Rolls-Royce předvedl model vesmírného reaktoru Space Micro-Reactor  
Budoucí vesmírné základny a výkonné kosmické lodě směřující do hlubin Sluneční soustavy budou potřebovat výkonný zdroj energie. Mohl by to být kompaktní štěpný Space Micro-Reactor na pokročilé jaderné palivo TRISO, který vyvíjí Rolls-Royce. Na Měsíc by měl letět počátkem příštího desetiletí.
Konceptuální model Space Micro-Reactor. Kredit: Rolls-Royce.
Konceptuální model Space Micro-Reactor. Kredit: Rolls-Royce.

V poslední době se konečně osmělujeme a připravujeme pilotované i nepilotované mise pro návrat na Měsíc. Stejně tak pokukujeme po letech do vzdálenějších oblastí Sluneční soustavy. Pokud ale chceme podnikat něco smysluplného, potřebujeme spolehlivý a výkonný zdroj energie, který by nahradil dnešní solární panely a radioizotopové termoelektrické generátory (RTG).

 

Prototyp vyvíjeného amerického mikroreaktoru Kilopower. Kredit: NASA Glenn, Wikimedia Commons.
Prototyp vyvíjeného amerického mikroreaktoru Kilopower. Kredit: NASA Glenn, Wikimedia Commons.

Další věc je, že rakety s chemickým pohonem létají už od dob nacistických V2 téměř na hranici svých teoretických možností. Jestli se chceme v kosmických letech pohnout dál, musíme přejít na jiné typy pohonů a bez efektivního zdroje energie se neobejdeme.

 

 

Logo. Kredit: Rolls-Royce.
Logo. Kredit: Rolls-Royce.

Mezi jinými na tom pracuje i společnost Rolls-Royce. Nedávno nabídli ochutnávku jaderné budoucnosti vesmírných operací a představili konceptuální model vyvíjeného mikroreaktoru Space Micro-Reactor na konferenci UK Space Conference v Belfastu, která proběhla ve dnech 21. až 31. listopadu (2023).

 

 

Agentura UK Space Agency (UKSA) poskytla na vývoj tohoto mikroreaktoru 3,6 milionů dolarů. Jde o pokročilý kompaktní reaktor, který by měl letět na Měsíc počátkem příštího desetiletí. Měl by vyrábět elektřinu, a také teplo pro základny na Měsíci, případně i jiných světech. Lunární noci jsou pekelně chladné. Design reaktoru zároveň umožňuje jeho využití jako velmi výkonného zdroje energie pro kosmické lodě.

 

Space Micro-Reactor je podle společnosti Rolls-Royce štěpný reaktor, který funguje na stejném obecném principu jako pozemské komerční jaderné reaktory. Měl by využívat pokročilé jaderné palivo TRISO (TRIstructural ISOtropic), které zaručuje vysokou bezpečnosti při provozu reaktoru. Výhodou je i to, že reaktor s tímto palivem může využívat jednodušší konstrukci, což vede k rozmanitým úsporám.

 

Video: Space Aplications of Rolls-Royce Nuclear Micro-Reactor - A Strategic UK Imperative

 

Literatura

New Atlas 10. 12. 2023.

Datum: 11.12.2023
Tisk článku

Související články:

Experiment KRUSTY: NASA úspěšně otestovala kapesní štěpný reaktor Kilopower     Autor: Stanislav Mihulka (03.05.2018)
Nová éra: Rolls-Royce v UK postaví a spustí až 15 jaderných minireaktorů     Autor: Stanislav Mihulka (29.01.2020)
Radioaktivní „bonbony“ zajistí bezpečnost nové generace jaderných reaktorů     Autor: Stanislav Mihulka (03.07.2020)
Rolls-Royce vyvíjejí mikroreaktor pro Měsíc     Autor: Stanislav Mihulka (19.03.2023)



Diskuze:

Zásadníproblém

Pavel Nedbal,2023-12-11 22:51:53

je chlazení, chlazení, chlazení.....

Odpovědět


Re: Zásadníproblém

Oldřich Vašíček st.,2023-12-12 09:08:59

To je sice pravda. S řekou nebo mořem, v blízkosti reaktoru, počítat nemůžeme. Ale zase je tam dost místa pro radiační chlazení. A jsou technologie, které nejsou na chlazení tak náročné. Např. v Číně budovaný Thoriový reaktor s kapalným palivem nemusí být chlazen vodou (což sice není zmiňovaná konstrukce, ale jen příklad různých technologických řešení).

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz