Proč si miliardáři stavějí bunkry a kupují ostrovy?  
Mark „Meta“ Zuckerberg bezskrupulózně skupuje ohromné pozemky na havajském ostrově Kauai. Buduje tam uzavřený a do jisté míry soběstačný Zuckerbergův svět se Zuckerbergovými zákony, izolovaný zdí a početnými strážemi, včetně masivního podzemního bunkru. Podobně se chovají i mnozí další miliardáři. Je to jako feudální panství. Přímo před očima se nám vrací středověk.
Miliardáři se zahrabávají pod zem. Kredit: Pixabay/CC0 Public Domain.
Miliardáři se zahrabávají pod zem. Kredit: Pixabay/CC0 Public Domain.

Platforma WIRED v prosinci 2023 oznámila, že miliardář Zuckerberg, majitel společnosti Meta a jeden z hlavních tvůrců dnešní doby postavené na sociálních médiích, skupuje velké části havajského ostrova Kauai. Podle dostupných informací tam staví gigantický komplex Ko'olau Ranch, jehož cena se má pohybovat kolem 400 milionů australských dolarů (přes 6 miliard Kč).

 

Stavba je utajovaná. Zabírá plochu přes 5,5 milionů čtverečních metrů, je obehnaná 2metrovou zdí a hlídají ji početné stráže nebo řekněme bezpečnostní agentura. Jak upozornili WIRED, součástí stavby Ko'olau Ranch je i masivní podzemní bunkr. Okamžitě to vyvolalo řadu spekulací, které se točí kolem toho, že Zuckerberg ví něco, co obyčejní smrtelníci nikoliv.

 

Australští odborníci na digitální média a kulturu Grant Bollmer, Katherine Guinnessová a Tom Doig z University of Queensland, pozoruhodný fenomén miliardářů, ostrovů a bunkrů, komentovali v nedávném článku na platformě The Conversation. První dva z nich jsou rovněž autory nové publikace na toto téma „The Influencer Factory,“ která by měla vyjít letos v dubnu.

Grant Bollmer. Kredit: University of Queensland.
Grant Bollmer. Kredit: University of Queensland.

 

Zuckerberg není se stavbou bunkrů a skupování ostrovů zdaleka jediný. Spíš naopak. Na první pohled by se mohlo zdát, že se miliardáři příliš dívají na katastrofické filmy a připravují se na starou dobrou apokalypsu ve stylu 20. století. Podle Bollmera a spol. to ale není ani zdaleka vše. Zuckerberg a další miliardáři budují, často bezohledně a na úkor místních obyvatel, svá „panství“, do jisté míry soběstačné ekosystémy, kde je naprosto vše, včetně zaměstnanců ovládáno jediným člověkem, dotyčným miliardářem. Majitel takového „panství“ má v řadě ohledů více společného se středověkým feudálem než s kapitalistou 21. století. Někdy se dokonce mluví o neofeudalismu.

 

Logo. Kredit: University of Queensland.
Logo. Kredit: University of Queensland.

Badatelé smířlivě naznačují, že když miliardáři stavějí bunkry, investují do kryoniky nebo třeba nahrávání mysli do počítače, neznamená to nutně, že byli šílení nebo že mají k dispozici nějaké supertajné informace. Spíše to poukazuje na to, že nashromáždili astronomické bohatství a snaží se ho nějak využít, i když to často vzbuzuje spíš úsměvy.

 

To vše se odehrává v době, kdy odborníci varují, že se dramaticky rozevírají nůžky ekonomické nerovnosti, což má dramatický dopad na soudržnost společnosti i na kvalitu života většiny jejích členů. V České republice se často uklidňujeme tím, že jsme relativně rovnostářská země, ale ve skutečnosti u nás horní 1 procento bohatých vlastní největší část majetku prakticky ze všech zemí v Evropě, hned po Rusku.

 

Bollmer a spol. upozorňují na to, že miliardáři se rádi pitvoří a dávají na odiv své bohatství, zatímco veřejnost to uhranutě sleduje a zároveň akceptuje svou pozici masy ne-miliardářů. Na podzim 2023 se objevila studie Daniela Krcmarice a spol. v Perspectives on Politics, podle které jsme svědky jasného trendu, kdy se miliardáři snaží pronikat do vysoké politiky. Více než jedna desetina miliardářů světa zastávala (či zastává) vysoké politické funkce, anebo o ně usilovala. V tomto ohledu je značný rozdíl mezi demokraciemi a nesvobodnými režimy, kde je, nikterak překvapivě, vliv novodobých feudálů na politiku daleko větší. Zdá se, že středověk má tuhý kořínek.

 

Video: Inside Larry Ellison Private Hawaii Island | Exclusive Look | Larry Ellison Island

 

Literatura

The Conversation 1. 3. 2024.

Perspectives on Politics online 25. 10. 2023.

Datum: 14.03.2024
Tisk článku

Související články:

Milovníci konspiračních teorií mají sklony být lumpové a podvodníci     Autor: Stanislav Mihulka (28.02.2019)
Davová paralýza: Větší skupiny lidí reagují na krize pomaleji     Autor: Stanislav Mihulka (01.06.2020)
Odkrývání tajemství sociálního života neandertálských skupin     Autor: Dagmar Gregorová (04.11.2022)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz