Guma pro alergiky  
Australští chemici spolupracovali s Malajským gumárenským průmyslem na přípravě latexu, který nezpůsobuje alergie. Nový latex je údajně stejně pevný a poskytuje tudíž stejně bezpečnou ochranu jako latex nemodifikovaný.

Za alergie na gumu mohou proteiny, které se v přirozeném latexu vyskytují. Vědci nyní dokáží tyto látky z povrchu gumy odstranit. Poznatek bude využit nejen při výrobě málo alergenních kondomů, ale též k výrobě chirurgických rukavic.
O jak významný problém se jedná, nám může napovědět statistika. Z té vyplývá, že  10 až 20% zdravých lidí pracujících ve zdravotnictví trpí alergií, která se u nich vytvořila na přirozenou gumu. Takto postižené osoby si přivodí alergickou reakci například jen pouhým kontaktem s chirurgickými rukavicemi. Syntetické náhrady, ze kterých se chemický průmysl snažil tyto pomůcky vyrobit, však nejsou tak pevné a rády se trhají. Proto se dál vyrábí z klasického latexu. Chemici z University of Sydney byli při hledání cesty jak snížit alergennost a zachovat pevnost a pružnost u těchto výrobků úspěšní. Zřejmě proto, že se nesnažili najít náhražku přirozené gumy, ale že šli na věc z opačné strany. Pokusili se odstranit z gumy alergii navozující proteiny.   
Profesor Robert Gilbert, vedoucí Výzkumného centra polymerových koloidů, o procesu, který si nechali patentovat, pro ABC Science Online prohlásil: „ Nyní je možné použít chemicky modifikovaný latex a vyrábět z něj vysoce kvalitní chirurgické rukavice a kondomy. Ty již nebudou provokovat imunitní systém k reakci.


Odstranění proteinů

Lidé s alergií na latex budou moci brzo využít kondomy a gumové rukavice z málo – alergenní gumy (obr.: Stockphoto)

Běžné latexové výrobky jsou vyráběny namáčením formy do roztoku, jež je odvozen od přirozeného latexu – šťávy stromu gumovníku, obsahující kaučuk. Následnou vulkanizací se již jen upravují pevnostní parametry.
Problém u výrobků, se kterými přichází do styku lidská pokožka, spočívá v tom, že se některé proteiny, které způsobují alergie, dostávají na povrch. Tyto molekulární struktury vyčnívají nad povrch gumy a pro citlivé osoby a alergiky jsou příčinou navození nepříznivé imunologické reakce.


Tento nový způsob úpravy latexu představuje jakési překrytí molekul přirozené gumy syntetickým polymerem. Polymer, který se k tomu používá, je znám pod jménem polydimetylaminoetyl metakrylát, zkráceně poly DMAEMA.
Celý proces úpravy latexu probíhá za běžné pokojové teploty a účinek na snížení alergennosti by měl být výrazný. Svědčí o tom srovnání, kdy klasický latex má obsah alergenu 200 jednotek na mililitr, zatímco u nového modifikovaného latexu to je méně než jedna jednotka alergenu na mililitr.


Dobře naštěstí dopadají i testy pevnosti a pružnosti. Ukázalo se, že výrobky z modifikovaného latexu jsou v tomto směru srovnatelné s těmi z latexu klasického.


Pramen: Australian Journal of Chemistry 58(6) 461–467,  ABC Science Online

Datum: 28.06.2005
Tisk článku


Diskuze:

kondom

babydoll,2007-10-12 20:22:42

my sme to taky delali s ch.rukavici s partnerem a myslim si ze je to lepsi nez kondom vice bezpeci vyskouseli sme to raz ale je to vazne celkem fajn jenom musite byt moc vlhka .....!!!

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz