Minihala temné hmoty mohou odhalit primordiální magnetická pole  
Vesmír je plný nezměrných magnetických polí. Možná jde o primordiální magnetická pole, která vznikla snad už během 1 sekundy po Velkém třesku. K jejich detekci bychom mohli použít minihala temné hmoty, jejichž přítomnost by byla důsledkem působení primordiálních magnetických polí.
Magnetická pole a minihala temné hmoty. Kredit: Lucie Chrastecka.
Magnetická pole a minihala temné hmoty. Kredit: Lucie Chrastecka.

Na první pohled to možná nevypadá, ale vesmír je hustě protkaný magnetickými poli. Jsou prakticky všude a jejich měřítko může být naprosto ohromující. Pokud jde ale o původ těchto vesmírných magnetických polí, to je stále záhada a námět pro ostré debaty mezi odborníky. Jednou fascinující možností je, že tato nezměrná magnetická pole pocházejí z doby krátce po Velkém třesku. V takovém případě by šlo o primordiální magnetická pole.

 

Pranjal Ralegankar. Kredit: University of Illinois.
Pranjal Ralegankar. Kredit: University of Illinois.

Pranjal Ralegankar z italského Scuola Internazionale Superiore di Studi Avanzati (SISSA) nedávno v teoretické studii zjistil, že pokud opravdu ve vesmíru existují primordiální magnetická pole, mělo by to vést k lokálním změnám hustoty temné hmoty v malém měřítku.

Výsledkem by pak měla být minihala temné hmoty.

 

Logo. Kredit: SISSA.
Logo. Kredit: SISSA.

Pokud se nám podaří taková minihala detekovat, měl by to být doklad primordiální povahy pozorovaných vesmírných magnetických polí. Zní to jako solidní paradox. Neviditelná část našeho vesmíru by měla přispět k objasnění povahy zcela viditelné, přímo nápadné součásti vesmíru.

 

Jak říká Ralegankar, magnetická pole jsou ve vesmíru všudypřítomná. Jedna z hypotéz o jejich vzniku počítá s tím, že jsou to magnetická pole, která vznikla nedlouho po Velkém třesku. Tato představa ale podle Ralegankara postrádá oporu ve standardním kosmologickém modelu. Proto navrhl metodu, s jejíž pomocí by bylo možné detekovat primordiální magnetická pole nepřímo. Je založená na tom, že temná hmota sice přímo neinteraguje s magnetickými poli, ale nepřímo s gravitací ano.

 

Ralegankar také zjistil, že četnost minihal temné hmoty není ani tak daná pouhou přítomností primordiálních magnetických polí, ale spíše jejich intenzitou v primordiálním vesmíru. Detekce minihal temné hmoty by podpořila představu, že vesmírná magnetická pole vznikla velice brzy, možná už během 1 sekundy po Velkém třesku.

 

Video: IACS (Kolkata) Webinar on Dark matter and cosmological perturbation therory by Pranjal Ralegankar

 

Literatura

SISSA 3. 1. 2023.

Physical Review Letters 131: 231002.

Datum: 06.01.2024
Tisk článku


Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz