Izraelská armáda zřejmě poprvé používá taktické drony Spike FireFly  
Šikovný tříkilový dron FireFly s kolmým startem a přistáním nabízí i malým jednotkám možnost průzkumu v blízkém okolí anebo útoku v podobě létajícího granátu. Informace ze sociálních sítí prozrazují první (nebo jedno z prvních nasazení) dronu v akci, nejspíš v Džanínu na Západním břehu Jordánu.
FireFly, zřejmě v Džanínu. Kredit: Rafael / Twitter.
FireFly, zřejmě v Džanínu. Kredit: Rafael / Twitter.

Izraelská armáda (IDF) v současnosti operuje nejen v Gaze, ale zažívá horké chvilky i na dalších místech. Celá Levanta ostatně připomíná sud střelného prachu. V těchto dnech se na sociálních sítích objevily informace, doložené snímky a videosekvencemi, které ukazují, zřejmě první či jedno z prvních operačních nasazení šikovného malého taktického dronu Spike FireFly od izraelské společnosti Rafael Advanced Defense Systems.

 

FireFly, praktický taktický dron. Kredit: Rafael.
FireFly, praktický taktický dron. Kredit: Rafael.

Uvedené záběry pocházejí zřejmě z Dženínu na Západním břehu Jordánu, kde izraelské jednotky nedávno provedly 60hodinovou bezpečnostní operaci. Mělo dojít k zatčení řady Palestinců a objevení mnoha zbraní. FireFly je dron jako stvořený pro akce v městském prostředí. Je malý, lehký a přitom může podstatně vylepšit kvality lehce vyzbrojené pěchoty.

 

FireFly, přezdívaný „Maoz,“ náleží do rodiny přesně naváděné munice Spike. Některé zásadní prvky, například naváděcí systém, sdílí se střelou Spike NLOS (Non line of sight).

 

Logo. Kredit: Rafael.
Logo. Kredit: Rafael.

Obsluha 3kilového dronu s kolmým startem a přistáním není nijak složitá. Je vybavený elektrickým pohonem a dvěma koaxiálními rotory s tichým provozem. Dosahuje rychlosti 60 km/h, při útoku shora až 70 km/h. Může s ním létat lidský operátor anebo se pohybuje autonomně, s využitím waypointů.

 

Jde o zbraňový systém určený přímo pro bojiště. V městském prostředí je jeho dosah 500 metrů, ve volné krajině dvojnásobek. Může pracovat jako nenápadný průzkumný dron, kdy má k dispozici druhou baterii a může být ve vzduchu až 30 minut. Další možností je sebevražedná munice, v tomto případě něco jako létající granát, který se sice udrží ve vzduchu jen 15 minut, ale namísto druhé baterie nese tříštivou bojovou hlavici o váze 350 gramů.

 

Dron FireFly je v mnoha ohledech praktický. Vojáci ho mohou používat k bezprostřednímu průzkumu blízkého okolí anebo s ním útočit, třeba na protivníka v kryté pozici. Může vlétnout oknem či dveřmi do místnosti a nadělat tam velké škody. Bez větších potíží zvládá útoky na pohyblivý cíl. Je to přesně ten typ zbraně, které mohou s minimálními náklady změnit situaci na bojišti. O drony FireFly se zajímají i další armády. Už s nimi cvičili Američané, Nizozemci i Britové.

 

Video: RAFAEL's SPIKE FIREFLY Loitering Munition Evaluated by the US Army

 

Video: See it in Action: SPIKE Firefly

 

Literatura

Drive / Warzone 18. 12. 2023.

Datum: 28.12.2023
Tisk článku



Diskuze:

Lancet

Marek Zelenka,2023-12-30 13:38:37

Hm, to je toho. Ruský Lancet nese vysoce explozivní až 3 kg nálož, a když operátor vlétne přímo přes otevřený poklop do tanku, tak celá věž letí kamsi desítky metrů a zbude z něj jen naprostá ruina. Rychlost až 110, střemhlav dokáže letět rychlostí až 300 km/h a cíle zasahuje i v pohybu na vodě i na souši. Tenhle izraelský je proti tomu dětská hračka a bude stát asi taky pěkný balík :-)

Odpovědět


Re: Lancet

Vít Výmola,2024-01-03 00:10:04

Tenhle izraelský dron je ale především určený k něčemu jinému - k pohybu a boji ve městě, dokonce i v budovách. Tedy tam, kde to Lancet naboří do první zdi v zatáčce, kterou nevybere.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz