Astma u dětí souvisí s depresemi jejich matek  
Matky, které trpí depresemi a úzkostnými stavy, mají mnohem častěji astmatické děti, nebo děti s alergiemi. Tento vztah ale platí jen potud, pokud jsou matky skutečnými biologickými matkami - dítě sdílí s matkou příslušnou část její genetické výbavy.

 

 
Psychické poruchy u matek souvisí s astmatem a alergiemi jejich dětí.

Souvislosti mezi depresemi a astmatem popsal Ramin Mojtabai, psychiatr na Columbia University v New Yorku. Svoje tvrzení opírá o pozorování  9000 párů rodičů s dětmi.  Jako psychiatr měl údaje o zdravotním stavu rodičů a jejich dětí. Zaměřil se na zjišťování souvislostí mezi rodiči, kteří trpěli nějakým psychopatologickým stavem a jejich potomky. Do statistického šetření zahrnul, jak jsme si již řekli, úctyhodných  9000 párů, přičemž u většiny párů (rozuměj rodič potomek), se jednalo o biologický vztah rodič potomek.  Ve sledovaném souboru nebylo  skutečnými biologickými potomky svých rodičů jen 554 dětí. 
Ze sledovaného souboru se u  6% rodičů vyskytly vážnější psychická deprese.  3% rodičů  měly projevy náhlé úzkosti a 3%  osob trpělo trvalým stresem a opakujícími se úzkostnými stavy.


 

Ramin Mojtabai, M.D., Ph.D., Columbia University, USA

U dětí  se alergie (včetně senné rýmy, ekzémů, astma a alergií na potraviny) objevila v 31%.
Mojtabaiova studie odhalila, že u matek s vážnějšími depresemi  je pravděpodobnost, že budou mít alergického potomka o 67% vyšší. Tato neblahá souvislost se ale projevuje jen mezi rodiči a jejich biologickými potomky. U ne-biologických  potomků se statisticky významný vztah mezi alergií dítěte a psychickou poruchou u rodiče, vytrácí. Ze studie také vyplynulo, že na alergii potomků má vliv pouze psychický stav matky, nikoli psychický stav otce.   
Skutečnost, že nebyla zjištěna žádná souvislost mezi psychikou adoptivních rodičů, a vyšším výskytem alergií dětí  naznačuje, že zřejmě budou existovat geny, které jsou společné pro podlehnutí depresím a alergiím.


Sám autor studie ale  podotýká, že zatím není jasná příčina proč tomu tak je,  a proč matky s depresemi mají často alergické děti. Vyslovuje však domněnku, že by to mohlo  souviset s mitochondriemi neboť mitochondriální DNA dědí potomci  jen po mateřské linii. Myšlenku, že za pozorovaným vztahem depresí a alergií jsou zmutované geny na mitochondriích, podporují i dříve publikované  případy, kdy pacienti trpící bipolární poruchou mysli (střídání deprese s mánií), měli častěji také atopické ekzémy a další kožní problémy.


Příčina by mohla být i v genetickém imprintingu, kdy si gen pamatuje ze kterého pohlaví byl na svého nositele vnesen, a podle toho se projeví a nebo je utlumen.
Podle Mojtabai  z dosud známých faktů vyplývá, že také existuje společné riziko alergií a manických depresí u dvojčat. Také osoby s depresemi jsou častěji astmatiky. A  podle posledních poznatků nyní mají stresované matky více alergických a astmatických dětí. Zjištění korelace ale ještě neznamená zjištění příčiny, a tak proč tomu tak je se zatím můžeme jen dohadovat.   


Pramen: Psychosomatic Medicine (vol 67, p 448)

Datum: 14.06.2005 03:20
Tisk článku

Související články:

Nová zbraň proti alergiím a astma - polymer obalený cukrem     Autor: Josef Pazdera (24.11.2009)
Astma a bazény     Autor: Josef Pazdera (20.07.2006)
Šance pro astmatiky     Autor: Jaroslav Petr (13.01.2004)



Diskuze:

může za to otec, ne mDNA!

Tinny,2005-06-15 08:20:50

Ahoj Pepo, tož zas já provokuji s dalším příspěvkem
;-)

Chtěl bych říci, že jsem skoro od narození astmatik, ekzematik a alergik (alergie mám téměř na všechno, kromě koček; tímto bych chtěl kočky také rehabilitovat - mám je rád a velmi si rozumíme; nic mi nedělají, ačkoli jsou považovány za jeden ze silných zdrojů alergenů (především sliny) a to mám alergie na prach, pyl, peří, roztoče, plísně a některé potraviny, jako třeba ryby). Dále bych podotknul, že mám dva sourozence, staršího a mladšího. Ti jsou zdraví.

Včera jsem debatoval se svojí matkou (upřímně si myslím, že je to skoro svatá žena, jedinou negativní vlastnost spatřuji v přehnaném nutkání uklízet). Potvrdila mi, že když mě "čekala", tak na tom nebyla psychycky zrovna moc dobře, jelikož ji zlobil otec (např. místo z práce domů chodil do hospody; a také díky tomu byly i konflikty s jeho rodiči). Otec se ovšem polepšil a byl a je výborný otec, kterého bych neměnil.

a já? Já jsem z těch nemocí vyrostl a téměř o nich už nevím. Jen ty ryby nemůžu ani vidět a nesnáším pivaře (promiň Pepo) :-D

Odpovědět

Alergie

Katka,2005-06-14 15:46:29

Jenom tak do debaty.. Vždy jsem měla za viníka alergií přehnané používání a vystavování se čisticím prostředkům. Nablýskané reklamní dlaždičky jsou ideálním chemickým prostředím pro narušení imunity (příp. nedokonalé vytvoření protilátek na alergeny, z důvodu nízké koncentrace v domácím prostředí). Vztah mezi úzkostnými matkami je nasnadě..Obscese v uklízení v jakémkoliv stádiu je docela běžná záležitost, hlavně v případě psychicky labilnějších jedinců. Ale třeba je to všechno úplně jinak :)

Odpovědět


Tohle je klasicky predpoklad,

Jirka,2005-06-14 17:12:27

ale ukazuje se, ze to neni ani postacujici, ani nutna podminka. Alergie jsou proste soucasti naseho cim dal tim vic zaneradeneho sveta a jejich priciny jsou slozitejsi.

Odpovědět


ano

Tinny,2005-06-15 07:36:50

ahoj.
Obecně lze říci, že za alerie nemůže jen jedna věc. Je to jakýsi mix různých příčin, které se různě kombinují a i podle nějakých dispozic se pak mohou v různých intenzitách projevit.
Narušení organismu v prenatálním věku a v prvních letech života různými chemikáliemi, které moderní lidi obklopují (i ty zmíněné čistící prostředky, ale také stavební materiály a nátěry, lepidla v nábytku atd..)
může být jedním z faktorů.
Dalším faktorem se zdá být skutečnost, že děti v raném věku nejsou vystaveny určitým alergenům (žijí v přísné čistotě)...
Stres matky v těhotenství se tedy zdá být dalším spolupůsobícím faktorem...

Odpovědět

hm...

Tinny,2005-06-14 09:16:22

ahoj Pepo,
já bych to viděl jinak, než se píše v článku. Spíš bych řekl, že matka, která měla nějaké potíže psychického rázu (z různých důvodů) během těhotenství, mohla negativně ovlivnit imunitní systém svého plodu.

A pohled z druhé strany... která matka by neměla deprese, když zjistí, že její milovaný potomek je nemocný, má astma, exémy a alergie a musí se o něho úzkostlivěji starat, dojíždět k lékaři, shánět léky, hlídat potomka aby se nevystavoval zvýšenému riziku které by mohlo vést ke zhoršení stavu. Vlastně se jí změní život směrem, který nechtěla. A pokud jde o děti, ty mohou své deprese získat také až pod vlivem toho, že mají tyto nemoci a jsou omezovány vůči svým vrstevníkům. Takže co je příčina a co následek?

Podotýkám, že není prokázáno, že tyto psychické stavy mají jasnou a jedinou sovislost se zmíněnými nemocemi. Různých faktorů může být a je mnohem víc...

Odpovědět


Souhlas Tinny

Dwarf,2005-06-14 10:43:00

Je určitě zajímavé podaří-li se matematicko statistickými metodami odhadnout vzájemnou závislost dvou jevů (druhů chování, atd)o níž jsme neměli do té doby zdání. Velmi bych se ale přimlouval za to aby tato závislost byla bez bližšího poznání dané souvislosti okamžitě a zcela mechanicky vydávána za dvojici příčina-následek. (žijete pod dráty vysokého napětí - máte větší šanci onemocnět leukémií, máte doma v obličeji nesouměrné dítě - méně se o ně staráte a podobně) Sám život není jen jednoduchý řetěz příčin a následků, je mnohem pestřejší a to je na něm krásné.

Odpovědět


taky to tak vidím

Vendy,2005-06-14 14:30:57

Psychický stav matky během těhotenství (kortizol) musí dítě nutně ovlivnit a astma může být výsledek. Hned se mi vybavila rodina známých, kteří museli během těhotenství několik měsíců řešit drastickou situaci a toto jejich dítě astma má, sourozenci jsou úplně zdraví.

Odpovědět


Odpověď TINNY

Pazdera,2005-06-15 06:49:14

Jsem hluboce zklamán. Jméno Tinny,nevím proč,ale bylo mi sympatické. Já tě měl za ženskou. A moje představivost...!
Ach jo. Teď zpátky do reality. Zmiňuješ dva problémy - jeden se týká možného vlivu imunitního aparátu, který může být stresem matky poškozen. K tomu říkám ano a připadá mi to velmi rozumné.
Ve druhé části se zmiňuješ otom, že by tomu mohlo být opačně. Že by příčinou nebyl stres matky, ale ale že ten by byl jen následkem toho, že matka je ze svého nemocného potomka rozrušena. A že autor by se mohlo zcela mýlit. V tom s tebou nesouhlasím. Nenamítám nic proti tomu, že matka nad nemocným dítětem může mít depky. Ale kloním se, tak jako autor Mojtabai k tomu, že stres u matky je tou prvotní příčinou - jako iniciátor alergie potomka. Tuto myšlenku totiž podporují i nová zjištění (v článku nezmíněná) týkají se dětí matek, které byly těhotné a prodělaly těžké trauma v době teroristického útoku letadel na americké obchodní centrum. Těmtomatkám se rodí děti, které mají "rozhašený" hormonální systém. Mají například velmi nízké hladiny kortizolu.

Odpovědět


ale no tak, nezlob

Tinny,2005-06-15 08:04:43

Pepo, omlovám se, jestli jsem tě zklamal(a) :o)

Předně bych chtěl říci, že má druhá poznámka v první reakci byla položena spíše filosoficky a jen jako jakási možnost k zamyšlení nad celým problémem do důsledků. Nikde jsem netvrdil, že se alergické dítě narodí proto, že až se narodí, bude matka nervní.
Nezpochybňoval jsem tím ani výzkum popisovaný v článku. Ok?
Ovšem netvrď mi, že matka nemocného dítěte bude psychicky úplně fit... bude jí to dost trápit, věř mi. Větu "A že autor by se mohlo zcela mýlit" jsem vůbec nevyslovil a ani nevyplývá z kontextu mého příspěvku.

Způsob, jakým jsem výsledky popisovaného průzkumu pochopil a interpretoval já, jsem popsal zcela vážně ve své první poznámce první reakce. Jsem rád, že s tím souhlasíš. A to i přesto, že jsi ve článku nic takového nenaznačil a operoval jsi s mDNA.

A protože jsi se mě malinko dotknul svoji neoprávněnou kritikou, tak si taky na oplátku přisadím:

Výzkum říká (co se týče vztahu psychyckého stavu rodičů na alergie, astma a ekzémy dětí):

- nebiologiční rodičové nemají na nemoc dětí vliv
- biologičtí rodičové mají na nemoc vliv
- vlatní otec nemá na nemoc vliv

A z toho jste chytře vydedukovali (autor výzkumu ale i Oslíci) že je záhada zakopaná v dědičnosti (je přece nutné být vlastní rodič!) a zároveň otec nemá vliv - takže za to může vlastní matka - a jak se může projevit jen vlastní matka v dědičnosti? Nu, ještě že to zachrání mitochondrie, mDNA a složité konstrukce typu: "Příčina by mohla být i v genetickém imprintingu, kdy si gen pamatuje ze kterého pohlaví byl na svého nositele vnesen, a podle toho se projeví a nebo je utlumen."

Kupodivu nikde nepadlo, že za to může přítomnost určitých hormonů během těhotenství (a tedy jednoduchý princip bez DNA).

Ovšem příčin vzniku alergie je celý mix - viz moje reakce na další vlákno diskuse. Navíc samotná přítomnost psychických potíží matky vůbec nemusí stait k tomu, aby dítě mělo tyto nemoci. Dědičnost za to může pochopitelně také, ale viděl bych to tak, že máme sklony k různým alergiím snad úplně všichni, stejně jako máme genetické dispozice k onemocnění chřipkou a nebo leukémií...

Takže Pepo, mír? :-)

Odpovědět


Spory s TINNY

Pazdera,2005-06-15 12:46:16

Nemyslim si, že jsme (do doby než jsem zjistil, že nejsi ženská), byli v nějakém zasadnim sporu. Mnohem více rozporuplných výsledků se objevuje ve vědeckých publikacích). To obvinění mitochondrií od Mojtabai, je ale novinkou, vlastně proto vzniknul ten článek na Oslu. Naše následná diskuse mne ale přivádí na myšlenku - pokusit se získat další informace, například o tom, jak jsou na tom děti matek, které prodělaly stres (od jiných autorů, pochopitelně) a napsat to jako další článek. Zkusím přes veekend. Zdravím Josef.
TINNO, nejsi aspoň transvestit?

Odpovědět


to je v poho...

Tinny,2005-06-16 09:38:00

myslím, že ve sporu nejsme... už jsme si to vyříkali. Ale stále jsem nepochopil, proč by za to měli moct zrovna mitochondrie, když se našlo elegantnější a důveryhodnější vysvětlení výsledku průzkumu. Tvoji další myšlenku chválím... jen ji dár rozvíjej :)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz