Přerostlá galaxie v mladém vesmíru je něčím jiným, než se zdálo  
Objekty ve velmi mladém vesmíru jsou pro nás velmi vzdálené, a také ne zcela srozumitelné. Vesmírný dalekohled Jamese Webba má tu moc, že dohlédne dál, než jsme doposud dokázali. Díky tomu jsme se dozvěděli, že to, co vypadalo jako velká galaxie HFLS3 s extrémní tvorbou hvězd, je ve skutečnosti něco jiného.
Rekonstrukce objektu HFLS3 z roku 2013. Kredit: ESA - C. Carreau.
Rekonstrukce objektu HFLS3 z roku 2013. Kredit: ESA - C. Carreau.

Když pozorujeme velmi vzdálený vesmír, díváme se na něco, co bylo velmi dávno, ve velmi odlišné realitě a čemu moc nerozumíme. Jsou to nějaké objekty, které nám připomínají třeba dnešní galaxie, ale ne vždy musejí být tím, čím se zdají být.

 

Gareth Jones. Kredit: University of Oxford.
Gareth Jones. Kredit: University of Oxford.

Jedním z takových objektů je i HFLS3, který pozorujeme ve vesmíru, kterému bylo jen 880 milionů let. Po objevu v roce 2013 astronomové považovali HFLS3 za galaxii. Mělo jít o velmi ranou galaxii, kde probíhala přímo maniakální tvorba nových hvězd.

 

V dnešní Mléčné dráze se rodí hvězdy v množství odpovídajícím asi 8 Sluncím ročně. V HFLS3 je to jako v továrně na hvězdy, která vyrábí hvězdy o hmotnosti asi 3 000 Sluncí ročně. Pokud tam tehdy někdo byl a díval se, musel to být monumentální ohňostroj. Vesmírný dalekohled Jamese Webba nedávno ukázal, že HFLS3 je vlastně fascinující případ falešné identity.

 

Logo. Kredit: University of Oxford.
Logo. Kredit: University of Oxford.

Webb a spolu s ním tým, který vedl Gareth Jones z University of Oxford, zjistil, že HFLS3 není galaxie. Nebo, přesněji řečeno, není to jediná galaxie. Ve skutečnosti jde o šest raných galaxií, které se srážejí v naprosto ohromující multisrážce galaxií. Pro odborníky byla uvedená šíleně intenzivní tvorba hvězd v objektu HFLS3 původně jen obtížně pochopitelná. Když ale víme, že jde vlastně o srážku srážek galaxií, je to najednou mnohem jasnější.

 

Uvedené srážky objektu HFLS3 na úsvitu času se odehrávají (nebo spíš kdysi odehrávaly) v prostoru o velikosti asi 36 tisíc světelných let. To není zase tak moc. Šlo o tři dvojice malých galaxií, které se navzájem polapily gravitačními silami, což je přivedlo k nevyhnutelné srážce. Jak to u srážek galaxií bývá, neproběhlo to hned. Mohlo to trvat celkem tak asi 1 miliardu let, přičemž v dalekohledech sledujeme situaci, kdy bylo (z našeho pohledu stále je) srážení "v plném běhu."

 

Ve fázi, v níž teď šestici srážejících se galaxií pozorujeme, jsou u sebe galaxie tak blízko, že si navzájem rozviřují kosmický prach a plyn. To rozpoutává dramatickou tvorbu nových hvězd, kterou v objektu HFLS3 pozorujeme. Srážka HFLS3 je jednou z nejvíce intenzivních srážek galaxií, jakou v raném vesmíru známe.

 

Literatura

Science Alert 30. 12. 2023.

arXiv:2308.16620.

Datum: 01.01.2024
Tisk článku

Související články:

Vědci pozorovali zárodky gigantických galaxií v raném vesmíru     Autor: Stanislav Mihulka (24.12.2018)
Pozorování velmi masivních galaxií krátce po Velkém třesku mění pohled na jejich evoluci     Autor: Vladimír Wagner (26.02.2023)
Našel Webbův dalekohled temné hvězdy z úsvitu vesmíru?     Autor: Stanislav Mihulka (16.07.2023)



Diskuze:

hlava

Petr Petr,2024-01-02 04:47:32

Mě ta fotografie připomíná hlavu čarodějnice, takže opravdu něco jiného. ;-)

Odpovědět

Mohlo to trvat tak asi 1 miliardu let

Ludvík Urban,2024-01-01 15:15:04

"HFLS3, který pozorujeme ve vesmíru, kterému bylo jen 880 milionů let".

To už je tak dávno, co jsem recenzoval články do tisku, že to muselo být snad před Velkým třeskem...

Odpovědět


Re: Mohlo to trvat tak asi 1 miliardu let

Many More,2024-01-01 21:55:31

No jasně; jednak se nejprve musely ty předmětné galaxie "uspořádat", pak zjistit, že jsou gravitačně nuceny se začít navzájem srážet no a pak se tedy cca miliardu let pilně srážet. Můžeš si vybrat, jestli je to jeden z nejroztomilejších důkazů relativity času nebo jestli to to jen nějaký moula bez mysli v časové tísni takhle zmatlal a nebo jestli jen Bůh je tak veliký, že stihne práci na (zřejmě mnohem) více jak miliardu let za pouhých 880 milionů let :-) Tak či tak je to roztomilé, ne? :-)

Odpovědět


Re: Re: Mohlo to trvat tak asi 1 miliardu let

Josef Waters,2024-01-02 10:44:38

Z odkazu pod článkem jsem pochopil, že ty galaxie pozorujeme ve chvíli, kdy se teprve ke srážce "připravují". A ta bude probíhat po dobu asi jedné miliardy let. Zatím si jen svojí blízkostí urychlují prachoplynová mračna. Když si počkáme, bude to při srážce samotné ještě zajímavější :-)

Odpovědět


Re: Re: Re: Mohlo to trvat tak asi 1 miliardu let

Many More,2024-01-02 22:45:02

Jasně. Můžeme si trpělivě počkat a nebo se k ní významně přiblížit (tak třeba o tu miliardu světelných let) a cestou si vychutnávat, jak tak srážka probíhá ve zrychleném filmu. A případně - kdyby tedy po tom, jistě precizním odhadu jedné miliardy let ještě pokračovala - sledovat další průběh. Jen si nejsem jist, zda bych při rychlosti přes 100 mil. sv. let za hodinu občas trochu neblinkal při pohledu bočním okénkem :-)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Mohlo to trvat tak asi 1 miliardu let

Macko Pu1,2024-01-03 07:24:37

Ak pravdepodobnost zrazky je umerna prejdenej drahe a skody nou sposobene minimalne v na 2 asi by to bol najmensi problem.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz