Rizikoví paroháči  
Dlouho deklarovaná bezpečnost produktů z vysoké zvěře nakažené „nemocí šílených jelenů“ se otřásla v základech. Američtí vědci prokázali, že jelení priony jsou přenosné na primáty.

 

Zvětšit obrázek
Kotulové by se neměli živit jako lovci jelenů. Hrozila by jim choroba z povolání – spongiformní encefalopatie.

Jeleni, jelenci a losi na americkém kontinentu trpí prionovým onemocněním označovaným obvykle zkratkou CWD (chronic wasting disease – nemoc chronického vyčerpání). To postihuje jak volně žijící paroháče, tak i jeleny a jelence chované na farmách. V některých oblastech je postižena až pětina divoce žijících jelenců. 

 

Jason Bartz z Creigton University prokázal, že paroháči jsou nebezpeční.

S tím se samozřejmě pojí obavy z přenosu prionů na lovce, kteří manipulují s ulovenou zvěří, a na konzumenty zvěřiny. Zatím nikdo s jistotou neprokázal spojitost mezi jeleními priony a vznikem prionového onemocnění u člověka (Creutzfeldt-Jakobovou chorobou). I když podezřelých případů už bylo několik.

 



Tým amerických virologů vedený Jasonem Bartzem z Creighton University v Omaze provedl experimenty, při kterých infikoval dva kotuly veverovité mozkovou tkání jelenců postižených „nemocí šílených jelenů“.

Zvětšit obrázek
Laň postižená „chorobou šílených jelenů“. Nemocná zvířata jsou zdrojem prionů, jež jsou nebezpečné primátům – možná i člověku.

U obou opic se vyvinilo těžké prionové onemocnění s typickou degenerací nervové  tkáně (tzv. spongiformní encefalopatie) a musely být za dva a půl roku po infekci utraceny. Vyšetření mozku prokázalo neklamnou přítomnost prionů. Takže není pochyb o tom, že se primáti mohou nakazit jeleními priony.

To je alarmující zpráva především pro obyvatele Nového světa, protože infikovaná vysoká vylučuje priony do vnějšího prostředí a ty tam přetrvávají hodně dlouhou dobu. Jsou přitom velmi odolné vůči pokusům o zničení standardními prostředky.


Mimo Ameriku zatím výskyt CWD prokázán nebyl.

 

Pramen: Journal of Virology

Datum: 05.11.2005 09:53
Tisk článku


Diskuze:

To je pravda

kecup,2005-11-10 18:43:51

jen ta predstava ze vsichni forti umiraji na nemoc silenych krav je moc pekna. Forti kteri treba na jihu Moravy tak naruzive strili tazne ptaky by mohli zhynout na ptaci chripku. Jak by byl ten podzimni vylet do prirody pekny bez vsudypritomneho bouchani zdivocelych fortu!

Smrt fortum!

Kecup

Odpovědět

Pozor kecupe

Dwarf,2005-11-10 18:16:54

To že zblbnou žrouti divočiny ještě neznamená, že vymřou, a toho bych se bál. Ještě že Amerika je daleko. I když kdo ví, proč musím denně i u nás potkávat tolik blbců. Někdo by měl vyzkoumat co prionovýho asi tak žerou... ;-)

Odpovědět

Ted jeste prokazat

kecup,2005-11-09 22:16:59

ze CWD je prenosna na myslivce a amerika se stane prvni zemi na svete kde vymrou na zblbnuti vsichni zabijaci zvirat. Prijemna predstava.

k.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz