Webb pozoroval dávnou, záhadnou a zcela nemožnou galaxii  
Galaxie ZF-UDS-7329 je nápadně červená, neaktivní a velice masivní na to, že ji pozorujeme ve vesmíru před 11,5 miliardami let. Podle pozorování Webbova dalekohledu obsahuje hvězdy, které vznikly dokonce před 13 miliardami let. Tehdy ovšem nemělo být dost temné hmoty na to, aby takové galaxie mohly vzniknout. Kosmologií se šíří praskliny.
Nemožná galaxie ZF-UDS-7329. Kredit: James Webb Space Telescope.
Nemožná galaxie ZF-UDS-7329. Kredit: James Webb Space Telescope.

Už se to stává tak trochu rutinou. Vypadá to, že kam se Vesmírný dalekohled Jamese Webba podívá, tam najde galaxie, případně supermasivní černé díry, které se naprosto vymykají našim dosavadním poznatkům o vesmíru a modelům, které jsme si velmi pečlivě vyvinuli. Jako by naše kosmologie byla jenom pro smích.

 

Karl Glazebrook. Kredit: Swinburne University of Technology.
Karl Glazebrook. Kredit: Swinburne University of Technology.

Významnou roli v tom nepochybně hraje i výběrový efekt, protože vědci publikují spíše to zajímavé, než to, co je všední a dobře zapadá do současných představ. Nelze si ale nevšimnout, že těch výjimek, které odporují mainstreamu, je v pozorováních Webbova dalekohledu už příliš mnoho.

 

Karl Glazebrook z australské Swinburne University of Technology s mezinárodním týmem odborníků využil Webbův dalekohled k pozorováním a spektroskopickým měřením masivní a nápadně neaktivní galaxie ZF-UDS-7329, kterou jsme již dříve nalezli ve vesmíru, co byl oproti našemu mladší o 11,5 miliard let.

 

Logo. Kredit: Swinburne University of Technology.
Logo. Kredit: Swinburne University of Technology.

Badatelé zjistili, že tato zvláštní galaxie obsahuje hvězdy, které vznikly nejméně 1,5 miliardy před dobou, ve které galaxii pozorujeme, tedy přinejmenším před 13 miliardami let. To je ale ohromný problém, protože modely vývoje temné hmoty nepočítají s tím, že by ve vesmíru před 13 miliardami let nebo dokonce ještě mladším, existovaly dostatečně velké struktury temné hmoty, které by umožnily existenci galaxie jako je ZF-UDS-7329.

 

Jak říká Claudia Lagosová z mezinárodního výzkumného centra International Centre for Radio Astronomy Research (ICRAR), vznik a evoluce galaxií jsou podle našich dosavadních představ těsně spojené s výskytem a koncentracemi temné hmoty. Pro standardní kosmologii je galaxie ZF-UDS-7329 absurdní, protože je příliš masivní v příliš mladém vesmíru. Galaxii vidíme na vlastní oči, takže je něco špatně s kosmologií a modely vývoje galaxií a temné hmoty.

 

Galaxie ZF-UDS-7329 přitom není jediná. Naopak lze říct, že se v pozorování Webbova dalekohledu objevují příliš masivní galaxie v příliš mladém vesmíru. Jak to v podobných případech bývá, musíme sebrat odvahu a překlopit problém na nové objevy. Bude to chtít spoustu dalších pozorování a analýz, abychom tohle urovnali. Ale vesmír už je takový.

 

Video: Massive dead galaxy found in the early universe

 

Literatura

Swinburne University of Technology 14. 2. 2024.

Nature online 14. 2. 2024.

Datum: 16.02.2024
Tisk článku



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz