Na Marsu existuje vodní led  
Podle informací Německého centra pro letectví a kosmonautiku DLR (Deutschen Zentrum für Luft- und Raumfahrt), kde se provádí analýza dat přicházejících z paluby evropské kosmické sondy Mars Express, byl nalezen v kráteru poblíž marťanského severního pólu vodní led.

 

Zvětšit obrázek
Kráter se zbytky ledu. Pohled z perspektivy východním směrem. Bílá skvrna uprostřed je zbytek ledu. (Credits: ESA)

Snímky, které byly pořízeny 2. února 2005 stereokamerou s vysokým rozlišením HRSC (High Resolution Stereo Camera) na palubě Mars Express ukázaly na dně bezejmenného kráteru v blízkosti severního pólu zbytky vodního ledu.

Snímek s rozlišením asi 15 m/pixel byl pořízen při 1343. oběhu sondy kolem Marsu. Nepojmenovaný kráter, vzniklý dopadem meteoritu, leží v oblasti Vastitas Borealis (70,5° severní šířky a 103° východní délky). Kráter o průměru 35 km dosahuje maximální hloubky asi 2 km.

Zvětšit obrázek
Mapa rozsáhlé severní oblasti Marsu (přibližně 70.5° severní šířky a 103° východní délky), v níž byl bezejmenný kráter s ledem objeven.

Oválná světlá skvrna uprostřed kráteru je zbytek vodního ledu, protože ani teplota ani tlak nejsou dostatečně vysoké, aby umožnily sublimaci vodního ledu (přechod pevného skupenství v plynné). Nemůže se jednat o zmrzlý oxid uhličitý, neboť ten by již z oblasti severní polární čepičky zmizel (na severní polokouli Marsu panuje pozdní léto).

Rozdíl mezi dnem kráteru a povrchem ledové vrstvy se odhaduje na 200 m, ale nemusí se jednat pouze o vrstvu vodního ledu. Mohou to být velké písečné duny, které leží pod tímto ledem. Některé z těchto písečných dun jsou odkryty na východním okraji ledu (tmavší oblasti v horní levé části bílého oválu).

Slabé stopy vodního ledu jsou také viditelné podél okraje kráteru a na jeho stěnách. Nedostatek ledu podél severozápadního okraje a stěny může nastat, protože tyto oblasti přijímají více slunečním světlem vzhledem k orientaci ke Slunci.

mars

Kráter má 35 km v průměru, maximální hloubka okolo 2 km. Rozlišení 15 m na pixel. Credits: ESA/DLR/FU Berlin (G. Neukum).

Zdroje:
http://www.esa.int/SPECIALS/Mars_Express/SEMGKA808BE_0.html
http://www.dlr.de/mars-express/images/280705


 

Datum: 02.08.2005 09:48
Tisk článku


Diskuze:

Nájem

Jiri Stransky,2012-08-07 16:57:08

OSELa čtu rád a jelikož je nyní Mars zase aktuální, narazil jsem na tento článek včetně komentářů. A musím potvrdit, že led na Marsu a jeho zkoumání mi snižuje náklady na bydlení. Díky OSELovi mám totiž puštěný tablet a ne televizi takže šetřím cca 80W za hodinu => při dvou hodinách za den uspořím měsíčně 24 kč za elektřinu a to vše nejen díky ledu na Marsu ale také díky autorce tohoto článku, navíc jsem se duševně obohatil a potrénoval malou násobilku :)

Odpovědět

A přece...

David Dobeš1,2011-10-01 12:29:59

Co svěříte velkému bratru, to se tam neztratí... A tak po letech potvrzuji, že čtu OSEL kvůli tomu, že mám v obchodě chutnější rohlíky. Posílám štafetu do dalších let :-)

Odpovědět

Proč čtu "Objective Source E-Learning"

Igor Tureček,2007-08-01 10:00:38

Odpověď na dotaz pana Christiana Salvesena proč by měl číst "Objective Source E-Learning". Vemte si příklad ze mně. Já se domnívám, že četbou objektivních zdrojů se mi sníží nájemné. Proto čtu tento web-zine, a internet vůbec, velmi usilovně. Znám pošetilce, kteří se domnívají, že se jim nájemné sníží zapnutím televize. Někteří z těchto pošetilců a bláznů dokonce věří, že se jim nájem sníží díváním se na televizi. Jen si to představte. Lidi sou divný. Jak jenom nemohou pochopit, že jedině četbou "Objective Source E-Learning" se ten nájem sníží.
Bohužel tento komentář už nikdo číst nebude .... :-(

Odpovědět

barva oblohy

Igor Tureček,2007-07-03 23:51:36

Na tom "kousku" ledu je ještě zajímavé to, že odráží barvu oblohy. Mars má modrou oblohu. Není to krásné? Bohužel jsem tuto zprávu našel až dnes a tak ji asi po dvou letech nikdo číst nebudu.

Odpovědět

Jen

Josef,2005-08-07 17:49:06

pokračujte a nenechte se zviklat,paní Hromadová,Vaše příspěvky mají hlavu a patu.Děkuji za Vaše příspěvky a nevím,v čem bych Vám měl oponovat.O Vesmír a planety se zajímám desítky let.Fascinovalo mne,když nám starý pan profesor matematiky na rozdíl od své dlouhodobě nemocné kolegyně /RNDr/ osladil suchpárnou matematiku tím,když nás naučil pomocí integrálů vypočítávat oběžné dráhy družic a planet,dále odvozovat únikové kosmické rychlosti -vyšší matematiku v praxi.V kostce s námi probral znovu celou matematiku.Za půl roku nás naučil víc,než jeho kolegyně za 2,5 roku.Stejně poutavě jako Vy nás seznamoval s moderními vědeckými poznatky o vesmíru.

Odpovědět

Proč ...

Mirka,2005-08-05 12:57:33

Stejně se můžeme ptát, proč se vydávají knihy, malují obrazy, skládají hudební díla, pěstují květiny (stejně uschnou a je z nich ještě odpad), proč se zajímáme o naši historii, .... Asi by náš život byl smutný, kdybychom všechno přepočítávali jen na peníze a viditelný požitek. Někoho zajímají básničky, jiného mikrosvět a někoho vesmír. Zájmy jsou stejně rozličné jako jsou rozdílní lidé.

Odpovědět

jen pro zajimavost

Christian Salvesen,2005-08-04 06:08:29

Vazena pani Hromadova. Vazim si Vaseho prekladu a ctim si Vasi prace. Rad ctu "osloviny" a porovnavam praci vsech, kteri pracuji na strankach. Jen me zajima, k cemu je nam poznatek, ze je voda nebo led na Marsu? Je to dobre pro na pro Cechy nebo to neni dobre pro nas pro Cechy????? Mame v tom vyhodu, ze bude levnejsi najem nebo se zlepsi zivotni uroven? Neni to ovsem kritika, jenom globalni pripominka. Stejne rad prochazim vsechny clanky. Byl bych radovy nepritel, pokud bych nesouhlasil.

Odpovědět


teda

pallo,2005-08-05 09:59:59

ty si ale trubka. a o kolko ti znizili ostatne osloviny najom? zijeme v relativne slobodnych krajinach, nemusis to cital. osel.cz je sirokodaleko najlepsi ezine.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz