Za problémy s ženským orgasmem mohou geny  
Studie dvojčat odhaluje tajemství věčných problémů se ženským orgasmem. Viníky jsou z velké části geny.

Od úpadku křesťanského pokrytectví je už po celá desetiletí ženský orgasmus věčným tématem postelových hádek, tlachů i seriózních výzkumů. Je vcelku s podivem, že se až dodneška nikdo nepodíval na roli genů v téhle záležitosti. Vlastně až zase tak moc ne, pro mnoho křesťanů i jiných podobných existencí je slovo orgasmus něco mezi nadávkou a kletbou a žena zase něco mezi pokojskou a robotem na plození dětí. Asi nebude tak úplně náhoda, že přes proklamovanou americkou svobodu přichází s první studií na toto téma tým Tima Spectora, vedoucího oddělení pro výzkum dvojčat z londýnské St Thomas’ Hospital.

Zvětšit obrázek
Toužíte po intenzivnějších orgasmech? Nezoufejte, civilizace se postarala o pomoc v podobě stimulačních gelů. Na spolehlivou kůru si ale ještě musíte počkat, přičemž se doporučuje ve volném čase lobbovat pro genové terapie.

Spector se svými kolegy oslovil přes 6000 dvojčat ženského pohlaví, aby vyplnila diskrétní dotazník ohledně jejich orgasmů během pohlavního styku a masturbace. Získali celkem 683 kompletních odpovědí od párů dvojvaječných dvojčat a 714 od párů jednovaječných dvojčat. Věk dotázaných žen se pohyboval od 19 do 83 let, zhruba 3 procenta žen byly lesbičky nebo bisexuálky.


Dvojčata jsou při podobných studiích využívána velmi často. Pokud jsou si v nějaké vlastnosti podobnější jednovaječná dvojčata více než dvojvaječná, usuzuje se, že jsou za tím spíše geny než prostředí, ve kterém dvojčata vyrůstala. Přitom se mlčky předpokládá, že to prostředí je víceméně srovnatelné.

Pokud jde o zmíněný výzkum orgasmu, podle Spectora lze připsat až 45 procent rozdílů ve schopnosti žen dosáhnout orgasmu jejich genům. Pouhých 14 procent žen v dotazníku uvedlo, že při sexuálním styku s partnerem dosáhne orgasmu vždy. Z toho plyne poučení, že jen blázni věří v realitu porna. Dalších 32 procent žen nepocítí orgasmus častěji než během jedné čtvrtiny styků. 16 procent žen nezažilo orgasmus při styku nikdy. Při masturbaci to jde ženám o poznání lépe, pokaždé se to povede 34 procentům masturbujících žen. Překvapením bylo, že při masturbaci nikdy nedosáhne orgasmu 14 procent žen, tedy jen o něco málo méně než při styku se sexuálním partnerem. Přitom by se mohlo zdát, že během masturbace může oproti styku zklamat mnohem méně faktorů.


A jak vlastně ženský orgasmus vzniknul? Pomineme-li čerty a inkuby, existuje například teorie o roli orgasmu při výběru partnera. Podle ní by samci schopnější přivést samici k orgasmu měli být zároveň lepší při výchově potomstva. Podle jiné představy by zase pohyby těla samice při orgasmu měly podporovat vniknutí spermatu do samice a tím pádem i zvyšovat plodnost.


 

Zvětšit obrázek
Vysvětlete jí, že to pravděpodobně není vaše vina, dokud ještě můžete.

Všechno je ale nejspíš jinak. Když přemýšlíte o lidech, není až tak špatné se podívat na další primáty. Samice jistého druhu makaků mívají orgasmy taky. Kupodivu ovšem nejčastěji při lesbických hrátkách, což zrovna nenasvědčuje přínosu orgasmu pro plodnost nebo při výběru samce. Naši bratranci bonobové jsou sexuální nadšenci. V biologických kruzích se už vžívá termín to bonobo ve významu dělat nevázaný sex. Bonobové dosahují orgasmů prakticky neustále, každý s každým. Orgasmy u nich podle všeho slouží k upevňování sociální struktury.


U lidí tomu tak ale nebude. Sexem se u nás postupuje ve společenské hierarchii jen poměrně vzácně – například jen málokterý muž manažer se kvůli kariéře vyspí se šéfem firmy mužského pohlaví. Když se ženy ve schopnosti dosáhnout orgasmu tolik liší, a když jsou ty rozdíly navíc dané geneticky, tak tahle schopnost zřejmě nebude příliš ovlivňována tvrdou rukou přírodního výběru. Nechť dámy prominou, ale podle všeho je jejich orgasmus jen sladké nedopatření. Samčí a samičí genitálie primátů jsou totiž vzájemně homologické – během embryonálního vývoje vznikají samčí orgány druhotnou přeměnou samičích. Samci primátů i mnozí jiní samci orgasmus potřebují, řekněme z technických důvodů. To si přírodní výběr ohlídá. A protože genomy samců a samic jsou až na geny determinující pohlaví naprosto shodné, projevuje se přírodní výběr jednoho pohlaví i na pohlaví druhém. Ženský orgasmus je vlastně jen vítanou evoluční ozvěnou toho mužského. Pánové se nemusí příliš posmívat, naše pánské bradavky jsou to samé v bleděmodrém.


Je neschopnost dosáhnout orgasmu u žen sexuální poruchou? Každopádně je nenormální, ve striktně statistickém smyslu slova. Asi tak jako homosexualita. Ale stejně jako v případě homosexuality jde o přirozený stav věcí. Lze s nefungujícím orgasmem něco dělat? Časem určitě, pokud o to dotyčné ženy budou stát a naši civilizaci nepřiškrtí černá ruka fundamentalismu.

Pramen: Biology Letters (online) DOI: 10.1098/rsbl.2005.0308

Datum: 22.06.2005 18:43
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz