Kakao je jako červené víno - srdci prospívá  
Současná lékařská věda věnuje hodně pozornosti antioxidantům, tedy látkám, které zbavují tělo škodlivých volných radikálů. Mezi antioxidanty patří i takzvané flavonoidy hrající důležitou úlohu v obranném mechanismu rostlin. Kakao obsahuje flavonoidů více než víno.

 

Hernando Cortéz

Kakaovník, z jehož bobů se čokoláda vyrábí, pochází z Jižní Ameriky. Prvním Evropanem, který se s ním seznámil, byl Kryštof Kolumbus, když v roce 1502 na své čtvrté a poslední cestě do Ameriky blízko Hondurasu potkal velkou kanoi plnou kakaových bobů. Do Evropy však toto zboží přivezl až španělský dobyvatel Hernando Cortéz o 20 let později.
V různých dobách kakao sloužilo kakao našim předkům jako medicína na celou řadu neduhů. Výzkum nyní potvrzuje, že kakao hraje ochrannou úlohu také v onemocnění srdce a mozkové mrtvice. Výzkumný tým ze Southampton v Anglii prokázal, že pitím šálku čokolády lze odvrátit riziko tvoření smrtelných krevních sraženin. Zpráva byla presentována minulý týden v australském Sydney na mezinárodním kongresu  pořádaném Society on Thrombosis & Haemostasis.


 

 
Máme-li krevní skupinu A, B, nebo AB, potom šálek horké čokolády denně nám může jen prospět.

O co jde
Když  v našem mozku nebo srdci uvázne krevní sraženina, vedou další události často ke špatnému konci – mrtvici nebo k infarktu. Klíčovou roli při srážení krve hrají útvary nazývané trombocyty, neboli krevní destičky. Ukázalo se, že kakao činnost těchto destiček dokáže účinně tlumit.
Podle Dr Denise O"Shaugnessy obsahuje kakao  flavonoidy. To jsou látky, které známe spíše jako součást červeného vína. Výzkum se na flavonoidy zaměřuje od té doby co se soudí, že jsou odpovědné za takzvanný „francouzský paradox“ . Francouzi trpí mnohem méně srdečními chorobami, i když mají podobnou skladbu potravin jako obyvatelé okolní Evropy. Vypijí však mnohem víc červeného vína, které antioxidanty flavonoidy obsahuje ve vysokém množství. O falvonoidech se ví, že mají také pozitivní vliv na ochablé lidské cévy a že zpomalují stárnutí. Podle některých studií vyvážená strava s vydatným příjmem antioxidantů prodlužuje život o 5 až 10 let. Flavonoidy dokonce povzbuzují činnost centrální nervové soustavy, mají také močopudné účinky a uvolňují hladké svalstvo (především plicní).


 

Zvětšit obrázek
Jestli ale máme v krvi také faktor V, potom nám pití kakaa  může doslova zachraňovat i život.

Ukázalo se, že kakaové boby obsahují antioxidantů dokonce ještě víc než víno. Zmíněné flavonoidy by při konzumaci kakaa měly být odpovědné za prevenci onemocnění srdce. V kakau ale byly objeveny i další látky, které také mohou přispívat k tlumení nežádoucí aktivity krevních destiček. Ze zjištěných údajů lze odvodit, že šálek horké čokolády může být pro lidi rizikové kategorie, velmi prospěšný.


A kdo že je v té rizikové kategorii?
I na to dal nyní výzkum odpověď. Riziko trombózy hluboko umístěných cév souvisí s tím, jakou máme krevní skupinu. Lidé se skupinami A, B nebo AB, jsou ohroženi více, než nositelé krevní skupiny 0.
Výzkumnice Dr. Vania Morelli, z Leidenského universitního lékařského centra zjistila, že nositelé krevních skupin bez typu 0,  mají vyšší riziko vzniku trombózy, pokud mají variantu proteinu, která byla nazvána faktor V Leiden. Tuto variantu proteinu, který se podílí na srážlivosti krve, mají asi 3% Evropanů.

 

Pokud tedy patříme mezi ty, jež mají krev skupiny A, B nebo AB, patříme ke skupině lidí, jež mají častěji trombózu hlubokých cév. V takovém případě bychom se měli zajímat, zda náhodou nejsme také nositelé krevního faktoru V. Pokud ano, mělo by to být vodítkem jak pro nás, tak pro našeho ošetřujícího lékaře, protože riziko infarktu a mozkové mrtvice způsobené trombózou, je u nás vyšší. Pokud zjistíme, že máme geneticky "zaděláno" na trombózu, mělo by se to odrazit v úpravě životosprávy a v preventivní antitrombotické léčbě. Nejde nám totiž onic menšího, než o život.

Pramen: Research Australia

Datum: 14.08.2005 04:29
Tisk článku


Diskuze:

diskuze výhradně pro rozumné lidi www.racional.eu

Pavel Bedrník,2015-03-20 17:29:52

Kolik uživatelů fóra je potřeba na výměnu žárovky?
-- 1 uživatel vymění žárovku a napíše příspěvek o tom, že vyměnil žárovku.
-- 4 uživatelé na to, aby napsali o podobných zkušenostech o výměně žárovky a o tom, jak různě mohou být žárovky vyměňovány.
-- 7 uživatelů k upozornění na to, jak nebezpečné může vyměňování žárovky být.
-- 1 uživatel k tomu, aby přesunul téma do sekce "Světlo".
-- 2 uživatelé na obhajobu toho, že téma mělo být přesunuto do sekce "Elektrické spotřebiče".
-- 6 uživatelů, aby poukázali na gramatické chyby v příspěvcích, týkajících se předchozích příspěvků o výměně žárovky.
-- 6 uživatelů, aby poukázali na gramatické chyby uživatelů, kteří poukazovali na gramatické chyby
-- 6 uživatelů, aby napsalo, že všichni uživatelé, jenž udělali gramatickou chybu, si mají znovu odchodit základní školu
-- 6 uživatelů, aby poukázali na gramatické chyby uživatelů, kteří posílali zpět do základní školy (a ti se budou bránit tím, že rychlý chlapci je správně, protože jsou v jejich nářečí mladý chlapci)
-- 5 uživatelů na to, aby se dohadovali, jestli se má říkat "žárovka" nebo "výbojka".
-- 2 uživatele "průmyslové profesionály", kteří budou všechny informovat o tom, že správný termín je "světlo".
-- 2 uživatele, kteří o sobě budou prohlašovat, že jsou také odborníci z průmyslu a že výraz "žárovka" je naprosto správný.
-- 5 uživatelů na to, aby se dohadovali, jestli jsou lepší klasické žárovky nebo rtuťové výbojky
-- 1 uživatel, který bude o sobě prohlašovat, že je doktor přírodních věd s červeným diplomem, a proto ví, že rtuť není jedovatá a jedovatost rtuti je jen mýtus.
-- 2 uživatele na to, aby upozornili, že toto není diskuze o pravopisu, ať přejdou do diskuze o pravopisu
-- 5 uživatelů na to, aby všechny ostatní informovali o tom, že diskuze o žárovkách není diskuze o žárovkách, ať ostatní laskavě pokračují v diskuzi jménem "Jaký monitor a vypalovačku?", která o žárovkách je.
-- 5 uživatelů k obraně příspěvků této diskuze, kteří budou říkat že všichni používáme žárovky a proto jsou ty příspěvky vlastně relevantní.
-- 2 feministky, aby upozornili na to, že ženy šroubují žárovky daleko lépe, než muži
-- 5 uživatelů ke vkládání příspěvků s odkazy, kde mohou ostatní uživatelé vidět různé druhy žárovek.
-- 4 uživatele, kteří napíšou příspěvky se správnými odkazy.
-- 5 uživatelů, kteří budou odkazovat na všechny příspěvky napsané od počátku až do současnosti, kompletně je citovat a to včetně všech hlaviček a podpisů, a nakonec do svého příspěvku přidají "Já taky"
-- 5 uživatelů, kteří budou psát skupině uživatelů, která dlouho nepsala, že nepíšou, protože nemůžou oponovat jejich názorům.
-- 4 uživatelé, kteří budou říkat "A neřešilo se tady tohle před chvílí?".
-- 9 uživatelů, kteří budou říkat "nejdřív hledej, než se tady budeš ptát na něco o žárovkách" a dají link na vyhledávání googlu s dotazem výměna žárovek, ve kterém google vyhodí jen odkazy na různé podstránky diskuze, ze které byl uživatel odkázán k vyhledávači.
-- 1 uživatel, který se zeptá, jak vyměnit kolo u auta.
-- 5 ekologů, aby nás varovalo, že žárovky způsobují extrémní globální oteplení, jenž do pěti let uvaří veškerý život na planetě
-- 9 opravdu přínosných uživatelů, kteří úplně každého uživatele do posledního musí upozornit na to, že je směšný. A každého jednotlivce musí na tuto veledůležitou informaci upozornit v samostatném příspěvku.
-- 1 administrátor, aby zablokoval uživatele za to, že si dovolil si stěžovat na šikanu jiným uživatelem
-- 1 uživatel, který byl doposud skrytý a bude reagovat na prapůvodní první příspěvek, který byl napsán před půl rokem, takže všechen ten cirkus se bude opakovat.

U nás to takto nikdy vypadat nebude, nebojte!
www.racional.eu diskuze výhradně pro rozumné lidi

Odpovědět

Všeho s mírou a dobrého po málu

Josef,2005-08-21 01:45:14

Páter František Ferda příliš nedoporučoval kakao kvůli možnosti plísní a jejich toxinů v čokoládách -specifické rýmy a někdy i migrény,nebo nadměrná žízeň u dětí po požití čokolády a následném namnožení jejich plísní v trávicím traktu.Podotýkám,že mám odjakživa velmi rád čokoládu i kakao.Kdo je na nich tuze závislý a chce si trochu odvyknout, může si přečíst i knihu : Šokující pravda o potravinách od Udo Pollmera a Brigitte Schmelzer-Sandtnerové.Nakonec - plísně máme skoro ve všem díky skladování potravin a jezení ohřívaných potravin.H.R.Clark-ová - Revoluce v léčení nemocí zde podává návod,jak plísně alespoň trochu eliminovat z našeho života.

Odpovědět


Re: Všeho s mírou a dobrého po málu

Mr.Slider,2005-08-23 14:01:47

Já jsem tak závislej na čokoládě, že mě nic nemůže od ní odradit:o) Pokud by najednou veškerá čokoláda na světě došla, tak bych to moc dní asi nepřežil:-D

Odpovědět


Hele Pepicku,

H.M.C.,2007-04-01 13:58:31

tady se mluvi o KAKAU,ne o kakau holandskeho a kdovijakeho typu.Ty jedovaty karcinogenni sragory/ktere mel na mysli Ferda/ produkovane evropany nemaji uz s kakaem nic spolecneho,to bych taky nemoh,ale takovy naturalni kakaoooooh to je laaaaaahoda.Ted ho zrovna popijim.
Je nakysle,samozrejme,ale tak si ho oslad.Kup si ho na Belehradske ulici,Praha2 nebo mrkni na www.lifefod.cz Dobrou chut.H.M.C.

Odpovědět

chybějící souvislost

edison,2005-08-14 12:49:48

Mezi souvisejícími články chybí http://www.osel.cz/index.php?obsah=6&clanek=1058 a ještě jeden, který činil zásadní rozdíl mezi hořkou a mléčnou čokoládou, ale ten se mi nepodařilo najít (možná není na Oslu).

Odpovědět


Začínáš být nebezpečný

Josef Pazdera,2005-08-15 07:48:31

Tvůj přehled o článcích na oslu je lepší, než mají sami autoři :)
PS: Ten o čokoládách, tak ten by tam také měl být, zatím není - nestíháme.
Dej na sebe kontakt - ja zavinac osel.cz

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz