Východ vidí svět jinak než Západ  
Rozdílné pohyby očí Evropanů a Asiatů při pohledu na stejné fotografie prozrazují, že západní a východní kultury úplně odlišně vnímají svět kolem sebe.

 

Zvětšit obrázek
Tohle je Pucca. Docela ostrá a veselá holčička, která vlastní restauraci. Takhle vidí svět Východňané.

Doslova a do písmene. Výzkum nás samotných bývá okouzlujícím způsobem politicky nekorektní. Zkoumat lidi přitom není zrovna snadné. Když už se ale vědecké týmy pustí do práce, přemohou strach z populistických kritiků a připraví se na možná obvinění z rasismu, nacismu či kanibalismu, můžeme očekávat mnohé pozoruhodné novinky.

Intelektuální (a levicová) elita Západu je stále ještě tvrdě posedlá fantazií o absolutní rovnosti všech lidí. Všechny lidské populace jsou podle nich úplně stejné, Papuánce nerozeznáte od Eskymáka. Stejní jsou muži a ženy, stejní jsou taky kojenci a důchodci. Mezi politicky nepříliš korektní výzkumy proto patří i sledování jakýchkoli rozdílů mezi jednotlivými lidskými populacemi.


Na politicky nejistou půdu se pustili i badatelé z University of Michigan. Během zajímavé studie zjišťovali, jak vnímají svět lidé ze Západu a jak lidé z Východu. Pokusné osoby představovali studenti – Západ 25 Američanů evropského původu a Východ 27 rodilých Číňanů, kteří přijeli do USA až po ukončení střední školy. Během experimentů pokusným studentům předváděli různé fotografie a zároveň pozorovali jejich oči. Na fotografiích byl vždy nápadný ústřední objekt, obklopený realistickým pozadím, jako třeba tygr v džungli.
Ukázalo se, že Evropané utkví pohledem delší dobu na ústředním objektu, zatímco Asiaté mají sklon pohledem zakroužit kolem dokola, aby získali kontext celého obrázku. Evropané věnují více pozornosti tomu podstatnému v popředí, kdežto Asiaté dávají větší důraz na pozadí a na kompozici celé scény. Když pokusným osobám ukázali podvodní scenérii s rybami ve vodě, lidé ze Západu hned zmínili nejvýraznější věc, tři pstruhy. Asiaté popsali tekoucí vodu, zelenou barvu vody, kamenité dno a až potom zmínili ryby. Oproti lidem pocházejícím z Evropy poskytli o 60 procent víc informace o pozadí a dvojnásobné množství údajů o vztazích mezi objekty v popředí a v pozadí.

Výzkum byl podle autorů inspirován záplavou anekdotických dokladů a empirických pozorování, že lidé ze Západu a z Východu vnímají svět kolem sebe odlišně. Evropané hackují problémy převážně analyticky, od shora dolů, soustředí se na to, jak jednotlivé věci roztřídit do škatulek a pátrají po pravidlech, podle nichž se věci chovají. Obyvatelé Východní Asie oproti tomu myslí více holisticky, dívají se na věci hodně ve vztahu k celku. Obrazně řečeno, Evropané vidí věci černobíle, zatímco Asiaté v odstínech šedi.

 

Zvětšit obrázek
Hellboy, paranormální agent. Kontext moc nebere, řeší důležité problémy, především svojí kamennou rukou nebo střelnou zbraní. Takhle to vidí Západ.

Na tuhle odlišnost mezi lidmi Západu a Východu přijdete i během pozorování toho, jak si hrají v evropských a asijských rodinách. Jak zjistili psychologové, typická americká matka evropského původu řekne dítěti: „Koukni na ten náklaďák. Jak se leskne! A má kola!“ Důraz přitom klade na objekt. Naproti tomu taková japonská matka zdůrazní kontext, například takto: „Pošlu ti auto a ty ho pošleš mě. Když s ním vrazíš do zdi, zeď řekne au.“
Rozdíly mezi vnímáním světa Východem a Západem podle všeho souvisejí i s tím, jak se mozek učí řeč a utvářejí se už od raného dětství. Děti na Západě se relativně snadněji učí podstatná jména, naopak například korejské a čínské děti se zase snadněji učí slovesa, která vlastně vztahují jednotlivé objekty k sobě navzájem.

Zmíněný rozdíl mezi lidmi lze vystopovat i hluboko do historie. Autoři studie spekulují, že by mohla být určitá souvislost mezi vnímáním světa a způsobem života v dávných civilizacích. Ve starověké Číně lidi živilo složité závlahové zemědělství. Pěstitelé rýže museli navzájem sdílet vodu ve větších společenstvích a přitom si museli ohlídat, aby nikdo nepodváděl. Naproti tomu ve starém Řecku lidé hospodařili samostatněji, na menších farmách pěstovali víno a olivy a fungovali jako docela samostatní obchodníci.

Celá záležitost je podle autorů spíše kulturní povahy. Rozdíly v genech by byly jednak už opravdu dost politicky nekorektní a stejně by na ně nebylo dost času. A odpovídá tomu i chování Asiatů narozených v USA. Jsou ve způsobu vnímání světa někde uprostřed mezi Asiaty narozenými v Asii a Američany evropského původu. Na druhou stranu, pokud jde o DNA, jeden nikdy neví. Studie jako je tahle jsou nejen hodně zajímavé pokud jde o fungování lidského mozku , ale i poměrně žádoucí v praktických aplikacích – není úplně špatné, když se různé kultury navzájem snaží pochopit.

 

Pramen: PNAS 102: 12629.

 

Datum: 01.10.2005 19:57
Tisk článku


Diskuze:

yokotashi

smrk,2005-10-05 16:42:41

Mimochodem, když jsem na gůglu zadal human races, genetic similarity, diversity, statistically, vyplivlo to na mě asi 160 000 odkazů, některé velmi poučné. Takže problém přežívání dementů není v tom, že by nebyly vědecké výzkumy, ale v tom, že je ti dementi asi nečtou :-).

Odpovědět

Idiocie politicke korektnosti

Yokotashi,2005-10-04 10:56:54

V americkem stylu od futra k futru ... vezmete si libovolnou skupinu lidi - cerne, teple, zeny, to je jedno - nejdriv je v USA strileli (no, zeny ne, dobra) a pak se o nich nesmi nic rici a ani o ne zavadit pohledem.

Samozrejme, ze kdyz nekdo prohlasuje neco ve stylu: "vsichni negri jsou ksindl", tak je idiot, co si nevidi ani na spicku vlastniho nosu, jenomze kdyz to pak vezmou do ruky americani, tak najednou nelze ani zverejnit vysledky vyzkumu, ktery rika, ze (podle nejake serie testu) jsou v prumeru cerni mene inteligentni, nez bili (jo a zluti vice, nez bili). Je videt, ze takove tvrzeni nevypovida nic o nejakem konkretnim cloveku libovolne barvy. Je to jenom statistika a to jeste neuvazujeme moznost zpochyneni testu (jsou testy, ktere resi lepe zeny, nez muzi a napopak, zda to nekdo zkoumal pro ruzne rasy, netusim).

Snad se konecne zacne zkoumat, jake jsou mezi lidmi rozdily a proc. A snad konecne vyhynou dementi a jejich dementni napady jako diskriminace (vc. pozitivni), rasismus a podobne.

Odpovědět


ad výzkumy

smrk,2005-10-04 18:59:06

Tady máš pár titulů pro začátek:/>
http://www.apa.org/science/minority_testing_ref.pdf

Odpovědět


Nevim proc

Mik,2005-10-07 00:06:41

by odezdikezdismus mel byt typicky jen pro americany, u nas funguje uplne stejne.
Co se tyce rasismu posledni dobou se objevuje uplne nova forma : antiamerikanismus.

Odpovědět

ubohá intelektuální elita

smrk,2005-10-03 19:09:42

Nejdřív se jí sociobiologové vysmívají, že věří na kulturní relativitu a ne na genetickou determinovanost a teď to schytává za to, že jsou podle ní všichni lidé stejní.
V přízpěvcích SM je názorově minimálně dost vrtkavá.

Odpovědět

pro Ellucius (pro případ, že minu link)

Marie,2005-10-03 09:54:00

ale co z toho je příčina a co důsledek? To písmo, co užívají "Zápaďané" si taky sami vymysleli a to písmo, co používaj Orientálci si taky vymysleli oni. Podle čeho to písmo tvořili? Co takhle podle své mentality?

Odpovědět


Zápaďané taky používali znakové písmo

Pavel,2005-10-03 10:17:56

Naše dnešní hláskové písmo vzniklo vývojem ze znakového písma, zhruba tak, že se pro jednotlivé hlásky začaly používat znaky pro slova, která těmito hláskami začínají. Například se dá vystopovat historie písmene B až k sumerskému (snad se nepletu) znaku pro dům (beth či tak nějak podobně).

A i ti východní asiaté mají hlásková písma, například japonci mají abecedu hláskovou, slabikovou i znakovou. Tu znakovou převzali od číňanů. Takže pokud tu je nějaká souvislost mezi písmem a myšlením, bude velmi volná.

Odpovědět


Myslím, že písmo...

Mr Ex,2005-10-21 11:05:04

... docela značným způsobem ovlivňuje myšlení člověka a v tom důsledku i celé společnosti, která takové písmo používá. Vždyť je to zcela logické a zásadní - tímto způsobem člověk vnímá část svého vnitřního světa. Proto si myslím, že vztah mezi písmem a kulturou západu i východu je velký a velmi těsný.

Odpovědět

Myslím si,

pepa z depa,2005-10-02 19:33:07

že vědci se někdy zabývají nepodstatnými věcmi a jsou za to bohatě honorováni z peněz daňových poplatníků. Bude-li asijské dítě od malička vychováváno v bělošské rodině anebo naopak /včetně možnosti výchovy v jiných kulturách-vyberte si sami/, bude se chovat úplně stejně jako ve svém výchovném prostředí. DNA každého člověka je jiná, dokonce se trošku mění během života. Rýsuje se DNA - rasismus???

Odpovědět


? Uplne mimo

Archimedes,2005-10-03 13:05:20

Ale tady evidentne neslo o nejakou eugeniku nebo neco podobneho, ale o dalsi pokus nejak ocharakterizovat cast neceho tak tezce definovatelneho, jako jsou kulturni rozdily.

Odpovědět

Podstany rozdil je taky v pismu a jeho cteni

Ellucius,2005-10-02 14:47:56

Nas typ pisma nas nuti sledovat detaily, tj pismenka a z nich skladat vetsi celek, slova a vety. Kdezto asiati maji obrazkove pismo, takze oni vlastne nectou v nasem slova smyslu, oni si sve "texty" "prohlizi".

(Tuhle myslenku mam od svyho kamose z Ciny, kdyz mi popisoval, jaky mel problemy se ctenim anglickeho textu.)

A tenhle zasadni rozdil se pravdepodobne odrazi i v dalsim zpusobu vnimani okoli.

Odpovědět


ne tak docela.. :)

Roman,2005-10-03 14:40:44

ne tak docela.. :)

V suoivsoltsi s vzýukemm na Cmabridge Uinervtisy vlšyo njaveo, že nzeáelží na pořdaí psíemn ve solvě. Jedniná dleůitžá věc je, aby blyy pnvrí a psoelndí pímesna na srpváénm mstíě. Zybetk mžůe být totánlí sěms a ty to přoád bez porlbméů peřčetš. Je to potro, že ldiksý mezok netče kdažé pensímo, ale svolo jkao cleek. Zjíamvaé, že??

Odpovědět


skvele

Archimedes,2005-10-03 17:43:28

To je mazec, chvili mi ani nedoslo, ze je to zprehazene umyslne :)

Odpovědět

Rozdílné jazyky

Standa,2005-10-02 02:07:06

A někteří uvažují i o tom, že rozdílný způsob uvažování pramení i z rozdílu jazyků. Poté, co se dítě naučí jazyk, rozdíly, které jazyk nedokáže popsat, pomalu přestává vnímat.

Je pak logické, že jinak bude popisovat oblohu na obrázku Japonec, mající spoustu slov pro označení krásy, jinak Evropan, mající množství slov pro označení barevných odstínů a typů mraků, a jinak Indián Hopi, který, popisuje-li oblohu, zároveň říká, kdo ji takovou viděl.

Odpovědět


.

skřítek,2005-10-02 15:26:35

To je pravda, ale jazyk se vyvíjí podle toho, jak je používán. Třeba taková staroangličtina je úplně jiný jazyk než současná angličtina, která se zjednodušovala podle toho, jak se zjednodušovalo vidění světa.

Odpovědět


V této souvislosti aneb sci-fi

Ccecil,2005-10-02 17:43:45

V této souvislosti mne vždy neobyčejně fascinuje, že v celém vesmíru, případně paraelních světech se vždy mluví pouze současnou angličtinou a všichni si napoprvé naprosto dokonale rozumí.(až na pár vyjímek, samozřejmě)

Odpovědět


2Ceccil, scifi

Mirun,2005-10-03 10:38:25

Přeháníš, Majka z Gurunu mluvila slovensky :)

Odpovědět


Ale ta byla robot!

Vítězslav Novák,2005-10-03 15:23:52

Teda, pokud to byla ta, co spadla z oblakov kamsi k Čabovciam...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz