Naše supermasivní černá díra zběsile rotuje a sbírá síly  
Data vesmírné rentgenové observatoře Chandra a pozemní soustavy radioteleskopů Karl G. Jansky Very Large Array prozradila, že supermasivní černá díra Sgr A* v srdci Mléčné dráhy velice rychle rotuje, křiví tím časoprostor a shromažďuje energii a hmotu na pořádnou pecku, kterou v budoucnu odpálí. Nejspíš to bude parádní podívaná.
Časoprostor zkroucený do fotbalového míče. Kredit: NASA/CXC/M. Weiss.
Časoprostor zkroucený do fotbalového míče. Kredit: NASA/CXC/M. Weiss.

Domácí supermasivní černou díru Mléčné dráhy, tedy Sagittarius A* (Sgr A*), kterou pozorujeme ve vzdálenosti asi 26 tisíc světelných let, obvykle považujeme za línou galaktickou příšeru, co nedělá prakticky vůbec nic. Jak ale ukázal nedávný výzkum, zřejmě je to jen klid před bouří.

 

Ruth Daly. Kredit: Penn State University.
Ruth Daly. Kredit: Penn State University.

Ruth Dalyová z americké Pennsylvania State University a její kolegové analyzovali data vesmírné rentgenové observatoře Chandra a pozemní soustavy radioteleskopů Karl G. Jansky Very Large Array v Novém Mexiku. Zjistili, že naše supermasivní černá díra zběsile rotuje, takovou rychlostí, že ždímá okolní časoprostor a ohýbá ho do tvaru míče na americký fotbal, při pohledu z boku. Čím rychleji černá díra rotuje, tím více zploštělý tenhle přízračný míč je.

 

Podle výsledků analýz Sgr A* rotuje rychlostí, která odpovídá asi 60 procentům maximální možné rychlosti, odvozené od rychlosti světla.

 

Sgr A* v srdci Mléčné dráhy. Kredit: NASA/CXC/Univ. of Wisconsin/Y.Bai, et al.
Sgr A* v srdci Mléčné dráhy. Kredit: NASA/CXC/Univ. of Wisconsin/Y.Bai, et al.

V minulosti již proběhla řada pokusů odhadnout rychlost rotace naší supermasivní černé díry, jejichž závěry se značně lišily.


Tým Dalyové podpořil scénář, že Sgr A* rotuje velice rychle, což má dalekosáhlé důsledky. Při odhadu rotace použili metodu analýzy výtrysků hmoty (outflow method), která je založená na vztahu mezi rotací černé díry a její hmotností, vlastností hmoty v blízkosti černé díry a vlastností výtrysků hmoty.

 

Rotace černé díry zároveň představuje intenzivní zdroj energie. Pokud je v blízkosti takové černé díry hmota, může ji rotační energie odpalovat v úzkých výtryscích o vysoké energii. Jak říká Biny Sebastianová z kanadské University of Manitoba ve Winnipegu, která se rovněž podílela na výzkumu, rotující černá díra je jako raketa na startovací rampě. Když se v její blízkosti nashromáždí dost materiálu, dojde k odpalu. Jakoby někdo stihl startovací tlačítko.

 

V Mléčné dráze jsme už nalezli stopy po dřívější aktivitě supermasivní černé díry, která byla zřejmě podstatně odvázanější než dnes. Jde například o Fermiho bubliny, které pozorujeme v oblasti rentgenového a gama záření. Podle autorů studie je zřejmě jenom otázkou času, kdy Sgr A* nashromáždí dost energie a hmoty, aby odpálila další pořádnou galaktickou ránu. Může to být za milion let nebo za tisíc. Může k tomu dojít zítra. Nejspíš to bude parádní podívaná.

 

Video: A New Method To Measure Black Hole's Spin

 

Video: Quick Look: Telescopes Show the Milky Way's Black Hole is Ready for a Kick

 

Literatura

Chandra X-Ray Observatory 8. 2. 2024.

Monthly Notices of the Royal Astronomical Society 527: 428–436.

Datum: 11.02.2024
Tisk článku

Související články:

Rotující černé díry stáčejí světlo do spirály     Autor: Dagmar Gregorová (16.02.2011)
Jak změřit rotační rychlost obrovské černé díry?     Autor: Stanislav Mihulka (16.03.2016)
Rotující supermasivní černé díry by mohly fungovat jako přepravní portály     Autor: Stanislav Mihulka (10.01.2019)
Kolem rotujících supermasivních černých děr mohou obíhat obyvatelné planety     Autor: Stanislav Mihulka (07.02.2020)
Astronomové poprvé pozorovali záření zpoza černé díry     Autor: Stanislav Mihulka (30.07.2021)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz