V Číně připojili k síti první komerční reaktor IV. generace  
Reaktorový systém HTR-PM v čínské jaderné elektrárně Shidao Bay se oficiálně stal prvním reaktorem čtvrté generace, který je připojený k síti. Tvoří ho vlastně dva reaktory s „oblázkovým“ palivem, připojené k jediné parní turbíně o výkonu 210 MWe.
Jaderná elektrárna Shidao Bay. Kredit: Tsinghua University.
Jaderná elektrárna Shidao Bay. Kredit: Tsinghua University.

První generace jaderných reaktorů zahrnovala experimentální reaktory, jimiž to všechno začalo. Druhou generaci tvořily první komerční reaktory, které byly následně vylepšeny na třetí generaci. Ohledně čtvrté generace nepanuje shoda na definici, jen shoda v tom, že půjde o super reaktory s novými technologiemi a palivy. Pro výrobce reaktorů to představuje určitou výhodu v tom, že se reaktorem čtvrté generaci stane takový reaktor, o němž se to prohlásí.

 

Schéma systému HTR-PM. Kredit: Tsinghua University.
Schéma systému HTR-PM. Kredit: Tsinghua University.

V Číně to udělali a oznámili, že připojili k síti první jaderný reaktor čtvrté generace na světě. Jde o vysokoteplotní plynem chlazený reaktor s oblázkovým palivem, známý jako Shidaowan (Shidao Bay Nuclear Power Plant HTR-PM high-temperature gas-cooled (HTGR) pebble-bed reactor) v provincii Šan-tung na východním pobřeží Číny.

 

K historickému kroku mělo dojít 6. prosince (2023). Jsou za ním desetiletí vývoje, některé technologie sahají zpátky až do padesátých let. Z řady důvodů to trvalo velmi dlouho, proč se takový reaktor spouští až teď. Ale to už je osud jaderných (a fúzních) technologií, jak se zdá.

 

Logo. Kredit: Tsinghua University.
Logo. Kredit: Tsinghua University.

HTR-PM je jedním ze tří reaktorových systémů elektrárny Shidao Bay. Zbývající dva jsou reaktory třetí generace CAP1400 s designem Westinghouse. Samotný reaktorový systém HTR-PM se vlastně skládá ze dvou reaktorů s oblázkovým palivem, připojených k parní turbíně o výkonu 210 MWe. Každý modul systému HTR-PM má vlastní tlakovou nádobu a obslužné mechanismy pro manipulaci s oblázkovým palivem.

 

Systém HTR-PM generuje 2 krát 250 MWth a páru o teplotě 500 °C. Protože jde o reaktor čtvrté generace, obsahuje celou řadu inovací, především v oblasti bezpečnosti, včetně pasivního chlazení, odolného paliva, samoregulace štěpné reakce a schopnosti obstát v krizové situaci bez vnějšího zásahu. Vzhledem ke chlazení heliem se takový reaktor nemusí stavět poblíž zvlášť velkého zdroje vody.

 

HTR-PM postavili odborníci Tsinghua University, China Huaneng Group a China National Nuclear Company. Reaktorový systém by měl dodávat elektřinu a také páru pro petrochemický průmysl. Také hraje roli modelového reaktoru pro budoucí reaktory, s nimiž Čína počítá jako s náhradou za uhelné elektrárny, jichž je Čína plná.

 

Video: World's First Fourth-generation Nuclear Power Plant Starts Operation in China

 

Literatura

New Atlas 13. 12. 2023.

Datum: 15.12.2023
Tisk článku

Související články:

Jaderné reaktory IV. generace využívající roztavené soli     Autor: Vladimír Wagner (10.06.2010)
Radioaktivní „bonbony“ zajistí bezpečnost nové generace jaderných reaktorů     Autor: Stanislav Mihulka (03.07.2020)
Největší dnešní fúzní reaktor světa, japonský JT-60SA, nažhavil první plazma     Autor: Stanislav Mihulka (04.11.2023)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz