Cukrbeton z cukrové třtiny poráží tradiční beton  
Po zpracování cukrové třtiny zůstává spousta odpadní biomasy bagasy. Buď skončí na skládce, nebo z ní lze vyrobit něco užitečného. Pozoruhodnou možností je cukrbeton Sugarcrete, který je překvapivě odolný a přitom nabízí celou řadu výhod. V mírném pásu se ale budeme muset poohlédnout po jiné plodině.
Cukrbeton zdatně odolává ohni. Kredit: University of East London.
Cukrbeton zdatně odolává ohni. Kredit: University of East London.

V našich zeměpisných šířkách to tolik neznáme, ale po sklizni cukrové třtiny a zpracování její biomasy zůstane velké množství odpadní hmoty, které se říká bagasa (bagasse). Je to dostupná surovina, která je k dispozici téměř zadarmo. Z bagasy je možné leccos vyrobit, počínaje papírem až po pozoruhodný Sugarcrete, čili cukrbeton.

 

Modulární deska na podlahu z cukrbetonu. Kredit: University of East London.
Modulární deska na podlahu z cukrbetonu. Kredit: University of East London.

Sugarcrete se pro veřejnost poprvé objevil v květnu 2022. Vznikl díky partnerství mezi anglickou University of East London a společností Tate & Lyle Sugars. Tento materiál tvoří bagasa z cukrové třtiny v kombinaci se speciálními minerálními pojivy. Výsledná směs se stlačí a nechá vytvrdit, čímž vznikne velmi pevný materiál, který může nahradit tradiční či betonové cihly.

 

Testování cukrbetonu. Kredit: University of East London.
Testování cukrbetonu. Kredit: University of East London.

Proč dělat beton z cukrové třtiny? Podle svých tvůrců Sugarcrete vytvrdne mnohem rychleji, za pouhý týden, zatímco klasický beton tvrdne měsíc. Rovněž je velmi lehký. Váží pouhou čtvrtinu až pětinu běžného betonu a co je nejlepší, cukrbeton je podstatně levnější.

 

Cukrbeton představuje velmi slibnou technologii pro oblasti, kde se pěstuje cukrová třtina. V dnešní době se bagasa obvykle vyhazuje na skládky. Farmáři by ji ale mohli prodávat místním firmám, které by z ní vyráběly cukrbeton. Vyrobený materiál by se pak mohl využívat v místních stavebních projektech, které by se ekonomicky nevyplatily, pokud by se mělo stavět z dováženého tradičního betonu.

 

Cukrbeton nedávno obdržel mezinárodní ocenění Climate Positive Award. Není divu, jeho uhlíková stopa je asi jen 15 až 20 procent uhlíkové stopy betonu. To je zásadní, protože uhlíková stopa betonu je jako po Bigfootovi. Testy ukazují, že cukrbeton je rovněž velmi odolný, například vůči ohni a tlaku. Zároveň má výbornou tepelnou vodivost a trvanlivost.

 

Video: Sugarcrete a low cost, low carbon construction material upcycling sugarcane by-products

 

Literatura

New Atlas 6. 2. 2024.

Datum: 07.02.2024
Tisk článku

Související články:

Úspěch materiálové vědy: Kvalitní beton s plnivem ze starých pneumatik     Autor: Stanislav Mihulka (13.08.2022)
Cement se sazemi promění beton na prakticky využitelný superkapacitor     Autor: Stanislav Mihulka (03.08.2023)
Samoopravný beton s technologií BioFibers využívá živé bakterie     Autor: Stanislav Mihulka (21.11.2023)
Beton 2.0: Bleskový grafen by mohl kompletně nahradit písek v betonu     Autor: Stanislav Mihulka (30.01.2024)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz