Podmořské rifty nabízejí ohromující množství geotermální energie  
Geotermální energetika je slušně obnovitelná, prakticky nevyčerpatelná a netrpí neduhy Slunce a větru. Problém je v tom, že na většině míst planety je příliš hluboko pro ekonomickou těžbu. CGG navrhují dolovat geotermální energii v riftových zónách na dně oceánu, kde magma teče proudem a vytváří novou oceánskou kůru. Bude budoucnost geotermální?
Riftová energetika. Kredit: CGG.
Riftová energetika. Kredit: CGG.

Jak jistě každý ví, solární a větrná energie sice pocházejí z obnovitelných zdrojů, ale jejich využitelnost je nepříjemně nestálá. Oproti tomu geotermální energetika je jako splněný obnovitelný sen. Pod nohama máme tolik energie, že by to lidstvo nevyužilo ani za milion let, tedy optikou dnešní představivosti. Stačí přivést geotermální energii na povrch, a pak ji můžeme těžit dle libosti. Je dostupná nonstop a infrastruktura pro její využití by nebyla závratně nákladná.

 

Podmořské riftové zóny – černé linie v červených plochách. Kredit: NOAA, Saperaud, Wikimedia Commons.
Podmořské riftové zóny – černé linie v červených plochách. Kredit: NOAA, Saperaud, Wikimedia Commons.

Přesto geotermální energie představuje méně než 1 procent globální energetiky. Důvodem je především to, že teplo z hlubin je pro soudobé technologie obtížně dostupné. Lidé v současnosti využívají geotermální energii tam, kde je blízko pod povrchem. Jako třeba na Islandu. Na většině míst je ale bohužel tak hluboko, že je tam geotermální energetika ekonomicky neprůchozí, pokud se neobjeví nové, převratné technologie.

 

Další věc je, že i geotermální průzkumné vrty jsou velmi nákladné a ne vždy úspěšné. Geotermální společnosti se zaměřují především na vulkanické oblasti, jako je Ohnivý kruh kolem Pacifiku (Pacific Ring of Fire), tedy tam, kde je hodně sopek.

 

Těžba na riftu. Kredit: CGG.
Těžba na riftu. Kredit: CGG.

Má to ale svá úskalí. Jak uvádí konzultantská firma v oboru obnovitelných energií CGG, vulkanické oblasti se navzájem velmi liší, bývají problematické a využitelná teplota rychle klesá s rostoucí vzdáleností od vulkánu.

 

CGG nabízejí jako řešení ohromný a doposud téměř neprozkoumaný zdroj geotermální energie, který se skrývá pod hladinou oceánu. Jde o podmořské riftové zóny, kde probíhá rozpínání mořského dna (Seafloor spreading). Působením horka ze zemských hlubin tam vzniká nová oceánská kůra.

 

Na těchto místech, jejichž rozloha je úctyhodná, je magma prakticky těsně pod povrchem. Vytéká mezi oddalující se kusy nové kůry a po čase utuhne do podoby nově vzniklé horniny. Taková místa jsou pro geotermální energetiku podstatně lépe dostupná, téměř není nutné vrtat. Příznivější je i rozložení teplot v těchto oblastech.

 

Naopak problémem je, že místa těžby geotermální energii by v takovém případě byla velmi vzdálená od elektrické sítě. Vyžadovalo by to smělé technické řešení přepravy energie. Nezvládnutelné to ale není. Šlo by to například s využitím vodíku. Uvidíme, jak moc geotermální bude budoucnost.

 

Video: Sea Floor Spreading

 

Literatura

New Atlas 19. 2. 2024.

Datum: 20.02.2024
Tisk článku

Související články:

Na Islandu vrtají nejžhavější díru na světě     Autor: Stanislav Mihulka (03.11.2016)
Možnosti využití geotermální energie     Autor: Jan Šafanda (18.12.2018)
Jaký je potenciál využití biomasy v Česku a ve světě     Autor: Jan Kašinský (15.02.2019)
Nová geotermální baterie přeměňuje teplo přímo na elektřinu     Autor: Stanislav Mihulka (25.07.2019)
Ultrahlubinné vrty s gyrotronem nabízejí téměř neomezenou geotermální energii     Autor: Stanislav Mihulka (25.02.2022)
Nové technologie vrtání s plazmovým vrtákem zajistí geotermální energii     Autor: Stanislav Mihulka (07.06.2023)
Fervo Energy přináší průlom v geotermální energetice     Autor: Stanislav Mihulka (20.07.2023)
Jaderná energetika v roce 2023 – začíná renesance jádra i v Evropě     Autor: Vladimír Wagner (07.01.2024)



Diskuze:

oteplování bez CO2

J P77,2024-02-22 23:12:44

S tím jak spotřeba proudu roste a v budoucnosti bude oteplování planety ztrátovým teplem spotřebičů, tak geotermální elektrárny mě připadají jako nutný, ale ne ty které zvyšují únik geotermálního tepla, takže u těch riftů by to mohlo být ok.

Odpovědět


Re: oteplování bez CO2

Hans Voralberg,2024-02-25 22:40:14

Za normálních okolností by se tepelná energie z povrchu kompletně vyzářila do vesmíru. To, kolik tepla nám tu zůstane, závisí výhradně na skleníkovém jevu, potažmo skleníkových plynech. Jinými slovy - oteplování bez CO2 je protimluv.

Zároveň si nedovedu představit geotermální elektrárnu, která nezvyšuje, jak píšete "únik geotermálního tepla". Geotermální elektrárna je tepelný stroj jako každý jiný. Rankinův–Clausiův cyklus neočůráte :-)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz