a vzniku života na Marsu. Mě to spíš evokuje "pěstební zásah"...

Odpovědět


Re: V souvislosti s těmito daty

D@1imi1 Hrušk@,2023-11-24 08:21:26

Pěstební zásah kým, čím? A teorii panspermie samozřejmě nelze zcela vyloučit, ale otázku abiogeneze neřeší, jen odsouvá na jiné místo vesmíru.

Mně "geologicky okamžitá" abiogeneze příjde jako zcela samozřejmá varianta. Varianty jsou tři:
1. Přírodní zákony a pozemské podmínky abiogenezi umožňovaly, a tak proběhla hned, jak tyto podmínky nastaly
2. Přírodní zákony abiogenezi umožňují, ale protože je nepravděpodobná, trvá stamiliony let, než se ty molekuly správně poskládají
3. Abiogeneze v pozemských podmínkách možná není a život pochází odjinud (inteligentní design, panspermie...)

Z těchto tří možností za nejméně pravděpodobnou považuji tu druhou. Při počítání pravděpodobností náhodných událostí se člověk pohybuje v rozpětí obrovského množství řádů (zdůrazňuji slovo "řádů"). Např. molekul vody je na Zemi asi 4,7+e42. Každá kmitá a za sekundu má stovky příležitostí účastnit se různých náhodných reakcí. Rok má 3e+7 sekund.

No a mezi sto tisíci a sto miliony let je rozdíl pouhé 3 řády. Pokud by abiogeneze vyžadovala stamiliony let, znamenalo by to, že se musí její pravděpodobnost vejít do úzkého rozpětí řádů. Musela by být dostatečně vysoká, aby vůbec za historii vesmíru na některé z trilionů planet mohla proběhnout. A zároveň dostatečně nízká, aby neproběhla "geologicky ihned", ale až za pár set milionů let.

Odpovědět


Re: Re: V souvislosti s těmito daty

Viktor Mikulenčák,2023-11-24 11:05:39

Máte samozřejmě pravdu. Jen by mě zajímalo (pokud jsou hypotézy správné) jak dlouho může trvat vychladnutí planety po srážce na takovou úroveň že je schopná vytvořit na svém povrchu oceány vody v rozumné teplotě.

Odpovědět


Re: Re: V souvislosti s těmito daty

Martin Smatana,2023-11-24 17:23:21

Doplním, že prakticky všetok uhlík, ktorý je teraz viazaný až uväznený v stromoch, trávach, humuse, rašeline, uhlí, rope, plyne, karbonátových horninách, usadeninách, v písacích potrebách, v kostrách športových bicyklov atď. bol na počiatku vývoja Zeme dostupný v podobe jednoduchých aj zložitejších zlúčenín v oceánoch aj v atmosfére (čo znamená vysokú koncentráciu "prapolievky") a mohol vstupovať do chemických reakcií.

Odpovědět


Re: Re: Re: V souvislosti s těmito daty

Otakar Ištvánfy,2023-11-24 23:32:24

Ak máte pravdu (a asi máte) tak tie rečičky o globálnom otepľovaní spôsobenom CO2 sú nezmysel.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: V souvislosti s těmito daty

Martin Smatana,2023-11-26 11:28:39

Podmienky na vtedajšej Zemi sú neporovnateľné s tými súčasnými. Rotovala rýchlejšie, čo sa dá vypočítať, pevnina mala oveľa menšiu rozlohu a až počas miliónov a miliárd rokov sa vyseparovali ľahšie horniny tvoriace pevninskú zemskú kôru od ťažšej oceánskej zemskej kôry, atď.

Pekne je to opísané v tomto popularizačnom článku:
https://invivomagazin.sk/new/hnedy-ocean,-pathodinovy-den-a-kilometrovy-priliv-12-sialenych-faktov-o-mladej-zemi_285.html

V rámiku pod článkom sú ďalšie zaujímavé články na podobnú tému, o geológii a geografii pravekej Zeme.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: V souvislosti s těmito daty

Otakar Ištvánfy,2023-11-27 00:11:19

Zaujímavá stránka, vďaka.

Odpovědět


Re: Re: V souvislosti s těmito daty

Jiří Brtnický,2023-11-24 19:26:28

A víme my vůbec, jak vypadají vhodné podmínky pro vznik základů života? Mohou to být úplně jiné podmínky, než podmínky vhodné pro vývoj složitějších forem. Možná právě peklo na mladých planetách, redukční prostředí a tak dále. To by hovořilo pro velmi časný, zákonitý a rychlý proces. Život musí vzniknout právě v této krátké době, později by k tomu neměl podmínky. Asi v tom budou vždy nejasnosti, experiment je neproveditelný.

Odpovědět


Re: Re: Re: V souvislosti s těmito daty

D@1imi1 Hrušk@,2023-11-24 21:33:42

Hlavně i kdyby se někomu podařilo dosáhnout abiogeneze v laboratoři, není to důkaz, že tenkrát nedošlo k jinému procesu.

Mimochodem existuje názor, že třeba na Marsu jednoduchý život zatím vůbec není vyloučen, akorát jsme se dosud zaměřovali na konkrétní biosignatury odvozené z toho, jaký život si tam představujeme, přitom je možné, že se tam daří životu na jiné bázi, ale bez vybavené laboratoře to nikdo nezjistí.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: V souvislosti s těmito daty

Pavel Riedl,2023-11-25 21:16:08

No, na jiné bázi než uhlíkové dost těžko, protože jiné sloučeniny jsou buď příliš stabilní, nebo nestabilní, případně netvoří dostatečné spektrum sloučenin. Blíže to osvětluje namátkou třeba Richard Dawkins v jedné ze svých knih.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: V souvislosti s těmito daty

D@1imi1 Hrušk@,2023-11-25 22:36:39

Ne na jiné než uhlíkové bázi, ale může pracovat s pozemskému životu cizími sloučeninami a metabolismem. Ona to myslím byla úvaha založená na faktu, že půda na Marsu je prosycena chloristanem. A jelikož neznáme mechanismus, jak tam chloristan vzniká, jednou z variant bylo, zda to nemůže být produkt tamějších forem života.

Odpovědět

Jméno

Petr Slachta,2023-11-23 10:43:14

Asi chápu proč to jméno je naopak a místo First použili termín Last. V anglickém jazyce by to mohlo evokovat úplně jiné významy :-)

Odpovědět


Re: Jméno

D@1imi1 Hrušk@,2023-11-23 14:28:18

Pužili Last, protože First by znamenalo něco úplně jiného. Např. z pohledu biblické mytologie byl lidský "First Common Ancestor" Adam, zatímco "Last Common Ancestor" byl Noe (všechny ostatní lidské větve vyhubila potopa).

Odpovědět


Re: Re: Jméno

Petr Slachta,2023-11-23 15:33:05

No a hlavně je blbost dávat příspěvek dříve než jsem si přečetl článek. Tam je totiž zmíněná i ta Fuca :-)
No jo.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz