3D tisk s kapalným kovem je mnohem rychlejší než dosavadní technologie  
Nová metoda 3D tisku s taveným hliníkem pracuje rychle, s velkými objekty a s nižší spotřebou energie. Stačí zahřát hliník na teplotu přes 660 °C a pak ho tisknout opravdu hodně odolnou tryskou. Cenou za to je tisk v nižším rozlišení. Buď se vám líbí estetika šrotu anebo to překousnete a použijete tento 3D tisk pro objekty, u nichž to nevadí.
Židle vytištěná kapalným hliníkem. Kredit: MIT Self-Assembly Lab.
Židle vytištěná kapalným hliníkem. Kredit: MIT Self-Assembly Lab.

V dnešní době už umíme tisknout kovové objekty na 3D tiskárnách. Stále je ale co řešit, třeba rychlost takového 3D tisku. Nedávno se objevila nová technologie 3D tisku kovových objektů, která využívá kapalný kov. Podle tvůrců je nejméně 10krát rychlejší než stávající 3D tisk z kovu, ale má to háček. Za bleskurychlý 3D tisk je v tomto případě nutné zaplatit rezignací na detail.

 

Skylar Tibbits. Kredit: MIT.
Skylar Tibbits. Kredit: MIT.

Za metodou tisku kapalným kovem (LMP, Liquid metal printing) stojí Skylar Tibbits, šéf laboratoře Self-Assembly Lab na MIT, s mezinárodním týmem kolegů a podporou společností Aisin Group, Amada Global a Emeco. Tibbits a spol. vyvinuli systém s elektrickou pecí, která zahřívá hliník za jeho bod tání (cca 660 °C). Kapalný hliník je poté připravený ke 3D tisku v grafitové nádržce, odkud proudí do keramické trysky.

 

Tisk na podklad ze skleněných mikrokuliček. Kredit: MIT Self-Assembly Lab.
Tisk na podklad ze skleněných mikrokuliček. Kredit: MIT Self-Assembly Lab.

Jak uvádí Tibbitsův kolega Zain Karsan z ETH Zürich, tavený hliník zničí skoro všechno, co se mu postaví do cesty. Začínali s tryskou z nerezové oceli, pak zkusili titan a skončili u keramické trysky. Ani ta ale není úplně ideální a kapalný hliník ji může zlikvidovat. Při 3D tisku je kapalný hliník vytlačen na podklad ze skleněných kuliček o průměru 100 mikronů, kde utuhne v požadovaném tvaru.

 

3D tisk kapalným kovem je mnohem rychlejší než soudobé metody tisku kovových objektů a umožňuje tisknout větší objekty. Pracuje ale, bohužel, v podstatně nižším rozlišení. Vytištěné objekty nejsou zrovna pěkné, pokud nejste milovníkem estetiky šrotu. Mají ale požadovaný tvar a fungují.

 

Tibbits a jeho kolegové přesto věří, že si rychlý 3D tisk kapalným kovem najde své uplatnění. Mohl by se prosadit například v konstrukčním 3D tisku a v industriálním prostředí, kde velké rozlišení při tisku není absolutní prioritou. S takovým přimhouřením oka lze získat řadu výhod, které se s touto metodou pojí. Kromě rychlosti a rozměru tisku jde především o nižší spotřebu energie, což dnes bývá pádný argument. Vývoj nové technologie pokračuje a časem by se mohla stát průlomem v oblasti 3D tisku kovových objektů.

 

Video: Printing furniture with liquid metal

 

Literatura

New Atlas 26. 1. 2024.

Datum: 26.01.2024
Tisk článku

Související články:

Hewlett-Packard brzy zahájí masovou výrobu revoluční 3D tiskárny na kov     Autor: Stanislav Mihulka (14.09.2018)
Zapomeňte vše, co jste věděli o 3D tisku: Přichází Replikátor!     Autor: Stanislav Mihulka (02.02.2019)
Výsadková loď USS Essex testuje palubní 3D tiskárnu na součástky     Autor: Stanislav Mihulka (30.07.2022)
Mantis nabízí převratný 3D tisk kovových objektů neomezené velikosti     Autor: Stanislav Mihulka (25.03.2023)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz