Bakteriální žalobník  
Anglické přísloví radí : „Když je nemůžete porazit, tak se s nimi spojte“. Bakterie Haemophilus influenzae volí v konfliktu s bakterií Streptococcus pneumoniae jinou strategii. Žaluje a volá silného pomocníka.

 

Haemophilus influenzae

Naše tělo je hotová zoologická zahrada. Pokud jde o bakterie, hostíme jich v organismu více, než kolik máme ve vlastním těle lidských buněk. Nos není v tomto směru výjimkou. Řada bakterií okupujících naši nosní dutinu patří k příležitostným patogenům. Jsou to celkem spořádaní nájemníci, s kterými jsou problémy jen v případě, že nad sebou necítí tvrdou ruku našeho imunitního systému. Streptococcus pneumoniae a Haemophilus influenzae vyvolávají infekce v uších, nosu a krku.

Zvětšit obrázek
Takhle se Haemophilus umí projevit.

Streptococcus pneumoniae je navíc zdatným původcem zápalů plic. V laboratorních podmínkách má při společné kultivaci navrch vždycky Streptococcus pneumoniae. Heamophilus je jím v kultuře jednoduše „převálcován“. V nose to však zhusta dopadá opačně a Haemophilus influenzae vítězí.


Vysvětlení této záhady přináší stať vědců z Pennsylvania Schoul of Medicine v Philadelphii zveřejněná v PLoS Pathology. Přítomnost bakterie Haemophilus influenzae mobilizuje v nosní sliznici bílé krvinky ze skupiny neutrofilů. Krvinky se hrnou do míst, kde bakterie sídlí a začnou je čistit. Haemophilus influenzae ovšem téhle čistce odolává a náležitě se roztahuje v místech, která jím mobilizovaný imunitní systém uklidil. Tak se snadno vypořádá i se silnějším streptokokem. Je to jako když si malý kluk ke rvačce, z které nemá šanci uniknout bez rozbitého nosu, zavolá na pomoc velkého staršího bráchu.

Zvětšit obrázek
Ani Streptococcus pneumoniae to nemá s touhle bakterií lehké.

Výsledky studie naznačují, že ordinování antibiotik může mít leckdy celkem nečekané následky, když místo uvolněné „vybitou“ bakterií promptně zabere choroboplodný zárodek držený do té doby vládnoucím bacilem v ústraní.


„Máme tendenci dívat se na bakterie, jako kdyby žily samy v čistých kulturách,“ komentuje výsledky studie šéf výzkumného týmu Jeff Weiser. „Jenže ony nežijí osamoceně a když se dostanou dohromady, často to končí celkem nečekanými interakcemi.“
Autoři studie jsou přesvědčeni, že vysvětlili i jednu z komplikací provázejících očkování proti streptokoku Streptococcus pneumoniae.

Zvětšit obrázek
Často na něj žaluje neutrofilům.

V USA a Velké Británii byl po očkování proti streptokoku pozorován vzestup počtu zánětů středního ucha. Mohla ho mít na svědomí bakterie Haemophilus influenzae zbavená konkurence.


O vzájemných bakteriálních válkách a spojeneckých paktech se ví už delší dobu. V popředí zájmu mikrobiologů se ocitají především pestrá společenstva mikroorganismů vytvářející tenké povlaky, tzv. biofilmy. Zjištění, že bakterie dovedou do svých sporů zatáhnout i imunitní systém hostitele, je ale překvapující novinka.

 

Pramen: PLoS Pathology

Datum: 04.08.2005 02:04
Tisk článku


Diskuze:

Moc hezké

Ccecil,2005-08-04 22:15:45

Krásný příklad zdánlivé nedokonalosti, která je ve výsledku téměř dokonalá. Proč nedokonalost? Protože poměr zoo na sliznici, chaos, co z toho vychází a náchylnost k vychýlení z rovnováhy, jakož i trvalá snaha aktivovat obranný mechanizmus má dokonalý ochranný účinek. Jakákoliv destabilizace přináší nepříjemnosti.

Nedokonalost je klíčem k dokonalosti.

Odpovědět

Myslim...

Grovik,2005-08-04 17:45:17

.... ze neco takoveho se dalo cekat. Protoze v lidskem tele neni silnejsi zbrane nez imunitniho systemu. :-)
Pravdou je ze to cele vypada jako celkem zajimava cirka stoleta valka ;-).

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz