Astronomové našli nové důkazy pro existenci Devítky  
Počítačové simulace chování těles Sluneční soustavy s dlouhou oběžnou periodou, které kříží oběžnou dráhu Neptunu a jejich pohyb vykazují nepravidelnosti, ukazují na přítomnost velké planety, tedy „Devítky,“ na periferii Sluneční soustavy. Na přímý důkaz její existence si ale ještě musíme počkat.
Simulované orbitální distribuce. Vlevo s Devítkou, vpravo bez Devítky. Kredit: Batygin et al. (2024), arXiv.
Simulované orbitální distribuce. Vlevo s Devítkou, vpravo bez Devítky. Kredit: Batygin et al. (2024), arXiv.

Malý tým odborníků California Institute of Technology, Université Côte d'Azur a Southwest Research Institute přinesl čerstvý závan naděje do hledání případné deváté planety Sluneční soustavy, známé jako Devítka. Bylo na čase, protože optimismus ohledně deváté planety se poslední dobou povážlivě blížil k nule.

 

Konstantin Batygin. Kredit: Caltech.
Konstantin Batygin. Kredit: Caltech.

Počet planet Sluneční soustavy čelí výzvám v podstatě neustále. V roce 2015 astronomové Caltechu objevili několik transneptunických těles, jejichž dráhy vzbudily podezření, že by na ně mohla působit gravitační síla doposud neznámé planety, které se začalo přezdívat Devítka. Od té doby se objevily další doklady možné existence takové planety, všechny ale jen nepřímé.

 

Konstantin Batygin z Caltechu a jeho kolegové přinášejí další várku takových důkazů. Jejich výzkum je založený na sledování pohybu objektů Sluneční soustavy s dlouhou oběžnou periodou, které kříží oběžnou dráhu Neptunu a jejich pohyb vykazuje nepravidelnosti.

 

Logo. Kredit: Caltech.
Logo. Kredit: Caltech.

Badatelé využili pozorování takových těles a sestavili z nich počítačové simulace, které představovaly různé scénáře Sluneční soustavy. Do simulací zahrnuli vliv gravitační síly planety Neptun, a také fenomén známý jako „galactic tide,“ představující gravitační vliv těles Mléčné dráhy, která se nacházejí za hranicemi Sluneční soustavy.

 

Výsledky simulací ukázaly, že nejvíce pravděpodobným vysvětlením chování studovaných objektů ve Sluneční soustavě je gravitační vliv velké planety na periferii Sluneční soustavy. Použité simulace ale bohužel neumožnily badatelům určit, kde by se případně mohla Devítka nacházet.

 

Pochopitelně jde o další nepřímý důkaz. Batygin s kolegy připouštějí, že jsou ve hře další síly, které by mohly vysvětlit pozorované chování těles protínajících oběžnou dráhu Neptunu. Podle simulací jsou prý ale méně pravděpodobné. Otázka existence Devítky každopádně zůstává nerozhodnutá. Více světla by do této záležitosti mohla vnést budovaná observatoř Vera Rubin Observatory v Chile, která by měla být v provozu v lednu 2025.

 

Video: Konstantin Batygin: Planet 9 and the Edge of Our Solar System | Lex Fridman Podcast #201

 

Literatura

Phys.org 24. 4. 2024.

arXiv:2404.11594.

Datum: 26.04.2024
Tisk článku



Diskuze:

nové důkazy po existenci devítky

Rostislav Bartosz,2024-05-02 22:10:55

Zajímavé! Tým vědců z Caltechu, Université Côte d'Azur a Southwest Research Institute přinesl nové důkazy o možné existenci takzvané Devítky, hypotetické deváté planety naší Sluneční soustavy. Jejich počítačové simulace, které zahrnují objekty s dlouhými oběžnými dráhami křížícími dráhu Neptunu, naznačují, že nepravidelnosti v jejich pohybu by mohly být způsobeny gravitační silou velké, dosud neobjevené planety. Zatímco přímý důkaz stále chybí, očekává se, že budoucí observatoř Vera Rubin Observatory může přinést více informací. Držíme palce vědcům v jejich dalším bádání! A pokud máte chuť si trochu odpočinout od astronomie, navštivte https://ceskecasino.best/ pro trochu zábavy.

Odpovědět


Re: nové důkazy po existenci devítky

Jirka Naxera,2024-05-02 22:53:30

ChatGPT: Napis shrnuti clanku, poprej vedcum stesti a dopln spam...

Odpovědět


Re: Re: nové důkazy po existenci devítky

F M,2024-05-02 23:24:46

Mohla by být docela zajímavá diskuse mezi 2 různě nastavenými, ale bez reklam. Kolik by toho netrénovaný člověk musel přečíst, než by mu to došlo. Tedy můj tip, většina lidí by to přestala číst, tedy pokud by to nebylo nějaké emotivní téma.

Odpovědět

Devítka

Jiří Brtnický,2024-04-29 21:37:09

Zajímalo by mě, jestli simulace počítala s různými tvary oběžné dráhy, od kruhové až po silně excentrickou, a která z nich jim pasuje nejlépe.

Odpovědět


Re: Devítka

F M,2024-05-01 13:44:45

Druhý odkaz pod článkem: arXiv:2404.11594.
"Pro planetu Devět jsme přijali hmotnost 5 hmotností Země a umístili ji na oběžnou dráhu s hlavní poloosou 500 AU, excentricitou 0,25 a sklonem 20 stupňů. Zatímco přesná dráha planety devět zůstává neznámá (Brown & Batygin,2021) , tato konfigurace je v souladu s předchozími studiemi a uspokojivě zohledňuje orbitální anomálie nastíněné v úvodu (jmenovitě seskupení délek perihelia, seskupení orbitálních pólů atd. Přestože úplný průzkum prostoru parametrů planety Devět přesahuje rámec této studie, je pravděpodobné, že jakákoli kombinace parametrů P9, která vede k významnému orbitálnímu seskupení mezi orbitami oddělenými od perihelia, bude mít také úměrné účinky na oběžné dráhy křížící se Neptun,"
Zajímavá je informace, že pravděpodobnost vzniku těch zkoumaných drah bez dalších zásahu je nízká (oni zvažují tu 9ku ale možností je víc), respektive jejich nepravděpodobnost je vysoká píší 5 sigma, nevím přesně kolik to zde bude v % hlavní výhra ve sportce určitě ne, ale ta druhá by to být mohla.

Odpovědět

nové důkazy po existenci devítky

Alexis Bergman,2024-04-29 12:10:39

Patrně by došlo k potvrzení existence "9", o které snil Zacharias Sitchin, a kterou připomínali ve svých mýtech afričtí Doggoni jako To-Polo, či jiní jako Sirius 2. Těch mýtů je ovšem velmi mnoho, a zůstávají pouhými mýty, protože předpokládaná "9" se pohybuje po nedozírně dlouhé dráze a přibližuje se k Zemi jen ve velmi dlouhých frkvencích. Každopádně by to mohlo přispět k případné účasti "9" na pozemském životě.

Odpovědět


Re: nové důkazy po existenci devítky

F M,2024-05-01 14:02:36

Reaguji pouze na ten vliv na Zemi a život. Nemyslím si, že by se ona sama k Zemi někdy výrazně přiblížila, ale tělesa jí, nebo třeba i několika menšími, ale stále gravitačně významnými tělesy, určitě mohly. A s ohledem na množství organických materiálů nalezených v nedávných výzkumech například na meteoritech ( například Murchisonský meteorit - Wikipedie), je tato věc/otázka naprosto legitimní. Stejně tak může mít vliv na pravděpodobnost nějaké meteorické katastrofy (ale stále bude šance mizivá)

Odpovědět


Re: nové důkazy po existenci devítky

Igor Druhý,2024-05-01 22:17:29

Nejaké pofidérne ezoterické mýty o "znalých afričanoch" nemajú s témou nič spoločné.
Vtedy netušili nič ani o Neptúne či asi ani o Uráne, nieto ešte o hypotetických, doteraz neobjavených, planétach.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz