Neuromorfní monstrum DeepSouth bude simulovat výkon lidského mozku  
Blížíme se k impozantnímu technologickému průlomu. Až v Austrálii v dubnu 2024 spustí neuromorfní superpočítač DeepSouth, postavený jako impulzní neurální síť SNN, stane se prvním strojem, jehož výkon bude odpovídat odhadovaným 228 bilionům synaptických operací za sekundu lidského mozku.
DeepSouth. Kredit: Western Sydney University.
DeepSouth. Kredit: Western Sydney University.

Uplynulo sotva pár dní, co jsme na OSLU decentně pomluvili neuromorfní elektroniku, která se s větším či menším úspěchem snaží napodobovat biologické wetware v naší hlavě, když je přitom možné prostě vzít kus mozku a připlácnout ho na čip. Teď ale neuromorfní technologie mohutně vracejí úder, podle všeho i s úroky. Děje se to v Austrálii, která se stává velmocí těchto technologií.

 

André van Schaik. Kredit: Western Sydney University.
André van Schaik. Kredit: Western Sydney University.

Australští odborníci sestavují pozoruhodný superpočítač, který by měl být doposud nevýraznějším emulátorem lidského mozku. DeepSouth je neuromorfní výpočetní monstrum, které by mělo mít výkon odpovídající 228 bilionům synaptických operací za sekundu, s nimiž pracuje náš mozek. Má modulární strukturu, díky čemuž ho bude snadné dále upravovat a rozšiřovat.

 

Jak už mnohokrát zaznělo, úsvit umělých inteligencí, schopných efektivního učení a nejspíš i uvažování nás konečně přibližuje k průlomu ve vědě i technologiích, ale je to za bolestivou cenu – naprosto zvířecí konzumaci energie. Příroda je v tomto směru zatím o velký kus před námi. Mozek je nesmírně výkonný počítač, jehož spotřeba energie je neuvěřitelně nízká.

 

Logo. Kredit: Western Sydney University.
Logo. Kredit: Western Sydney University.

Právě tohle je jednou z klíčových motivací pro vědce a inženýry Western Sydney University, kteří stavějí superpočítač DeepSouth. Jde o první zařízení v historii, které dokáže simulovat impulzní neurální síť v rozsahu odpovídajícím lidskému mozku. Impulzní neurální síť (SNN, Spiking neural network) napodobuje přirozenou neurální síť mozku. Nepřenáší informace neustále, ale jen když je na „synapsi“ dosažená určitá prahová hodnota a zahrnuje do svého modelu i faktor času.

 

Jak říká šéf centra International Centre for Neuromorphic Systems André van Schaik, simulování impulzních neurálních sítí na klasických počítačích, tedy s pomocí mnoha grafických jednotek GPU a multijádrových CPU je k uzoufání pomalé a strašlivě energeticky náročné. DeepSouth by to měl změnit. Zároveň by měl přispět k pochopení fungování mozku i k vývoji aplikací, které zahrnují rozhraní mezi živou nervovou tkání a elektronikou, včetně senzorů, biomedicínských aplikací, robotiky, vesmírných technologií a umělých inteligencí.

DeepSouth by měl být online v dubnu 2014. Jeho tvůrci počítají s tím, že zpracuje ohromující množství dat značnou rychlostí a přitom bude menší a spotřebuje závratně méně energie než jiné superpočítače, díky použití technologie impulzní neurální sítě. Jak připomíná Loz Blain na portálu New Atlas, je fascinující zároveň sledovat, jak se elektronika propojuje s živou nervovou tkání, jak předvádí Brainoware. A až někoho napadne zabudovat mozkové organoidy do neuromorfního superpočítače, to bude teprve jízda.

 

Video: Neuromorphing with Professor André van Schaik

 

Literatura

New Atlas 13. 12. 2023.

Datum: 14.12.2023
Tisk článku

Související články:

Kdy asi obživne? V zařízení s nanodrátky pozorovali aktivitu podobnou mozku     Autor: Stanislav Mihulka (01.01.2020)
Neurální sítě potřebují odpočívat. Stejně jako my     Autor: Stanislav Mihulka (10.08.2020)
Neuromorfní mikročip NorthPole od IBM je novým tahem v čipové válce s Čínou     Autor: Stanislav Mihulka (25.10.2023)
Brainoware je hardware s připojeným živým organoidem mozku     Autor: Stanislav Mihulka (11.12.2023)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz