Průlom ve svařování dramaticky urychluje stavbu modulárních reaktorů  
Nová technologie svařování reaktorových nádob Local Electron-Beam Welding (LEBW) radikálně zkracuje proces svařování v potřebné kvalitě z déle než roku na méně než den. Využívá vysokoenergetické elektronové dělo, které pracuje v lokálním vakuu. Jde o průlom, který by mohl podstatně urychlit nástup modulárních reaktorů.
Reaktorová nádoba svařená technologií LEBW. Kredit: Sheffield Forgemasters.
Reaktorová nádoba svařená technologií LEBW. Kredit: Sheffield Forgemasters.

Malé modulární jaderné reaktory mohou radikálně oživit jadernou energetiku. Pokud se prosadí, promění masivní jaderné elektrárny, které patří k nejdražším průmyslovým projektům dnešní doby na mnohem civilnější, sériově vyráběná zařízení. Soudobé jaderné elektrárny jsou unikáty. Oproti tomu modulární reaktory mají standardizovaný design a lze je vyrábět ve velkém. Rovněž je možné je instalovat v různém počtu podle konkrétních požadavků a nepotřebují obludně drahé obslužné budovy.

 

Sheffield Forgemasters umějí kouzlit s ocelí. Kredit: Sheffield Forgemasters.
Sheffield Forgemasters umějí kouzlit s ocelí. Kredit: Sheffield Forgemasters.

Zní to pěkně. Jak je ale bohužel patrné, boom modulárních reaktorů zatím nenastal. Příčin je celá řada, včetně technických překážek při výrobě reaktorů. Jednou z nich je nesmírně komplikované sváření reaktorové nádoby. Při použití konvenčních postupů může trvat déle než rok.

 

Pozoruhodné řešení nabízí strojírenská firma Sheffield Forgemasters z anglického Sheffieldu, která s technologií Local Electron-Beam Welding (LEBW) zkrátila dobu nutnou ke svařování reaktorové nádoby na neuvěřitelných méně než 24 hodin.

Logo. Kredit: Sheffield Forgemasters.
Logo. Kredit: Sheffield Forgemasters.

Jde o revoluční metodu svařování, která spojuje kusy kovu k sobě pomocí vysokoenergetického elektronového děla (Electron gun), pracujícího v lokálním vakuu. Elektronové dělo taví a svařuje kov s velmi vysokou účinností a velmi kvalitně.

 

Sheffield Forgemasters tímto způsobem svařili reaktorovou nádobu o průměru 3 metry, se stěnami silnými 200 mm, bez defektů a při nižších nákladech než obvykle. Svářecí stroj také využívá inovativní technologii manipulace s reaktorovou nádobou při svařování.

Jde o významný milník pro britský jaderný průmysl, který byl, podobně jako v jiných zemích, celá desetiletí jako ochrnutý. Britská vláda se opatrně snaží o jadernou renesanci a plánuje nové jaderné elektrárny, včetně 15 modulárních reaktorů od Rolls-Royce. Jak uvádí vedoucí projektu nové technologie svařování Michael Blackmore, jejich technologie nabízí monumentální přínos pro jaderný průmysl. Mimo jiné může podstatně urychlit nástup modulárních reaktorů.

 

Video: Time-Lapse Forging | Sheffield Forgemasters

 

Literatura

New Atlas 20. 2. 2024.

Datum: 22.02.2024
Tisk článku

Související články:

Nová éra: Rolls-Royce v UK postaví a spustí až 15 jaderných minireaktorů     Autor: Stanislav Mihulka (29.01.2020)
Malé modulární reaktory slibují ekonomickou produkci vodíku     Autor: Stanislav Mihulka (16.12.2020)
Pokrok v oblasti malých modulárních reaktorů v roce 2020     Autor: Vladimír Wagner (18.01.2021)
Rolls-Royce vyvíjejí mikroreaktor pro Měsíc     Autor: Stanislav Mihulka (19.03.2023)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz