Materiálová magie: Špetka grafenu razantně zvýší vodivost mědi  
Grafen je jako kámen mudrců dneška. Přidáte ho k nějakému normálnímu materiálu a dočkáte se vylepšení klíčové vlastnosti. Přimíchání grafenu do mědi udělá elektrický vodič s nižším teplotním součinitelem elektrického odporu. Možnosti uplatnění jsou nedozírné, měděné vodiče se používají prakticky všude.
Supervodivá měď. Kredit: Andrea Starr/Pacific Northwest National Laboratory.
Supervodivá měď. Kredit: Andrea Starr/Pacific Northwest National Laboratory.

O grafenu, tedy 2D formě uhlíku s téměř magickými vlastnostmi, jsme už toho slyšeli hodně. Některé aplikace vznikly, řada nadějí se (zatím) nenaplnila. V poslední době se stále častěji objevují aplikace, v nichž grafen funguje jako vzácná přísada, takový kámen mudrců jednadvacátého století. Do běžného materiálu, jako je třeba beton, se přimíchá nevelké množství grafenu. Vlastnosti materiálu se pak změní, jako kouzlem. Například beton se stane mnohem pevnějším.

 

Keerti Kappagantula. Kredit: PNNL.
Keerti Kappagantula. Kredit: PNNL.

Specialistka na pokročilé výrobní postupy Keerti Kappagantulaová z amerických laboratoří Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) a její kolegové přišli na to, že když se přimíchá správné množství grafenu do mědi pro výrobu elektrických vodičů, vznikne materiál, která má podstatně lepší elektrické vlastnosti. Ukázalo se, že přidání grafenu zlepšuje teplotní součinitel elektrického odporu. To je veličina, která vyjadřuje vztah odporu elektrického vodiče k teplotě.

 

S rostoucí teplotou se odpor elektrického vodiče obvykle zvyšuje. Badatelé se snažili vyhovět poptávce po nových materiálech, které by si udržely slušnou vodivost i za vysoké teploty. Teď, jak se zdá, této poptávce opravdu vyhověli, s použitím platformy pro pokročilou výrobu ShAPE.

 

Logo. Kredit: PNNL.
Logo. Kredit: PNNL.

Když Keerti Kappagantulaová a spol. přimíchali do mědi na elektrické vodiče 18 ppm (parts per million) grafenu, poklesl teplotní součinitel elektrického odporu mědi o 11 procent, aniž by došlo ke snížení elektrické vodivosti za pokojové teploty. Je to relevantní například pro výrobu motorů elektromobilů, u nichž použití takto upravené mědi zvýší účinnost motoru zhruba o 2 procenta.

 

Jak říká Kappagantulaová, jejich objev je v rozporu s tím, co obvykle víme o chování kovových vodičů. Pokud je ke kovu na výrobu vodičů přimíchán nějaký další materiál, obvykle to znamená, že se teplotní součinitel elektrického odporu dotyčného kovu zvýší a kov s příměsí se zahřívá rychleji než původní kov. Je pozoruhodné, že se měď s grafenem chová opačně.

 

Technologie, na kterou si již vědci podali patentovou přihlášku, by mohla mít zářnou budoucnost. Podle Kappagantulaové se jejich nový kompozit mědi a grafenu může uplatnit prakticky všude, kde se vede elektřina. Použití nového materiálu přitom nabízí větší volnost při vývoji designů, které již nemusejí být vázány na úzké rozmezí teplot. Týká se to třeba elektrických motorů nebo generátorů. Tvůrci mědi s grafenem si dělají zálusk i na koncové přípojky v rozvodné síti a řadu dalších aplikací.

 

Video: Artificial intelligence can guide manufacturing technology research

 

Literatura

PNNL 20. 12. 2023.

Materials & Design 237: 112555.

Datum: 25.12.2023
Tisk článku

Související články:

Ze „zlého“ CO2 vzácný materiál     Autor: Dagmar Gregorová (24.05.2018)
Škodlivost grafenu     Autor: Josef Pazdera (28.08.2018)
Náprava infarktového srdce prošitím vodivými nanovlákny     Autor: Josef Pazdera (30.08.2019)
V UK vyrobili první betonovou základovou desku s grafenem     Autor: Stanislav Mihulka (07.06.2021)
Grafenový aerogel je nejlehčím zvukovým izolátorem na světě     Autor: Stanislav Mihulka (19.06.2021)
Grafen vyráží na britské dálnice v prvním projektu svého druhu na světě     Autor: Stanislav Mihulka (13.09.2021)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz