Namísto „věčnosti“ jen minuty: Vědci zrychlili pěstování diamantů  
Přírodní diamanty rostou věky a syntetické diamanty několik dní. V obou případech jsou nutné extrémní teploty a tlaky. Nový postup výroby diamantů v kapalném kovu vystavenému metanu a vodíku, to zvládne za desítky minut. Sice stále vyžaduje vysokou teplotu, ale zároveň probíhá při normálním tlaku.
Diamantový film vytvořený novým postupem. Kredit: Gong et al. (2024), Nature.
Diamantový film vytvořený novým postupem. Kredit: Gong et al. (2024), Nature.

Pokud víme, trvá velice dlouhou dobu, než za extrémních teplot a tlaků v zemském nitru vzniknou přírodní diamanty. Syntetické diamanty je možné vyrobit mnohem rychleji. I tak to ale v dnešní době obvykle zabere několik dní (5-12), přičemž výrobní postup vyžaduje teplotu alespoň 1 500 °C a tlak cca 5 GPa, čili přibližně 50 tisíc atmosfér (metoda HPHT, high pressure and high temperature).

 

Rodney Ruoff z jihokorejského Institute for Basic Science v Ulsanu a jeho kolegové vyvinuli nový postup výroby laboratorních diamantů, který je založený na směsi kapalných kovů. Dobu potřebnou pro výrobu diamantů zkracuje na minuty. Diamanty se začínají tvořit za 10 až 15 minut a jejich růst asi za 150 minut ustává.

 

Rodney Ruoff (2018). Kredit: UNIST.
Rodney Ruoff (2018). Kredit: UNIST.

Tento nový proces sice stále vyžaduje vysokou teplotu, konkrétně 1 025 °C, ale postačuje mu běžný tlak, tedy 1 atmosféra, mnohonásobně méně než obvykle. Normální tlak přitom znamená mnohem méně náročný výrobní proces. Ruoff a spol. jsou přesvědčeni, že po převedení do průmyslového měřítka by jejich technologie měla přinést revoluci do výroby syntetických diamantů.

 

Logo. Kredit: Institute for Basic Science.
Logo. Kredit: Institute for Basic Science.

Ruoffův tým využil rozpouštění uhlíku v kapalném kovu, konkrétně ve směsi gallia, železa, niklu a křemíku. Použití rozpouštění uhlíku v kapalném kovu při výrobě diamantů přitom není úplně nové. Společnost General Electric již asi před půlstoletím vyvinula podobný proces, který zahrnuje kapalný sulfid železa. Vyžaduje ale kromě teploty 1 600 °C také drtivý tlak kolem 7 GPa.

 

Nový postup zahrnuje velmi rychlé ohřátí a následné ochlazení směsi kovů, která je současně vystavena působení směsi metanu a vodíku. Za těchto podmínek dochází k tomu, že se atomy uhlíku z metanu dostanou do kapalného kovu a sehrají roli krystalizačních jader pro vznik diamantů. Nevznikají při tom atraktivní diamanty velké jako pěst, ale spíše diamantový film.

Syntetické diamanty jsou v dnešní době velmi žádaným materiálem. Využívají se v různých průmyslových procesech, také v biomedicíně, v elektronice, a také třeba v kvantových počítačích. Poptávka neklesne, spíš naopak. Zjednodušení jejich výroby představuje velký krok vpřed.

 

Video: [Lab Intro.] Prof. Rodney Ruoff

 

Literatura

Science Alert 25. 4. 2024.

Nature online 24. 4. 2024.

Datum: 02.05.2024
Tisk článku

Související články:

Hlubiny Země skrývají ohromný poklad diamantů. Ale je nepřístupný     Autor: Stanislav Mihulka (17.07.2018)
Původ vody a ropy na Zemi – pěkně to začíná do sebe zapadat     Autor: Josef Pazdera (20.07.2020)
Uměle vyrobené hexagonální diamanty jsou odolnější než jejich přírodní protějšky     Autor: Stanislav Mihulka (11.04.2021)
Může metan vznikat z diamantů?     Autor: Stanislav Mihulka (13.12.2021)



Diskuze:

Stačí letět na Jupiter

Tomáš Novák,2024-05-02 09:02:38

Tam prší diamanty ve velkém :-) Jen to zvládnout a nenechat se rozmáčknout na miniaturní placku...

Odpovědět


Re: Stačí letět na Jupiter

Martin Novák2,2024-05-02 11:30:43

Ano, a EU by pro to mohla vytvořit směrnici. Prosazování nemožných nebo alespoň extrémně nevýhodných postupů je v europarlamentu oblíbené.

I kdyby to možné bylo tak je stejně vytvoření několika tun diamantů klasickou metodou HPHT milionkrát levnější i rychlejší.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz