Galaktické strašidlo J0613+52 vypadá, že nemá žádné hvězdy  
Představte si velkou spirální galaxii, jako je Mléčná dráha nebo Galaxie v Andromedě, se stejnou hmotou a stejným pohybem, ve které ale zmizely všechny hvězdy. To je objekt J0613+52, který pozorujeme ve vzdálenosti 270 milionů světelných let. Odborníci jen zírají. Je to jako zázrak na obloze.
Vizualizace záhadného objektu J0613+52. Umělé barvy naznačují směr rotace (červená od nás, modrá k nám). Kredit: STScI POSS-II; NSF/GBO/P.Vosteen.
Vizualizace záhadného objektu J0613+52. Umělé barvy naznačují směr rotace (červená od nás, modrá k nám). Kredit: STScI POSS-II; NSF/GBO/P.Vosteen.

V jarní pohodě New Orleans (ve čtvrtek odpoledne tam mají 21 °C) končí již 243. konference Americké astronomické společnosti. V médiích se to vždy projeví explozí zajímavých novinek po dlouhém vánočním půstu. Letošek nebyl výjimkou.

 

Fascinující a podle všeho zcela náhodný objev si připsal tým, který vedla astrofyzička Karen O'Neilová z Green Bank Observatory. Našli vážně divnou věc, která nám značně komplikuje pojem galaxie. Jmenuje se to J0613+52 a je to velice masivní chuchvalec kosmického plynu, který putuje vesmírem ve vzdálenosti asi 270 milionů světelných let.

 

Karen O'Neil. Kredit: NRAO.
Karen O'Neil. Kredit: NRAO.

Normálně bychom takové věci říkali galaxie. Jenomže v chuchvalci J0613+52 nejsou vidět žádné hvězdy. Ani jedna. Což je na relativě blízký objekt podivné. Zároveň to samozřejmě neznamená, že tam reálně nejsou vůbec žádné hvězdy. Ale patrné tam nejsou. Pokud by tohle bylo někde uvnitř galaxie, říkali bychom tomu proklatě velké mračno plynu. Jenomže J0613+52 si osamoceně pluje vesmírem a nevypadá to, že by se tenhle objekt nacházel uvnitř nějaké větší struktury. Jak trefně píše Michelle Starr na platformě Science Alert: „ … drifting around by its lone self like an absolute badass.

 

Tenhle „badass“ má hmotu i pohyb, jaké byste čekali od velké spirální galaxie. Představte si naši Mléčnou dráhu nebo Galaxii v Andromedě, ze které jakoby něco vyžralo úplně všechny hvězdy. A dostanete galaktické strašidlo J0613+52. Co tohle má jako být?

 

Radioteleskop Green Bank. Kredit: NRAO/AUI, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.
Radioteleskop Green Bank. Kredit: NRAO/AUI, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.

Pro laika je to úsměvné a děsivé zároveň. Jaké to asi musí být pro profesionální učence, kteří víceméně očekávají, že obloha bude pochopitelná? O'Neilová a spol. považují objekt za „primordiální“ galaxii, tedy galaxii v původním stavu, v jakém mohly začínat existenci i „normální“ galaxie. Jenže, v tomto případě jde o dost blízkou galaxii. Vidíme ji ve stavu, v jakém byla před 270 miliony let. Ihned se vnucuje otázka, proč se zrovna v této (proto?) galaxii nerozjela tvorba hvězd? Ve skutečnosti je velmi stará, jak tedy může být „primordiální?“ Je to tím, že se pohybuje osamoceně ve vesmíru?

 

Objev objektu J0613+52 byl jako z komediálního seriálu o astrofyzicích. Radioteleskopy Green Bank, Arecibo a Nançay sbíraly data pro výzkum málo zářivých galaxií. V jedné chvíli měly teleskopy Green Bank a Nançay sledovat stejné místo na obloze. Kdosi ale udělal chybu v souřadnicích a Green Bank se omylem zaměřil na doposud neprostudované místo v oblasti rádiových vln.

 

Tam pak vědci nalezli stopy přítomnosti vodíku, přičemž šlo o objekt, který v parametrech zjistitelných v rádiové oblasti odpovídá velké spirální galaxii beze hvězd. A zrodila se záhada. Rozhodně si žádá další výzkum, ale nebude to snadné. Je možné, že objekt J0613+52 nebude patrný v žádné jiné oblasti než v rádiových vlnách. Výkonné radioteleskopy teď také budou intenzivně pátrat po podobných objektech, aby se ukázalo, zda jsou či nejsou vzácné.

 

Video: GBT Observer Training: 1 Welcome to Green Bank! Karen O'Neil

 

Literatura

Science Alert 11. 1. 2024.

Datum: 11.01.2024
Tisk článku

Související články:

Co když přece jen existují galaxie bez temné hmoty?     Autor: Stanislav Mihulka (07.12.2021)
MOND versus standardní kosmologický model     Autor: Dagmar Gregorová (11.07.2022)
Záhadná blízká „temná“ galaxie prakticky vůbec nezáří     Autor: Stanislav Mihulka (11.02.2023)
Masivní galaxie téměř bez temné hmoty je políčkem kosmologickým modelům     Autor: Stanislav Mihulka (25.07.2023)
Hubbleův rozpor podruhé – je řešením MOND?     Autor: Dagmar Gregorová (11.12.2023)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz