Systém AUAR využívá mikrotovárny k rychlejší a levnější stavbě domů  
Stavebnictví se topí v problémech. Řešení by mohly přinést robotické minitovárny s nízkými kapitálovými náklady, které nabízejí úspory na práci a ještě větší na dodavatelských řetězcích a logistice. Automated Architecture (AUAR) s nimi chtějí v roce 2030 stavět 75 tisíc nízkoenergetických domů ročně.
Business model systému AUAR. Kredit: AUAR.
Business model systému AUAR. Kredit: AUAR.

Stavebnictví je největším odvětvím průmyslu na Zemi. Zaměstnává 7 procent lidí v práceschopném věku, přispívá 13 procenty ke globálnímu HDP a každý týden zastaví plochu odpovídající rozloze Paříže, jak říká Mike Hanlon na platformě New Atlas. Zároveň je ale také nejméně efektivním, nejméně digitalizovaným a nejvíce znečisťujícím průmyslovým odvětvím na světě.

 

Robot z mikrotovárny. Kredit: AUAR.
Robot z mikrotovárny. Kredit: AUAR.

Stavitele po celém světě trápí problémy s digitalizací, pracovní silou i dodavatelskými řetězci. Jak se zdá, situace je už dlouho zralá na změnu. Britská společnost Automated Architecture (AUAR) přichází s technologií, pro jejíž rozjezd získala slušný kapitál. Uzavírají smlouvy se staviteli domů a kontraktory z Evropy a Severní Ameriky, kterým nabízejí technologii mikrotováren (micro-factory) s nízkými kapitálovými náklady (CapEx), s nimiž lze stavět nízkoenergetické domy za cenu obyčejných domů v libovolném měřítku.

 

Mikrotovárna na nízkoenergetické domy. Kredit: Automated Architecture (AUAR)
Mikrotovárna na nízkoenergetické domy. Kredit: Automated Architecture (AUAR)

Mikrotovárny systému AUAR jsou robotické. Nepotřebují odpočívat, nepotřebují plat, tedy kromě energie a údržby, a jsou podstatně rychlejší než lidští dělníci, kteří navíc věčně scházejí. AUAR by měl ušetřit asi 30 procent nákladů na práci a zhruba 80 procent nákladů na dodavatelské řetězce a logistiku.

 

Jak říká spolutvůrkyně konceptu a výkonná ředitelka AUAR Mollie Claypoolová, průměrný dům se skládá asi ze 7 tisíc komponent, z nichž v podstatě každá má svůj dodavatelský řetězec. Při stavění se systémem AUAR postačí výchozí materiál a několik málo dodavatelských řetězců. Podle Claypoolové AUAR reaguje na poptávku po cenově dostupných nízkoenergetických domech. Cenu pro koncové zákazníky snižují s masivním využitím robotů a umělé inteligence. Díky nim lze dosáhnout vysoké udržitelnosti za přijatelnou cenu.

Stavební firma si může pořídit mikrotovárnu za cenu od 300 tisíc dolarů plus licenční poplatky. AUAR odhadují, že taková mikrotovárna přinese asi 1,3 miliony dolarů ročně, čímž současně překonává překážky bránící širokému zavádění robotiky ve stavebním průmyslu. Mikrotovárny AUAR už ve skutečnosti fungují. První se pustily do práce v Evropě letos v březnu. AUAR chtějí mít do roku 2030 síť 40 partnerů, kteří by s mikrotovárnami stavěli 75 tisíc domů ročně. Claypoolová věří, že s AUARem změní celý trh se stavbou domů.

 

Video: Block West: Discrete Automation for Community-led Housing

 

Video: Mollie Claypool – Discrete automation | The Conference 2019

 

Literatura

New Atlas 20. 4. 2024.

Datum: 21.04.2024
Tisk článku

Související články:

Break the Grid: Vyrazí do světa autonomní 3D tiskárny s vlastním pohonem?     Autor: Stanislav Mihulka (25.08.2019)
Zednický autobot Hadrian X uspěl v outdoorovém testu     Autor: Stanislav Mihulka (17.10.2023)
Autonomní bagr postavil masivní 6metrovou zeď     Autor: Stanislav Mihulka (24.11.2023)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz