Harašení zbraněmi ohroženým druhům prospívá  
Z ekologického hlediska je hraní si na vojáky prospěšnější, než zemědělství.


 

Zvětšit obrázek
Bavorský Grafenwoehr - vojenský prostor s kasárnami.

Není to ani týden, co jsme na Oslu referovali o  jednání ekologů v kanadském Montrealu, kde vzniknul malý problém. Šlo o hodnocení situace v radiací zamořeném území okolo havarované jaderné černobylské elektrárny. Ze stávajících ekologických hledisek musíme připustit, že celý systém tam funguje normálně. Hlavním hodnotícím kritériem funkčnosti ekosystémů je biodiverzita, a ta je tam, jak se nyní ukázalo  větší, než jaká tam byla kdykoli předtím.
V zamořené zóně se daří jak flóře tak i fauně. Nárůst biodiverzity je tak vysoký, že během krátké doby se zde začalo v hojném množství vyskytovat  na sto druhů ohrožených  a dokonce i čtyřicet druhů zákonem chráněných. Takové počty chráněných druhů  ale zmíněnou oblast řadí mezi lokality ekologicky významné. A protože se z legislativního hlediska nejedná  o nic menšího, než o ohrožené druhy, měli bychom vzniklou oázu  kvetoucí  biodiverzity chránit, abychom její křehkost  případnou škodlivou lidskou činností nenarušili...

 

Zvětšit obrázek
Hohenfels – vojenský prostor na jihu Bavorska

Ale dost sarkasmu ohledně situace v Černobylu. Zaměřme se na pole válečná, protože i ta nám připravila celou řadu překvapení.  Když ekologové v Německu studovali, jak tamní pozemky devastuje  armáda, nestačili se divit. Ve vojenském prostoru, kde jezdí tanky a provozuje se ostrá střelba, napočítali více ohrožených druhů, než kolik jich napočítali ve vedle sousedícím národním parku. Ekolog Steven Waren z Coloradské university ve Fort Collins  o těchto výsledcích referoval minulý týden na setkání ekologů v Montrealu.
Pokud by  Vás napadlo, že výzkum je zkreslený snahou Američana hájit zájmy svého státu, protože v Grafenwoehr cvičí především americké vojsko, pak vězte, že počítání živých tvorů a kytiček se dělo v součinnosti s německým Výzkumným ústavem ekologie krajiny v Hemhofenu, a že ke stejným počtům došel i Němec Reiner Büttner. 


 

Zvětšit obrázek
Vojenský prostor Hohenfels - podle vvýzkumu prováděného Reinerem Büttnerem je činnost vojsk ekologicky prospěšnější, než zemědělství.

Výzkum byl prováděn na dvou místech: Grafenwoehr a Hohenfels. Obě lokality jsou na jihu Bavorska. Přesto, že  plochou se jedná o území  menší než jedno procento, vyskytuje se zde 22% ohrožených druhů rostlin a živočichů. Národní parky  zabírají přibližně stejnou plochu  jako zmíněná cvičiště, nicméně na nich se ohrožených druhů vyskytuje méně.   
Při zjišťování příčin, které přispívají k rozmanitosti fauny ve vojenských prostorech se ukázalo, že to jsou například  výbuchy granátů a  tankové pásy, které vytváří jezírka v nichž se daří rozmnožovat chráněným druhům žab.

A tak zatímco se Bavorům s pomocí americké armády daří držet stavy ropuch na patřičných počtech, Prusové s pádem železné opony a odchodem sovětských vojsk, takové štěstí nemají.


Pramen:
    Institut für Vegetationskunde und Landschaftsökologie

 


Komentář oslaVědecky se zdá být podložené, že ekologicky optimálním  řešením by bylo  přesunout tankové sbory  k Černobylu, a ze zamořené oblasti udělat tankodrom.

Datum: 16.08.2005 04:31
Tisk článku


Diskuze:

Že se přírodě ve vojenských prostorech daří

Jan Valos,2010-09-30 14:39:07

je vcelku známá věc. Kupříkladu VVP Brdy je toho důkazem. Cituji z www.army.cz : Na území vojenského prostoru se díky dlouhodobému omezení dopravy, výroby a dalších vlivů lidské činnosti vytvořila bohatá vegetace. Nalezneme zde řadu chráněných druhů rostlin (např. upolín evropský, sasanka hajní, lýkovec jedovatý, kosatec sibiřský, suchopýr pochvalný a rosnatka okrouhlolistá). Cenné jsou i rozsáhlé plochy dochovaných vřesovišť a místy převážně na suťových polích zachované přírodně blízké lesy. Z živočichů zde např. hnízdí čápi černí. Byla zaznamenána přítomnost rysa ostrovida, škeble rybniční, mihule potoční, tetřívka obecného, tetřeva hlušce, břehule říční, jeřábka lesního a dalších chráněných živočichů.

---------- konec citace -------------

Odpovědět

Viděl jsem...

LiborJ,2005-08-18 09:32:52

začátkem 80. let v jednom prostoru na pěšince u lesa brouky roháče (fakt velké kusy), v rybníčku velké raky a všude nepřeberné množství ještěrek. Nikde jinde předtím jsem takové kusy neviděl - asi jsem byl z moc průmyslové a civilizované oblasti.

Odpovědět

Boletice

ditom,2005-08-16 11:41:12

Tento výzkum taky pro mě není úplná novinka, dost jsem toho slyšel o Boleticích. Bohužel, většina politiků (např. hejtman JČ p. Zahradník) toto nedokáže pochopit. Kdysi jsem četl rozhovor s ním a tam řekl něco v tom smyslu, že "... vědci a ekologové tvrdí takovou ptákovinu, že pro chráněná zvířata je zdravé nechat se rozjezdit tankem..... tomu moji inteligentní voliči přeci neuvěří...."
Mimochodem, jak to teď s Boleticemi vypadá? Naposled co jsem to tom četl to vzpadalo že lyžařské středisko je skoro hotová věc.... nevíte o tom někdo? Možná by za to stál i článek....

Odpovědět


Nerad bych se dotýkal

Dwarf,2005-08-16 12:44:08

"inteligentních voličů" pana Zahradníka, ale my ostatní kteří víme, že Boletice, právě díky armádě (aniž by to byl její cíl) jsou krásně zachovanou přírodou veliké pestrosti druhů a že nejkrásnější část Šumavy je bývalý VVP Dobrá voda si nepřipadáme jako blbci.

Odpovědět

Logika věci

TomášP,2005-08-16 10:56:16

Jéžišmarjá na tyhle výsledky není přece potřeba průzkum. Už dávno se ví (někteří jenom tuší), že ochrana přírody není ochranou druhů, ale biotopů. Takže když to trošinku zvulgarizuju. Druhy jsou chráněné protože jsou vzácné, jsou vzácné, protože vyžadují vzácný biotop, vzácný biotop vznikce tak, že budu dělat něco jiného než v širokém okolí. A Je to

Odpovědět

není to ani moc divné

Tinny,2005-08-16 09:17:09

protože tam nesmí civilisti, turisti a hlavně zemědělci, lesníci, průmysl, těžaři, automobilisti... takové zamořené území je vlastně ráj... no ne? Vojenské újezdy a cvičiště bývají devastovány technikou a střelbou jen na malých územích, ostatní je jakési bezpečnostní pásmo, kam se nesmí a koleje od tanku jsou míň "škodlivé" než asfalt. Ještě z toho jsou tůňky pro další organismy...

Odpovědět

Stará známá věc

Dwarf,2005-08-16 07:54:51

že v uzavřených vojenských prostorech, byla vždy ta nejkvalitnější příroda. (a rostly tam houby)Zdá se že to platí obecně.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz